Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konfliktologiya_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
274.94 Кб
Скачать

1.3. Роль конфліктології в розвитку системи менеджменту. Основні цілі і завдання конфліктології.

Життя доводить, що конфлікт не відноситься до тих явищ, якими можна ефективно керувати на основі життєвого досвіду і здорового глузду. Більш-менш ефективний вплив на конфлікт може бути за умови, коли ми досить глибоко розуміємо справжні причини виникнення конфлікту, уявляємо закономірності його розвитку і розв’язання. А для цього необхідна допомога науки, яка б займалася вивченням, прогнозуванням і регулюванням конфліктів .Основи такої науки - конфліктології в Україні вже створені.

Конфліктологія за умови її швидкого розвитку може відігравати в реформуванні українського суспільства дуже прогресивну роль; допомогти керівникам усіх рівнів приймати менш конфліктогенні рішення, конструктивніше поводити себе в різних конфліктах, зберегти здоров’я, добробут і навіть життя мільйонам українцям, які щорічно зазнають величезних збитків у результаті деструктивних наслідків внутрішньо особистісних та інших конфліктів.

Об’єктом комплексного вивчення науки конфліктології є конфлікти в цілому, а предметом - загальні закономірності їхнього виникнення, розвитку і завершення. Конфліктологію повинні цікавити три типи конфліктів:внутрішньо особистісні, соціальні, зооконфлікти.

Конфлікти - невичерпний об’єкт пізнання, про який не можна довідатися абсолютно все. Тому предметом конфліктології є ті закономірності, сторони, характеристики конфліктів, які в змозі досліджувати наука на певному етапі свого розвитку. Об’єкт конфліктолгії - більш консервативне утворення порівняно з предметом. Об’єкт може змінюватися в результаті свого власного розвитку, крім того, його межі можуть уточнюватися у зв’язку із глибшим проникненням науки в суть досліджуваних явищ.

Основними цілями конфліктології, яка одночасно має фундаментальний і прикладний характер, на рівні суспільства в цілому є:

  • дослідження всіх конфліктів , що є об’єктом науки, інтенсивний розвиток конфліктологічної науки;

  • створення системи конфліктологічного утворення в країні, пропаганда конфліктологічних знань у суспільстві;

  • організація в Україні системи практичної роботи конфліктологів із прогнозування, попередження і врегулювання конфліктів.

Організація в Україні системи практичної роботи конфліктологів з прогнозування, попередження і врегулювання конфліктів передбачає вирішення таких основних завдань:

  • розроблення методик і технологій оцінки небезпеки виникнення конфліктів в основних сферах життя і діяльності суспільства;

  • створення окремих груп і центрів, які поєднують конфліктологів, що займаються на практиці прогнозуванням, попередженням і врегулюванням реальних конфліктів;

  • створення Асоціації українських конфліктологів, основним завданням якої буде розроблення прикладних, теоретичних і методологічних проблем конфліктології.

Тема 2.Класифікаційні аспекти конфліктів

2.1.Рівні прояву і типологія конфліктів.

2.2.Види конфліктів.

2.1.Рівні прояву і типологія конфліктів

Класифікація конфліктів - метод пізнання, що полягає в обєднанні їх у групи на основі будь-якої ознаки.

Основними видами класифікації є типологія, систематика і таксономія.

Класифікація, в основі якої лежить істотна ознака конфлікту, називається типологією. У результаті типології виділяється низка типів конфліктів. Сам тип є одиницею розчленування великої кількості конфліктів за обраною підставою класифікації.

Систематика полягає в систематизації уявлень про деяку сукупність конфліктів, при цьому, підставою для класифікації є менш істотна ознака конфлікту, ніж тип. Повна систематика конфліктів у конфліктології найближчим часом навряд чи досяжна. Окремі систематики конфліктів у науковому середовищі уже створені.

Таксономія є «теорією класифікації і систематизації діяльності, яка має звичайно ієрархічну будову».У конфліктології таксономічних класифікацій конфліктів поки немає, хоч вони в принципі можливі.»Гроно « супідрядних, взаємозалежних конфліктів називається таксоном. Таксон можуть утворювати конфлікти в конкретній родині, соціальній групі, регіоні.

На сьогоднішній день найбільш розповсюдженою в конфліктології є класифікація у формі типології.

Класифікація типів конфліктів подана в таб.2.1

Таблиця 2.1

Основні типи конфлікту залежно від особливостей конфліктуючих сторін

Внутрішньоособистісний конфлікт

Міжособистісний конфлікт

Конфлікт між особистістю та групою

Міжгруповий конфлікт

Внутрішньоособистісний конфлікт, зумовлений боротьбою мотивів, коли керівники ставлять суперечливі й навіть протилежні вимоги, тобто, він може виникнути внаслідок того, що виробничі вимоги не збігаються з особистими потребами або цінностями працівника. Він може бути також відповіддю на робоче перевантаження або недовантаження. Досвід показує, що цей вид конфлікту пов'язаний з низьким ступенем задоволеності роботою, малою впевненістю в собі та організації, а також зі стресом.

Міжособистісний конфлікт належить до найпоширеніших видів. Він виникає під час розподілу ресурсів, робіт, матеріальних заохочень,обов’язків тощо. Міжособистісний конфлікт може також проявитися як зіткнення особистостей, оскільки люди з різними рисами характеру, поглядами, цінностями іноді просто не в змозі полагодити один з одним.

Конфлікт між особистістю та групою, спричинений порушенням групових норм, своїх обов’язків, загальних «правил гри», етики поведінки, організаційної культури тощо.

Між окремою особистістю та групою може виникнути конфлікт, якщо ця особистість займає позицію, яка відрізняється від позиції усієї групи.

Міжгруповий конфлікт відображає зіткнення інтересів різних груп. Найчастіше він виникає між лінійним і штабним персоналом, профспілкою і адміністрацією, формальними і неформальними групами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]