Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пит 1-41.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

35. Охарактеризуйте загальні вимоги до навчального кабінету.

Обладнання навчального кабінету

Матеріальні засоби, необхідні для засвоєння всієї навчальної інформації, складають систему, похідну від навчальної програми. Вона будується згідно з такими принципами.

1. Обладнання повинне повністю задовольняти педагогічним вимогам, що пред'являються до інших елементів навчального процесу: наочно відтворювати істотне в явищі, бути легко сприймаються і доступним для огляду, мати естетичний вигляд і т. д.

2. Всі прилади, що мають загальне призначення, повинні відповідати один одному і демонстраційним установкам.

3. Кількість і типи засобів навчання повинні повністю забезпечувати матеріальні потреби навчальної програми в системі, але без надмірностей.

4. Засоби навчання повинні відповідати реальним умовам роботи школи і потребам місцевого населення.

Найбільш раціональною формою організації системи засобів навчання є кабінетна система, в якій всі засоби навчання по одному предмету (або використовувані одним учителем) розташовуються в одному приміщенні - кабінеті, до якого при необхідності додаються інші приміщення: лаборантська, лабораторна підсобна, ремонтна, майстерня. Навчальні кабінети призначені для вивчення теорії та проведення вправ. У навчальній лабораторної аудиторії проводять практикуми, лабораторні роботи, в яких у учнів формуються політехнічні, професійні, трудові, дослідницькі та інші навички.

У кабінеті мають бути забезпечені всі умови для демонстрації наочних посібників: джерела постійного і змінного струму, заземлення, затемнення, проекційна апаратура, екрани, підставки, світлова указка, стенди і т. д. Наочні посібники необхідно мати для кожної теми уроку. Демонстраційне обладнання, друковані посібники не замінюють, а доповнюють один одного, забезпечуючи різні дидактичні цілі.

Наочні посібники виконують такі функції:

- Ознайомлення з явищами і процесами, які не можуть бути відтворені у школі;

- Ознайомлення із зовнішнім виглядом об'єкта в його сучасному вигляді і в історичному розвитку;

- Наочне уявлення про побудову об'єкта, принцип його дії, управлінні ним, техніці безпеки;

- Наочне уявлення про порівняння або вимірюванні характеристик явища чи процесу;

- Знакове зображення етапів експлуатації, виготовлення або проектування виробу;

- Ознайомлення з історією науки і перспективами її розвитку.

Наочні посібники зазвичай класифікуються на три групи:

- Об'ємні посібники (моделі, колекції, прилади, апарати і т. п.);

- Друковані посібники (картини, плакати, портрети, графіки, таблиці тощо);

- Проекційний матеріал (кінофільми, відеофільми, слайди тощо).

Значну роль у навчанні відіграють колекції і моделі. Під шкільними колекціями прийнято розуміти набори предметів або речовин, підібраних за певними ознаками або характеристиками і службовців як для вивчення нового матеріалу, так і для повторення і самостійної роботи (колекції з ботаніки та зоології, з фізики, хімії, малювання, для праці в майстернях) .

Друковані посібники широко використовуються в практиці навчання, їх доцільно застосовувати як додаткові засоби поряд з натуральними предметами або моделями.

Технічні засоби навчання

Технічні засоби навчання (ТСО) - це пристрої, які допомагають вчителю забезпечувати учнів навчальною інформацією, управляти процесами запам'ятовування, застосування і розуміння знань, контролювати результати навчання. У них є спеціальні блоки, що дозволяють зберігати і відтворювати програми інформаційного забезпечення, управління пізнавальною діяльністю учнів і контролю.

Існують такі види ТСО:

- Інформаційні;

- Програмованого навчання;

- Контролю знань;

- Тренажери;

- Комбіновані.

До них відносяться: кінопроектори, діапроектори, епіпроектори, графопроектори, відеомагнітофони, телевізійні комплекси, персональні комп'ютери й комп'ютерні системи (класи). Вони постійно вдосконалюються; в школи систематично надходять нові, апробовані і рекомендовані ТСО як загального призначення, так і спеціалізовані: лінгафонні кабінети для вивчення іноземних мов, комплекси для вивчення фізики, математики та інших предметів.

Широке поширення отримують у школах навчальні персональні комп'ютери. Вони використовуються на уроках як епізодично, так і систематично, в залежності від цілей і методів навчання, а також від технічних можливостей самого комп'ютера.

Сучасний ПК, забезпечений додатковими пристроями, що дозволяють поєднувати тексти з графікою, мультиплікацією, звуковим (мовним і музичним) супроводом, кіно-та відео, називається мультимедіа («багатоваріантна середовище»).

При епізодичному використанні ПК вживаються в системі з іншими засобами і методами навчання; тому на їх застосування відводиться частина уроку; для цього необхідні невеликі, часто стандартні програми. При систематичному використанні комп'ютери працюють протягом багатьох занять, займаючи основне навчальний час; для цих занять розробляються спеціальні великі програми, в яких передбачені способи зберігання (найчастіше на дискетах), пред'явлення інформації (в основному на екрані телевізора або дисплея), управління пізнавальною діяльністю учнів, аналізу помилок і оцінки успішності навчання класу в цілому і кожного учня персонально.

Перед використанням ТСО учнів необхідно навчити користуватися ними. Тут засіб навчання виступає як предмет освоєння.

Чистота використання ТСО впливає на ефективність процесу навчання. Якщо ТСО використовується дуже рідко, то кожне його застосування перетворюється в надзвичайну подію і збуджує емоції, які заважають сприйняттю і засвоєнню навчального матеріалу. Навпаки, дуже часте використання ТСО призводить до втрати в учнів інтересу до нього і до активної форми протесту.

Ефективність застосування ТСО залежить також від етапу уроку. Використання ТСО не повинно тривати на уроці поспіль більше 20 хв. Використання ТСО в інтервалах між 15-м і 20-й хвилинами і між 30-й і 35-й хвилинами дозволяє підтримувати стійку увагу учнів практично протягом усього уроку. Ці положення обумовлені тим, що протягом кожного уроку в учнів періодично змінюються характеристики зорового і слухового сприйняття, увага, стомлюваність. Хвилини напруженої розумової праці необхідно чергувати з емоційною розрядкою, розвантаженням зорового і слухового сприйняття.