Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ye_D.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Задача №5.16

Горизонтально поляризована електромагнітна хвиля падає під кутом  з середовища з параметрами r1=1, r1=1 на межу розділу з середовищем, яке має діелектричну проникність r2 та магнітну проникність r2=1.

Знайти середнє значення векторів Пойнтинга падаючої, відбитої та заломленої хвиль, як функцію від r1 та r2. Знайти відношення векторів Пойнтинга відбитої та заломленої хвиль до вектора Пойнтинга падаючої.

Задача №5.17

Горизонтально поляризована хвиля падає під кутом  із середовища з параметрамиr1 та r1=1 на межу розділу з середовищем, яке має параметри r2 та r2=1. Знайти відношення середніх значень векторів Пойнтинга та через діелектричні проникності та знайти їх суму.

Задача №5.18

Плоска хвиля із середовища з діелектричною проникністю r1 падає під кутом 0 на півпростір з діелектричною проникністю r2<r1. Знайти амплітуду та фазу коефіцієнта відбиття , якщо 0 більше критичного кута повного відбиття, а вектор падаючої хвилі знаходиться у площині падіння. Знайти величину кута 2.

Задача №5.19

Вертикально поляризована електромагнітна хвиля падає під кутом  з середовища з параметрами r1=1, r1 на межу розділу з середовищем, яке має магнітну проникність r2 та діелектричну проникність r2=1.

Знайти відношення модулів середніх значень векторів Пойнтинга заломленої до падаючої хвилі через магнітні проникності. Знайти швидкість руху фазового фронту заломленої хвилі повздовж межі розділу та повздовж нормалі до неї.

Задача №5.20

Плоска електромагнітна хвиля падає нормально із середовища з параметрамиr1 та r1=1 на межу розділу з середовищем, яке має параметри r2 та r2=1. Знайти середнє значення вектора Пойнтинга відбитої хвилі та заломленої хвилі. Знайти відношення середніх значень векторів Пойнтинга та та їх суму. Вираз векторів Пойнтинга падаючої, відбитої та заломленої хвиль зробити через параметри середовищ r, r.

Завдання 6. Електромагнітні хвилі у напрямних системах Задача №6.1

Заданий прямокутний хвилевід. Розміри стінок хвилеводу: а=2,5 см, b=2,0 см. Довжина хвилі у вільному просторі =3,0 см. Відбиття від дальнього кінця хвилеводу відсутнє. По хвилеводу поширюється хвиля Е11. Потужність, що передається, дорівнює Р=5,0 Вт.

Знайти складові електромагнітного поля у точці перерізу хвилеводу з координатами х=0,5 см, у=0,4 см. Побудувати графіки розподілу векторів напруженості електричного та магнітного полів хвилі типу Е11 у перерізі прямокутного хвилеводу та зобразити силові лінії електричного та магнітного полів хвилі Е11 при t=const у площинах X0Y (z=0), X0Z, Y0Z при z=хв.

Задача №6.2

Заданий круглий хвилевід діаметром а=3,6 см. Довжина хвилі у вільному просторі дорівнює =4,0 см. Відбиття від дальнього кінця відсутнє. По хвилеводу поширюється хвиля типу Н11. У точці поперечного перерізу з координатами r1=1,2 см, 1=400 відома радіальна складова напруженості електричного поля Er=15 .

Знайти поперечну складову поверхневої густини струму на стінці хвилеводу в точці з координатою 2=300. Зобразити силові лінії електричного та магнітного полів хвилі Н11 при t=const, z=0, z=хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]