Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
болгарія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

2. Характеристика органів законодавчої влади

Глава третя Конституції Болгарії від 1991 року регулює діяльність та визначає основні повноваження Парламенту Республіки Болгарія – Народних Зборів. В статті 62 говориться, що Народні Збори здійснюють законодавчу владу і парламентський контроль, складається з 240 народних представників і обирається на пропорційній основі (бар’єр – 4%) строком на 4 роки (ст. 63, 64-1). Важливі функції парламентського контролю виконували ще Великі Народні Збори, які вважались “особливим установчим органом”, які скликались за рішенням 2/3 депутатів Народних Зборів у складі 400 чоловік, які обираються всенародно. До їх компетенції відносились питання прийняття нового основного закону, зміна конституційного устрою і території Болгарії.

Народним представником може бути обраний болгарський громадянин, який не має іншого громадянства, який досягнув 21 року, не визнаний недієздатним і не відбуває покарання у вигляді позбавлення волі. В статті 67-2 вказано, що народні представники здійснюють свою діяльність на основі Конституції і законів, а в статті 68 – що депутати не можуть перебувати і на іншій державній службі. Основними статтями третього розділу Конституції Болгарії про Народні Збори є наступні:

– Народні представники не можуть були притягнені до кримінальної відповідальності, окрім тяжких кримінальних злочинів і тільки зі згоди Народних Зборів (ст.70).

– Повноваження народного представника припиняються у випадках, коли він заявляє особисто Народним Зборам про свою відставку, якщо в силу вступає вирок про позбавлення свободи за спланований злочин, який скоєний народним представником; у випадку його смерті (ст.72);

– Ст. 76 – нове засідання Народних Зборів відкриває найстарший за віком присутній народний представник. Цікавим є те, що на першому засіданні народні представники приносять наступну присяду: “Клянусь в ім’я Республіки Болгарія дотримуватись Конституції і законів держави і у всіх своїх діях керуватись інтересами народу. Присягу прийняв”.

Під час першого засідання народні представники обирають голову та його замісників. Голова Народних Зборів має такі повноваження:

1. Представляє Народні Збори;

2. Пропонує проект порядку денного засідань;

3. Відкриває та закриває засідання Народних Зборів, керує ними, забезпечує порядок при їх проведенні;

4. Засвідчує своїм підписом зміст прийнятих Народними Зборами актів;

5. Обнародує рішення, декларації та звернення, прийняті Народними Зборами;

6. Організовує міжнародні зв’язки Народних Зборів.

Також із свого складу Народні Збори обирають постійні і тимчасові комісії. Постійні комісії надають сприяння діяльності Народних Зборів і здійснюють від його імені парламентський контроль. Тимчасові комісії обираються для дослідження проблем і проведення розслідувань. Всі посадові особи, які були викликані до парламентських комісій, повинні з’явитись і сприяти в наданні необхідної інформації.

Народні Збори приймають закони та інші акти більшістю половини голосів присутніх на засіданні народних представників, за виключенням випадків, коли, згідно Конституції, вимагається інша більшість. Голосування є відкритим, за виключенням випадків коли Конституцією передбачено таємне голосування і коли рішення про таємне голосування прийняте Народними Зборами. Засідання Народних Зборів є відкритими, але в окремих випадках Народні Збори можуть приймати рішення про проведення закритих засідань.

Члени уряду можуть приймати участь в засіданнях Народних Зборів і парламентських комісій. З іншої сторони, Народні Збори і комісії можуть примусити міністрів бути присутніми на їх засіданнях і відповідати на поставлені запитання.

Народні Збори мають право ратифікувати і денонсувати міжнародні договори, які носять військовий і політичний характер; стосуються участі Республіки Болгарія в міжнародних організаціях; передбачають зміну кордонів держави тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]