Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_politke.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

26. Циклічність економічного зростання. Фази циклу. Види циклу.

Сутність поняття «економічне зростання» можна визначити як кількісне збільшення та якісне вдосконалення за відповідний період результатів виробництва (товарів, послуг) та його основних фа­кторів. Циклічність — це об 'єктивна форма розвитку національної економіки і світового господарства як єдиного цілого. Інакше кажучи, закономірний рух від однієї макроекономічної рівноваги в масштабі економіки в цілому до іншої. Економічний цикл (у класичному трактуванні) включає такі фази: кризу, депресію, пожвавлення та піднесення, яке зна­ходить остаточне відображення у новій кризі.

Криза — це різке порушення існуючої економічної рівноваги внаслідок диспропорцій у процесі відтворення, що різко зроста­ють.

Депресія — це фаза циклу, яка виявляється в зйстої виробниц­тва. На цій фазі відбувається просте відтворення, виробництво не збільшується, проте, і не зменшується.

Пожвавлення — це фаза відновлення, яка розпочинається з незначного зростання обсягу виробництва (у відповідь на зрос­тання попиту) і помітного скорочення безробіття.

Піднесення (зростання) — це така фаза циклу, коли обсяг виробництва перевищує обсяг попереднього циклу і зростає ви­сокими темпами.

Середні цикли розрізняються за глибиною падіння економіки та за терміном, протягом якого вона повертається в передкризо­вий стан.

Для коротких циклів на відміну від циклів середньої тривалос­ті (які відбивають спосіб функціонування основного капіталу) матеріальною основою є процеси, що відбуваються у сфері гро­шових відносин. Вони характеризуються особливою інтенсивніс­тю та гостротою і можуть або накладатись на промислові (серед­ні) кризи, або відбуватись за їх відсутності.

Довгі цикли (хвилі). Довгострокові циклічні коливання в економіці вчені-економісти виявили ще в другій половині XIX ст. Теорія довгих хвиль Кондратьєвамала істотний вплив на подальший розвиток цього напряму нау­кового дослідження.

За цією теорією, по-перше, НТП розвивається хвилеподібно з циклами в 50—60 років. По-друге, матеріальною основою довгих хвиль в економіці є структурне техніко-технологічне оновлення капітальних благ і підвищення професійно-кваліфікаційного рів­ня працюючих. По-третє, у структурі довгострокових циклів М. Кондратьєв відокремив два етапи, або дві фази розвитку — висхідну і низхідну.

Висхідна фаза довгого циклу — це період довгочасного під­несення науково-технічного та економічного розвитку суспільст­ва, який триває від 20 до 30 років. Низхідна (спадна) фаза довгого циклу — це період зміни ба­зисних техніко-технологічних засад виробничої системи, який триває 20—25 років. Для нього характерні перебудовчі процеси економічної структури, що адекватні технологічному оновленню.

Економічна наука посилено і не без успіху шукає шляхи і ме­тоди нейтралізації негативних наслідків впливу циклічності на соціально-економічний розвиток суспільства.

27. Державне регулювання економікою.

Державне регулювання економіки-комплекс форм і засобів централізованого впливу на розвиток економічних об'єктів,процесівдля стабілізації економічної системи та її пристосування до умов,що змінюються,передусім до потреб та інтересів розвитку головної продуктивної сили-людини.

Сутність економічної діяльності держави.Держава-це політична організація осоьливого роду,котра для досягнення стабільності в сус-ві використовує політ.канали,роль яких раніше виконували традиції,звичаї,авторитети.Політичні канали пропонують діяльність з регулювання відносин між соціальними групами,класами,странами,націями,народностями і державою.В основіполітичного регулювання лежать не тільки соціальго-політичні інтереси соціальних груп,але й економічні.Політичні канали являють собою засоби,за доп. Яких держававпливає на економіку для забеспечення суспільної стабільності.

До специфічних ф-ій перехідного періоду можна віднести такі:

Розробка іздійснення стратегії соціально-економічного розвитку країни.

Структурно-технологічні,інституціональні та ін.перетворення,визначеннямісця і ролі країни в системі геоекономічних відносин.

Цілеспрямоване формування держ.сектору економіки.

Розподіл і перерозподіл певної частини ВВП.

Національне регулювання економічних і соціальних процесів.

Проведення гнучкої зовнішньо-економічної плолітики.

Створення загальної законодавчої і правової бази для суб'єктів ринкової економіки.

Головна мста державного регулювання. Ринок — це меха­нізм, що сам налагоджується і встановлює рівновагу в економічній системи. Проте окремі періоди розвитку економіки можуть супро­воджуватись високим рівнем безробіття і непомірною інфляцією.

Для реалізації складних економічних завдань держава викорис­товує такі напрями діяльності:

— фіскальна і грошова політика як сукупність заходів, спря­мованих на регулювання економічних процесів у країні;

— соціальна політика і політика регулювання доходів як су­купність заходів з боку держави, спрямованих на захист окремих соціальних груп населення;

— зовнішньоекономічна політика як сукупність заходів, спря­мованих на розвиток і регулювання торгових й інших відносин з іншими державами та міжнародними організаціями.

Головною метою державного регулювання економіки є забез­печення економічної і соціальної (лабільності та зміцнення еко­номічної безпеки держави.

Об'єкти, суб'єкти та головні важелі державного регулю­вання економіки. На підставі досвіду розвинутих країн україн­ські вчені-економісти сформулювали головні напрями та інстру­менти державного регулювання економіки. У процесі ринкової трансформації економіки України найдоцільнішим є використан­ня на практиці таких інструментів державного регулювання, як фіскальна політика, грошово-кредитна політика НБУ, інвести­ційна політика, регулювання цін і валютного курсу, державні за­мовлення (контракти).

Суб'єкти — це носії, виразники та виконавці господарських інтересів, насамперед соціальні групи, що відрізняються одна від одної за такими ознаками: майно, доходи, види діяльності, про­фесії, галузеві та регіональні інтереси. Це — наймані робітники та власники підприємств, фермери та земельні власники, управ­лінці та акціонери, інвестори та ін. У кожної з цих груп є свої ін­тереси, зумовлені їхнім соціально-економічним становищем, а також належністю до того чи іншого регіону, виду діяльності.

Об'єкти державного регулювання економіки — це сфери, галузі економіки, а також ситуації, явища та умови соціально-економічного життя країни, де виникли або можуть виникнути труднощі, проблеми, які не вирішуються автоматично або мо­жуть бути вирішені у віддаленому майбутньому, тоді як їх ви­рішення конче потрібне для нормального функціонування еконо­міки та підтримання соціальної стабільності.

Об'єктами державного регулювання економіки прийнято вва­жати: економічний (інвестиційний) цикл; секторну, галузеву та регіональну структури господарства; умови нагромадження інве­стиційного капіталу; зайнятість населення; грошовий обіг; платі­жний баланс; ціни та умови конкуренції; підготовку та перепід­готовку кадрів; довкілля; зовнішньоекономічні зв'язки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]