Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ МАШИНОБУДУВАННЯ (ГЛАВА 1-2).doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

2.3.4. Показники надійності автоматичних ліній

При надійній роботі автоматичні лінії та автомати повинні виконувати задані функції, зберігаючи при цьому свої експлуатаційні показники в межах, що відповідають режимам і умовам використання. Такими функціями є виконання технологічних процесів обробки різанням, складання та контролю, що забезпечують отримання виробів потрібної якості й кількості. Тому протягом строку служби обладнання надійність визначається спроможністю безперебійного випуску виробів (деталей). Природно, технологічний процес розробляють з умов його безперебійного здійснення, але в реальних умовах неминучі неполадки, простої, що знижує продуктивність.

При обробці на попередньо налагоджуваному обладнанні причинами, що знижують технологічну надійність, є коливання припусків на обробку, нестабільність переміщення супортів, биття шпинделів. Все це призводить до миттєвого поля розсіювання розмірів оброблених деталей. Знос різального інструменту відноситься до швидко протікаючих у часі незворотних факторів, викликає зміщення центру групування розмірів, що призводить до їхнього виходу за поле допуску. Це викликано зупинкою верстата або лінії, простоями для відновлення працездатності.

Надійність складається із сполучення властивостей: безвідмовності, ремонтопридатності, довговічності й збереження.

Безвідмовність – властивість автоматизованого обладнання безперервно зберігати працездатний стан протягом деякого напрацювання.

Напрацювання до відмови – напрацювання від початку експлуатації автоматизованого обладнання до виникнення першої відмови. Треба відзначити, що важливим показником системи або елемента є здатність їх зберігати свою працездатність протягом установлюваного проміжку часу. Однак показник надійності не є стабільним. Так, в період пуску та освоювання інтенсивність відмов висока через неосвоєння технологічного процесу, наявність конструктивних дефектів, недостатню кваліфікацію обслуговуючого персоналу. В міру освоювання інтенсивність знижується і настає період стабільної експлуатації.

Ремонтопридатність – властивість обладнання, що полягає в пристосованості до попередження та виявлення причин виникнення відмов, пошкоджень, а також підтримання та відновлення працездатного стану шляхом технічного обслуговування і ремонту. Для попередження відмов в автоматичних лініях широко застосовують попереднє прогрівання та пуск на холостому ходу, профілактичні огляди механізмів, пристроїв і інструменту, їх переналагодження, прибирання та очищення від стружки й забруднень, примусову заміну різального інструменту. Простої характерні для початку та кінця зміни. Цей показник надійності в процесі експлуатації автоматичних ліній оцінюють тривалістю одиночних простоїв для виявлення, усунення та попередження відмов.

Довговічність визначає властивість ліній і автоматів зберігати працездатний стан до настання граничного стану при установленій системі технічного обслуговування і ремонту. При граничному стані лінії та автомату подальша їх експлуатація є економічно недоцільною.

Позациклові простої , а також коефіцієнт технічного використання служать комплексними показниками надійності і є важливими параметрами теорії продуктивності.