Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
062957_483FD_timchuk_m_f_regionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

16.Регіональна економічна політика в Україні.

16.1. Визначення , мета і принципи регіональної економічної політики.

16.2. Пріоритетні напрями розвитку економіки регіонів в перехідному

періоді.

16.3. Механізм реалізації регіональної економічної політики.

Розвиток економіки регіонів України повинен здійснюватись під впливом державних органів управління і органів місцевого та регіонального само(врядування. Тільки в поєднанні цих двох напрямків в здійсненні економічної політики регіону можна досягти певного успіху. ,

Регіональна економічна політика - це сукупність органішційно-правових та економічних заходів, які спрямовані на стимулювання ефективного розвитку економіки регіонів, раціонального використання їхнього ресурсного потенціалу з метою підвищення життєвого рівня населення та охорони навколишнього середовища.

Об'єктами регіональної економічної політики повинні виступати, як правило, територіальні соціально-економічні системи (ТСЕС). Державна регіональна політика повинна охоплювати ТСЕС більш високого рівня ієрархії (міжобласні та обласні ТСЕС). Територіальна економічна політика місцевих органів управління стосується головним чином локальних і-низових ТСЕС. Ці системи визначаються згідно з територіальним і адміністративним поділом України.

Основною метою регіональної економічної політики є створення необхідних організаційно-правових та економічних умов, що надають відносно рівні можливості кожному регіону для ефективного економічного розвитку, раціонального використання природних, трудових, фінансових ресурсів і задоволення потреб населення.

Регіональна економічна політика ґрунтується на таких принципах:

1. Пріоритетність загальнонаціональних інтересів.

2. Створення умов для підвищення економічної самостійності регіонів та забезпечення їх комплексного розвитку.

3. Здійснення чіткого розмежування повноважень між центральними і місцевими органами влади при вирішенні питань економічного розвитку регіону (передбачається закріплення певних повноважень за територіальними органами управління).

4. Досягнення економічного ефекту за рахунок територіального поділу праці, налагодження тісних міжрегіональних зв'язків у межах ринкового простору України, а також розвиток зовнішньоекономічних відносин.

В межах регіональної політики визначаються такі основні пріоритетні напрямки:

1. Забезпечення комплексного і збалансованого соціально-економічного розвитку регіонів шляхом раціонального використання їх природно - господарського потенціалу.

2. Здійснення прогресивної структурної перебудови економіки традиційно промислових районів і центрів України, для яких, характерна концентрація підприємств важкої промисловості та складна економічна ситуація. Це в першу чергу: Донецька, .Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, міста Харків, Одеса, Київ.

3. Суттєве оздоровлення економічного стану промислових регіонів Прикарпаття, Донбасу, Придніпров'я, а також території, що зазнали радіоактивного забруднення в результаті аварії на ЧАЕС. Створення в цих регіонах сприятливих умов для життєдіяльності населення.

4. Формування раціональної системи розселення шляхом збереження сільської місцевості на якомога більшій території України, активізація функціонування сільських населених пунктів, малих сільських поселень на базі малого і середнього підприємництва.

5. Широкий розвиток прикордонної торгівлі та міжнародного співробітництва, в першу чергу з сусідніми державами.

6. Розвиток регіональних , міжрегіональних інфраструктурних систем: транспорту, зв'язку, інформатики, що забезпечують і стимулюють ефективність територіального поділу праці.

7. Раціональне використання рекреаційних ресурсів в Криму, районах Чорноморського і Азовського узбережжя, Карпатах, в екологічно чистих зонах інших областей України шляхом створення розгалуженої мережі транспортних комунікацій, об'єктів соціальної інфраструктури. .Для .кожного регіону України характерні свої проблеми економічного розвитку і вони повинні визначатися в межах економічної, політики органів регіонального і місцевого самоврядування.

Для практичного здійснення регіональної економічної політики необхідно створити відповідний механізм.

Механізм регіональної економічної політики включає:

1. Розробку і практичне впровадження регіональних програм та планів , соціально-економічного розвитку регіонів, які можуть складатися для певної групи регіонів, окремого регіону, або певної території внутрі регіону.

2. Використання економічних методів, зокрема: державного інвестування, створення спеціальних фондів для фінансування регіональних програм, залучення іноземного та приватного капіталів, пільгове кредитування і оподаткування, стимулювання територіального розвитку за допомогою іноземних коштів.

Ключовим питанням у механізмі регіональної політики є формування і розподіл фінансових ресурсів між державними і місцевими бюджетами. Повинні бути визначенні оптимальні пропорції між центральними і місцевими органами фінансування відповідних економічних програм.

Важливу роль в стимулюванні "економічного розвитку регіонів повинні відігравати позабюджетні фонди, зокрема: фонд сприяння підприємництву, фонд соціального захисту населення та інші, їх формування повинно .здійснюватись за рахунок місцевих лотерей, випуску місцевих облігацій, приватизації комунального майна тощо. В механізм регіональної економічної політики важливу роль повинні відігравати заходи які направлені на формування та розвиток місцевих та регіональних ринків пращ, товарів та послуг, цінних паперів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]