Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koleno_I_V_Finansi_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання:

  1. Дайте визначення та класифікуйте суб'єктів і об'єктів фінансового ринку.

  2. Що являє собою ринок грошей?

  3. Дайте характеристику та класифікуйте основні інструменти фінансового ринку.

  4. У чому полягає структуризація фінансового ринку? За якими критеріями вона здійснюється?

  5. Які інститути входять до складу інфраструктури фінансового ринку? Охарактеризуйте їхню діяльність.

Тема 15. Фінансовий менеджмент

15.1. Теоретичні основи фінансового менеджменту

15.2. Організаційні основи фінансового менеджменту

15.3. Система інформаційного забезпечення фінансового менеджменту

15.4. Системи і методи внутрішнього фінансового контролю

Понятійний апарат: фінансовий менеджмент, функції фінансового менеджменту, інформаційне забезпечення, організаційне забезпечення, фінансовий контроль

15.1. Теоретичні основи фінансового менеджменту

Як відомо, ринкові реформи в Україні певним чином змінюють форми і методи управління торговими підприємствами, і зокрема, радикально змінюють підходи і методи в управлінні фінансами. В умовах ринку виникає необхідність активнішого використання методів фінансового менеджменту, обумовлена високим рівнем невизначеності зовнішнього середовища, яке впливає на збільшення ризиків і втрат при ухваленні фінансових рішень, кризовим фінансовим станом більшості підприємств, необхідністю оптимізації використання наявних фінансових ресурсів, підвищення точності прогнозування і планування фінансово-господарської діяльності.

Ці положення цілком підтверджуються досвідом українських підприємств в процесі економічних реформ. Проте, крім впливу макроекономічних чинників, фінансова криза на підприємствах багато в чому обумовлена недоліком навиків у персоналу (менеджменту) у використанні сучасних методів фінансового менеджменту через недолік професіоналізму менеджерів вищої управлінської ланки, відсутності методик їх практичної реалізації, можливостей для здійснення серйозних фінансових розробок.

Таким чином, як відзначає Белолипецький В.Г., на практиці системи управління фінансами підприємства або далекі від теоретичних розробок по своїй структурі, або за способом їх використання. Саме тому виникає необхідність розробки і впровадження ефективної системи фінансового менеджменту підприємства і методу практичного використання її на базі впровадження нових інформаційних технологій.

Менеджмент (англ. management - управління) узагальнено можна визначити як систему економічного управління виробництвом, яке включає сукупність принципів, методів, форм і прийомів управління.

Чинник управління важко переоцінити. Існує маса прикладів, коли нормально працюючі підприємства з приходом нової управлінської команди за короткий період перетворювалися на явних аутсайдерів, і навпаки, відстаючі, проблемні підприємства виводилися професійною командою менеджерів на передові позиції.

Важливим є визначення фінансового менеджменту. Фінансовий менеджмент є системою принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов'язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства і організації обороту його грошових коштів.

Основна роль фінансового менеджменту виявляється в управлінні власниками і уповноваженими персонами фінансовою стратегією розвитку підприємства, що забезпечує, перш за все, його фінансову стійкість, ефективне використання фінансових ресурсів, формування фондів грошових коштів у встановлених розмірах, контроль за використанням і збереженням майна.

Фінансовий менеджмент як система є елементом загальної системи управління підприємством і при вирішенні поставлених завдань повинен враховувати цілі і завдання, які витікають із загальновиробничої системи управління.

Система фінансового менеджменту підприємства є одночасно і керованою (регульованою), і системою, що управляє. З боку зовнішнього середовища функціонування система фінансового менеджменту підприємства регулюється державними органами шляхом створення законодавчих і нормативних актів, якими повинні керуватися підприємство, у тому числі і фінансові його служби, при здійсненні своїх функцій; акціонерами і кредиторами - завданням цілей і умов функціонування системи; ринком - завданням умов функціонування системи; власниками - завданням цільових установок системи. Система фінансового менеджменту, що управляє, займається питаннями ефективності управління фінансовими ресурсами підприємства виходячи з цілей і завдань системи управління підприємством в цілому.

Ефективність управління фінансовою діяльністю підприємства забезпечується шляхом використання ряду принципів, основними з яких є:

  • інтегрованість із загальною системою управління підприємством;

  • комплексний характер формування управлінських рішень;

  • високий динамізм управління;

  • варіантність підходів до розробки окремих управлінських рішень;

  • орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства.

З урахуванням змісту і принципів фінансового менеджменту формуються його цілі і завдання.

Головною метою фінансового менеджменту є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періодах. Ця мета отримує свій конкретний вираз в забезпеченні максимізації ринкової вартості підприємства, що реалізує кінцеві фінансові інтереси його власників. Проте, слід підкреслити, що досягнення максимального прибутку ще не свідчить про високу ринкову вартість підприємства.

В процесі реалізації своєї головної мети фінансовий менеджмент направлений на вирішення наступних основних завдань:

  • забезпечення формування достатнього об'єму фінансових ресурсів відповідно до завдань розвитку підприємства в майбутньому періоді;

  • забезпечення найбільш ефективного використання сформованого об'єму фінансових ресурсів в розрізі основних напрямів діяльності підприємства;

  • оптимізація грошового обороту;

  • забезпечення максимізації прибутку підприємства при рівні фінансової риски, що передбачається;

  • забезпечення мінімізації рівня фінансової риски при рівні, що передбачається, прибули;

  • забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку.

Всі розглянуті завдання фінансового менеджменту між собою тісно взаємозв'язані, хоча окремі з них носять різноспрямований характер. Наприклад, забезпечення максимізації суми прибули при мінімізації рівня фінансової риски; забезпечення формування достатнього об'єму фінансових ресурсів і постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку і тому подібне

Тому в процесі фінансового менеджменту окремі завдання повинні бути оптимізовані між собою для найбільш ефективної реалізації її мети.

Суть тієї або іншої категорії відбивається у виконуваних функціях. Слід відрізняти функції фінансів і фінансового менеджменту. Функції фінансового менеджменту підрозділяють на дві основні групи:

  • функції фінансового менеджменту як системи, що управляє (склад цих функцій в цілому характерний для будь-якого менеджменту - облік, аналіз, планування, регулювання, контроль);

  • функції фінансового менеджменту як спеціальній області управління підприємством.

Функції фінансового менеджменту як системи, що управляє:

  • розробка фінансової стратегії підприємства (планування);

  • формування ефективних інформаційних систем, що забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень (облік);

  • здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства (аналіз);

  • здійснення планування фінансової діяльності підприємства по основних її напрямах (планування);

  • розробка дієвої системи стимулювання реалізації ухвалених управлінських рішень в області фінансової діяльності (регулювання);

  • здійснення ефективного контролю за реалізацією ухвалених управлінських рішень в області фінансової діяльності (контроль).

Схематичне представлення функцій фінансового менеджменту як системи, що управляє, приведено на рис. 15.1.

Фінансовий менеджмент

Стратегічне фінансове планування

Фінансове планування

Фінансовий облік

Довгострокове фінансове планування

Фінансовий аналіз