Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konfliktologiya_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
274.94 Кб
Скачать

1.2.Структура конфлікту

До структурних компонент конфлікту відносять:

1) конфліктну ситуацію;

2) учасників конфлікту;

3) предмет конфлікту;

4) інцидент (дії учасників конфлікту);

5) результат конфлікту

Конфліктна ситуація - це період прихованої, взаємної або односторонньої незадоволеності, яка ґрунтується на індивідуальній або груповій оцінці ситуації, що склалася. Конфліктна ситуація обов’язково містить об’єкти та суб’єкти конфлікту. Це і є база конфлікту. При створенні конфліктної ситуації цінності, інтереси, установки сторін об’єктивно вступають у суперечність між собою, але відкритого зіткнення ще не має. Конфліктна ситуація може виникнути як з ініціативи сторін, так і без їхньої участі. Конфліктна ситуація може бути керованою і некерованою, тому менеджери повинні володіти методами управління конфліктними ситуаціями.

Сигналами конфлікту є: дискомфорт, інциденти, непорозуміння, напруженість, криза.

Учасники конфлікту (сторони конфлікту) . Конфліктна взаємодія починається із дії однієї із сторін, тієї, яка ініціює конфліктну ситуацію, і, зазвичай, є стороною нападу. Сторона нападу і сторона захисту належать до активних учасників конфлікту. Інші сторони, дотичні опосередковано до конфліктної ситуації, є пасивними учасниками конфлікту.

Загалом, всіх працівників за схильністю до конфліктів поділяють на три групи:стійкі до конфліктів; утримуються від конфліктів (нейтральні); конфліктні особи, чисельність яких становить близько 6-7 % від усіх працюючих, як правило, це люди із складним характером, схильні до ексцесів.

Предмет конфлікту - це те, що стало об’єктом суперечливих чи несумісних звинувачень сторін. Предметом конфлікту може бути або конкретний об’єкт, або певна можливість (одна посада, на яку є багато бажаючих), або певне оцінювальне судження, яке заперечується іншим, чи дотримання/ недотримання певних правил, тощо. Предмет конфлікту стає об’єктом боротьби суперечливих сторін, оскільки він пов'язаний із взаємозаперечувальними цілями сторін, які конфліктують.

Інцидент. Для того, щоб конфлікт почав розвиватися , потрібен інцидент, коли одна із сторін починає діяти, завдаючи шкоди інтересам іншої. Інцидент може виникнути як з ініціативи суб’єктів конфлікту (опонентів), так і незалежно від їхньої волі та бажання, внаслідок об’єктивних чи суб’єктивних обставин або випадковості. Аналогічно і конфліктні ситуації можуть виникати або з ініціативи опонентів, або об’єктивно, незалежно від їхньої волі чи бажання. У розвитку кожного конфлікту можна фіксувати виникнення нової конфліктної ситуації, її зникнення та закінчення інциденту. Будь-яка зміна конфліктної ситуації приведе до закінчення певного конфлікту, можливо, й до початку нового. В організації конфлікт завжди переростає у певну поведінку, дії, спрямовані на втручання у справи іншої особи, чи підрозділів. Він може розгортатися у цивілізованій формі (кооперація, змагання) або у формі відкритої боротьби. Конфліктам часто властива невизначеність, зумовлена ймовірністю багатьох варіантів поведінки сторін, що є наслідком дії випадкових чинників, психологією, прихованими цілями, які можуть по-різному трансформуватися.

Результат конфлікту. Можливі такі варіанти результату конфлікту: повна ліквідація конфронтації шляхом взаємного примирення; послаблення конфлікту, компроміс шляхом взаємних чи однобічних поступок;трансформація конфлікту, переростання його в інший, видозмінений; поступове затухання конфлікту самостійним шляхом; механічна ліквідація конфлікту (розформування колективу, звільнення ініціаторів конфлікту тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]