Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koleno_I_V_Finansi_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

15.3. Система інформаційного забезпечення фінансового менеджменту

Ефективність кожної управлінської системи значною мірою залежить від інформаційного забезпечення. Якість інформації, яка використовується для ухвалення управлінських рішень, достатньо помітно впливає на об'єм витрачання фінансових ресурсів, рівень прибутковості, ринкову вартість підприємства, альтернативність вибору інвестиційних проектів і наявних фінансових інструментів і інших показників, що характеризують рівень добробуту власників і персоналу, темпи розвитку підприємства і ін.

Інформаційна система (або система інформаційного забезпечення) фінансового менеджменту підприємства є процесом цілеспрямованого безперервного підбору відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних оперативних управлінських рішень по всіх аспектах фінансової діяльності підприємства.

Зміст системи інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, її широта і глибина визначаються галузевими особливостями діяльності підприємства, їх організаційно-правовою формою функціонування, об'ємом і ступенем диверсифікації фінансової діяльності і поряд інших умов.

Висока роль фінансової інформації в підготовці і ухваленні ефективних управлінських рішень обусловлює високі вимоги до її якості при формуванні системи інформаційного менеджменту, серед яких виділяють вимоги до її значущості, своєчасності, достовірності, співставності, ефективності. Конкретні показники цієї системи формуються за рахунок як зовнішніх (що знаходяться поза підприємством), так і внутрішніх джерел інформації. У розрізі кожної з груп цих джерел вся сукупність показників, що включаються в інформаційну систему фінансового менеджменту, заздалегідь класифікується.

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються за рахунок зовнішніх джерел, підрозділяється на 4 групи:

1. Показники, що характеризують загальний економічний розвиток країни, які діляться на:

а) показники макроекономічного розвитку;

б) показники галузевого розвитку.

2. Показники, що характеризують кон'юнктуру фінансового ринку:

а) показники кон'юнктури ринку цінних паперів;

б) показники кон'юнктури ринку грошових інструментів.

3. Показники, що характеризують діяльність контрагентів і конкурентів, серед яких виділяють 5 груп:

а) банки;

б) страхові компанії;

в) постачальники продукції;

г) покупці продукції;

д) конкуренти.

4. Нормативно-регулюючі показники, які формуються в розрізі наступних блоків:

а) нормативно-регулюючі показники по різних напрямах фінансовій діяльності підприємства;

б) нормативно-регулюючі показники по питаннях функціонування елементів фінансової риски.

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються з внутрішніх джерел, підрозділяються на три групи:

1. Показники, що характеризують фінансовий стан і результати фінансової діяльності підприємства в цілому. До складу цієї групи показників включаються:

а) показники, які в обов'язковому порядку відбиваються в балансі підприємства;

б) показники, які відбиваються в звіті про фінансові результати;

в) показники, які відбиваються в звіті про власний капітал і в звіті про рух грошей.

2. Показники, що характеризують фінансові результати діяльності окремих структурних підрозділів підприємства. Формування показників цієї групи базується на даних управлінського обліку, який повинен бути організований на підприємстві. Показники групуються по таких ознаках:

а) сферою діяльності підприємства (операційна, інвестиційна, фінансова);

б) центрами відповідальності;

в) географічним розташуванням;

г) видом кінцевої продукції.

3. Нормативно-планові показники, пов'язані з фінансовим розвитком підприємства, які формуються безпосередньо на підприємстві по таких блоках:

а) система внутрішніх нормативів, регулюючих фінансовий розвиток підприємства;

б) система планових показників фінансового розвитку підприємства.

Використання всіх розглянутих показників, що витікають із зовнішніх і внутрішніх джерел, дозволяє створити на підприємстві цілеспрямовану систему інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, орієнтовану як на ухвалення стратегічних фінансових рішень, так і на ефективне поточне управління фінансами підприємства.