Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
293 КУРСОВА ПЕДАГОГІЧНА ПСИХОЛОГІЯ БАКАЛАВР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1 Mб
Скачать
    1. Виступ рецензента

Під час виступу рецензент доводить до відома членів комісії основні положення своєї письмової роботи. При цьому він конкретно вказує на позитивні сторони і на недоліки курсової роботи. Обов’язковими у виступі рецензента повинні бути його висновки щодо виступу студента на засіданні комісії та відповідей на поставлені йому запитання – перш за все, з позиції їх впливу на оцінку курсової роботи.

Виступ рецензента має завершуватись рекомендацією членам комісії щодо конкретної оцінки курсової роботи. Як правило, така рекомендація не повинна носити альтернативного характеру.

Рецензент пропонує оцінити курсову роботу однією з оцінок: відмінно, добре, задовільно, незадовільно.

    1. Виступи інших осіб

Крім рецензента, на засіданні комісії може виступати керівник курсовою роботи, а з дозволу голови (головуючого на засіданні) комісії й інші особи – керівник навчально-виробничої практики студента, керівник наукового студентського гуртка чи проблемної групи, член комісії тощо.

У своїх виступах вони можуть зупинитися на окремих позитивних чи негативних моментах курсової роботи, вказати на її наукову цінність чи недоліки, звернути увагу на особливості, які мали місце під час написання курсової роботи та її захисту на засіданні комісії.

Завершуватись такі виступи повинні конкретними пропозиціями про врахування при остаточній оцінці курсової роботи тих чи інших «особливих уваг» щодо написання курсової роботи чи її захисту.

Виступи на засіданні комісії інших осіб надають членам комісії більш повну інформацію про індивідуальні особливості написання та захисту курсової роботи, допомагають визначити позицію щодо можливості врахування цих особливостей при остаточній оцінці курсової роботи.

    1. Відповіді студента на зауваження рецензента та інших осіб

Як правило, свій виступ студент має почати з подяки керівникові курсової роботи, її рецензентові та іншим особам, які сприяли її написанню та захисту.

Відповідаючи, студент повинен чітко визначити свою позицію щодо суті зроблених йому зауважень. Для цього він має провести певне узагальнення і вирішити:

  • з якими зауваженнями необхідно безумовно погодитися;

  • які зауваження, на думку студента, є спірними і чому;

  • які зауваження він не приймає і які підстави, з його точки зору, для цього є.

Відповіді студента мають бути конкретними, обґрунтованими, коректними і, по можливості, короткими. Такі відповіді дозволяють членам комісії переконатися у здатності студента самокритично реагувати на зауваження, у його вмінні вести дискусію.

    1. Оцінка курсової роботи

Кожний член комісії самостійно приймає рішення щодо оцінки курсової роботи з урахуванням як особистого ознайомлення, так і з огляду на її захист, і на закритому засіданні ця оцінка повідомляється іншим членам комісії. Рішення щодо остаточної оцінки має право на окрему думку, яку він може записати в журналі комісії.

Остаточна оцінка курсової роботи оголошується головою (головуючим на засідання) комісії у присутності студентів. Окрема думка члена комісії (якщо вона є) до відома студентів не доводиться.

У разі отримання незадовільної оцінки студент може з дозволу декана факультету захистити її протягом трьох років під час роботи державних екзаменаційних комісій.