Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_roboti.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Самостійна робота № 2

Тема. Засоби захисту прав суб’єктів підприємницької діяльності

Одним із важливих і поширених засобів захисту прав суб’єктів діяльності є визнання у судовому порядку виданого державним або іншим органом незаконного акта недійсним (повністю або в частині).

Цей засіб захисту може застосовуватися як єдиний (коли для захисту прав підприємця досить визнати акт недійсним), або поєднуватися з іншими засобами захисту і відповідальності. Він може поєднуватися із застосуванням цивільно-правової відповідальності – стягненням судом за позовом підприємця збитки, завданих йому внаслідок виконання вказівок державних або інших органів, що призвели до порушення прав підприємця.

Нерідко у практиці поєднуються вимога про визнання недійсним актів державних органів з позовом про повернення (зворотне стягнення) необґрунтовано списаних цими органами у примусовому порядку (незаконно списаних штрафів, інших санкцій, недоїмок з податків та інших обов’язкових платежів до бюджету).

Нормативний акт – це прийнятий уповноваженим державним чи іншим органом у межах його компетенції офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, носить загальний чи локальний характер та застосовується неодноразово.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.

Не підлягають розгляду господарськими судами, зокрема заяви про визнання недійсними:

  • актів слідчих, судових, прокурорських органів;

  • постанов спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю;

  • різних листів, інформацій, роз’яснень тощо;

  • виконавчих написів нотаріусів;

  • акти ревізій, документальних перевірок;

Однією з поширених в судовій практиці категорій спорів про визнання недійсним актів державних органів ненормативного характеру є визнання недійсним актів державної податкової адміністрації.

Юридичні особи часто оскаржують приписи органів державної податкової служби про застосування штрафів, санкцій, тобто про списання грошових сум до бюджету. Якщо позивна вимога задоволена, то незаконно стягнута сума підлягає поверненню з бюджету.

Важливим захистом прав підприємців – юридичних осіб є нерідко застосоване в практиці визнання господарськими судами недійсними неправомірних рішень (актів) державних та інших органів про ліквідацію або реорганізацію суб’єктів підприємницької діяльності.

Визнавши в судовому порядку недійсним незаконний акт, господарський суд не може скасувати цей акт, оскільки таких повноважень він не має.

Засобами захисту прав суб’єктів підприємницької діяльності від незаконних актів державних органів, їхнього втручання у господарську діяльність є такі:

  • визнання недійсними (повністю або в частині) актів державних та інших органів, які не відповідають законодавству і порушують права та інтереси суб’єктів підприємницької діяльності, що охороняються законом;

  • повернення з бюджету грошових коштів, безпідставно списаними державними органами у примусовому порядку;

  • відшкодування збитків, заподіяних підприємцям неправомірними актами державних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]