Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_roboti.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Особливості банкрутства окремих суб’єктів

Містоутворюючі підприємства

При розгляді справи про банкрутства містоутворюючого підприємства учасникам провадження у справі про банкрутство визначається орган місцевого самоврядування відповідної територіальної громади адміністративно-територіальної одиниці. Учасниками провадження можуть бути визнані також центральні органи виконавчої влади.

У разі не виконання зобов’язання боржником поручителі несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями боржника перед його кредиторами. Процедура санації місто утворюючого підприємства заклопотанням органу місцевого самоврядування може бути продовжена господарським судом на 1 рік. З метою задоволення вимог кредиторів у процедурі санації може бути здійснено продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу або частини його майна згідно з законодавством.

Небезпечні підприємства

При розгляді справи про банкрутство особливо небезпечного підприємства учасниками провадження у справі про банкрутство визнаються відповідні органи місцевого самоврядування, а також центральні органи виконавчої влади до компетенції якої відноситься сфера діяльності боржника.

Докази, що підтверджують належність боржника до особливо небезпечних підприємств господарському суду надає боржник.

Якщо комітетом кредиторів не прийнято рішення про санацію боржника господарський суд може винести ухвалу про санацію боржника за клопотанням органу місцевого самоврядування або відповідного центрального органу виконавчої влади.

Договір поруки за зобов’язанням боржника укладається та підписується уповноваженими особами органів місцевого самоврядування або центральних органів виконавчої влади.

У разі не виконання зобов’язання боржником поручителі несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями боржника перед його кредиторами. Підставою для продовження санації особливо небезпечного підприємства на 1 рік, є план фінансового оздоровлення особливо небезпечного підприємства. Особливо небезпечні підприємства не підлягають продажу на аукціоні.

Сільськогосподарські підприємства

У разі продажу об’єктів нерухомості, які використовуються для цілей сільськогосподарського виробництва та є у власності с/г підприємства, що визнано банкрутом, за інших рівних умов переважне право на придбання зазначених об’єктів належить с/г підприємствам і фермерським господарствам, розташованим у даній місцевості.

Санації с/г підприємства вводиться на строк до закінчення відповідного періоду с/г робіт з урахуванням часу необхідного для реалізації вирощеної с/г продукції. Зазначений термін не може перевищувати 15 місяців. У разі якщо протягом терміну санації погіршилося фінансове становище с/г підприємства у зв’язку із стихійним лихом, з епізоотіями та іншими несприятливими умовами, строк санації може бути продовжений на 1 рік.

Самостійна робота № 11

Тема. Договір лізингу

За договором лізингу одна сторона (лізінгодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Предметами договору лізингу може бути неспоживча річ, визначена індивідуальними ознаками, віднесена відповідно до законодавства до основних фондів. Не можуть бути предметом земельні ділянки та інші природні об’єкти, а також інші речі, встановлені законом.

Ремонт і технічне обслуговування предмета договору лізингу здійснюються продавцем (постачальником) на підставі договору між лізінгоодержувачем та продавцем (постачальником).

Якщо лізінгодавець або продавець (постачальник) прострочили передання предмета договору лізингу лізингоодержувачу або лізингоодержувач прострочив повернення предмету договору лізингу, лізінгодавцю, ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження несе сторона, яка прострочила.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]