Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
583.17 Кб
Скачать

60) Дайте характеристику науки і глобальних проблем сучасності

Наука безпосередньо пов язана з глобальними проблемами людства. Вона водночас є і передумовою виникнення деяких з них і надійним та перевіреним джерелом пошуку шляхів та методів подолання цих проблем. В наш час формується нова галузь науки — глобалістика, яка є молодою і міждисциплінарною. Вона, в її сучасному розумінні, бере свої витоки з рубежу 60—70-х років XX століття. До середини 90-х років ця наука трактувалась в основному обмежено, лише як вчення про глобальні проблеми сучасності — природні та суспільні.

Головними глобальними вважались проблеми: екологічна, енергетична, сировинна, продовольча, демографічна, міжнародна безпека. Особливого розвитку глобалістика як наука не отримувала, оскільки вона не мала єдиного об'єкта і предмета досліджень, а також єдиної методології. Кожна глобальна проблема вивчалась окремо: екологія — екологами, економіка — економістами, соціологія — соціологами. До середини 90-х років серйозного наукового взаємозв'язку глобальних проблем, їхньої єдності, «контактних зон» між ними не було. Тому не було і глобалістики як науки в повному розумінні цього слова. Формування сучасних парадигм глобалістики розпочалось у 80-х роках XX століття.

Наприкінці 90-х років з'явились спроби підбити певні підсумки розвитку сучасної глобалістики як науки, провести «концентрацію її дискурсу».В центр дискусій у сучасній глобалістиці поставлені концепції стабільного, сталого розвитку, ініціаторами яких є представники і засновники Римського клубу. Між тим, сьогодні дослідження глобальних проблем і розробка стратегій глобалізації ведеться і поза рамками Римського клубу.

Отже, сучасні глобалісти-дослідники закликають нову глобальну людину вчитись і переймати зразки соціальних досягнень і норм передових країн. Так, професор Л. Туроу з МТІ (США) пише: «Якщо все населення Землі буде мати продуктивність праці Швейцарії, стандарт споживання Китаю, соціальне вирівнювання Швеції і дисципліну Японії, планета зможе витримати набагато більше населення, ніж сьогодні. Відмовляючись від наївного ідеалізму, ми вже дотримуємося принципів і методології стриманого оптимізму». За умов збереження миру на Землі, глобальна інтеграція людства, об'єднана сила праці народів усіх країн, досягнення інтелектуальної технологічної революції дозволить вирішити або пом'якшити глобальні проблеми людства і забезпечити нову якість людського розвитку. Сучасні питання глобального моделювання,прогнозування відносять до інтегральної проблеми глобального управління та менеджменту (GІоЬаІ Gоvеrnаnсе), (GІоЬаІ Маnаgement).

Глобалізм і глобалізація — це природні закони світового розвитку XXI століття і для пом'якшення негативної дії та наслідків глобалізму і глобалізації необхідною постала система глобального правління в поєднанні з системою глобального менеджменту.

Немає сумнівів, що провідна роль у світовій політиці, економіці та соціології належатиме експертам з управління глобальними процесами, а головна і «вічна» проблема полягатиме у підвищенні ефективності функціонування суспільної системи у світовому масштабі. Так вважають сучасні глобалісти, в тому числі Н. Хайдегер, П. Аспер, 3. Бжезінський, М. Мойсеєв, Н. Налімов, В. Кремень. У вітчизняних наукових публікаціях, присвячених проблемам менеджменту і економічній інтеграції, ця ідея знаходить відображення вже починаючи з 1989 року. Отже, нова глобальна цивілізація воістину повинна стати цивілізацією самообмеження для багатих народів, цивілізацією нової не матеріальної, а духовної якості життя. (Це і буде глобальною компенсацією для Заходу). Інакше світ загине в глобальному конфлікті бідних країн з багатими за виживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]