Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Колесник 5 курс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
381.95 Кб
Скачать

2.3.2 Документальне оформлення консервованої цукрової кукурудзи

Консервована цукрова кукурудза і транспортні засоби, що перебувають під митним контролем, підлягають обов’язковому митному оформленню.

Митне оформлення під час переміщення консервованої цукрової кукурудзи – це виконання митним органом дій/або процедур, які пов’язані з закріпленням результатів митного контролю консервованої цукрової кукурудзи і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Мета митного оформлення визначається трьома складовими:

  1. засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю консервованої цукрової кукурудзи і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

  2. оформлення результатів митного контролю, які здійснюється посадовими особами митниці шляхом проставляння відбитків штампів і печаток на аркушах митної декларації й пломбування контейнерів транспортного засобу;

  3. проведення статистичного обліку ввезення консервованої цукрової кукурудзи, зумовлене необхідністю аналізу зовнішньоекономічної діяльності в Україні й оперативного пошуку інформації.

Митне оформлення розпочинається після подання митному органу декларації, а також всіх необхідних документів для здійснення митного контролю та митного оформлення документів, відомостей про товар і транспортних засобів, які підлягають митному оформленню. Для митного оформлення подаються наступні документи та відомості:

  • картка реєстрації обліку зовнішньоекономічного договору (додаток );

  • митна декларація (додаток ) ;

  • товаротранспортні та товаросупровідні документи (автотранспортна накладна (додаток ),свідоцтво про допущення (додаток ), аркуш про пакування (додаток ), специфікація (додаток ), рахунок-фактура (додаток )

  • дозволи і сертифікати уповноважених державних органів (сертифікат відповідності, гігієнічний висновок , заявка на ліцензію на імпорт, карантинний дозвіл на імпорт ;

  • акт експертизи (додаток ) ;

  • аркуш контролю проведення митного оформлення (додаток );

  • акт про проведення митного огляду товарів (додаток );

  • картка контролю автотранспорту (додаток );

  • рішення про визначення коду товару (додаток );

  • ВМД, заповнену згідно з вибраним режимом. Разом з ВМД подається електронна копія, що використовується для проведення процедур митного контролю та митного оформлення;

Митне оформлення здійснюється з застосуванням уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 (додаток ), уніфікованої митної квитанції МД-1 (додаток ) і, за необхідності, додаткових аркушів вантажної митної декларації (ВМД) форми МД-3 і МД-8.

Порядок використання і заповнення ВМД регламентується «Положенням про вантажну митну декларацію», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України.

Процес митного оформлення має два етапи:

  1. подання ВМД до внутрішньої митниці та її оформлення;

  2. пропуск прикордонною митницею консервованої цукрової кукурудзи через митний кордон України з використанням попередньої декларації.

Митне оформлення здійснюють посадові особи митних органів у місцях розташування підрозділів митного оформлення за час, встановлений митними органами за погодженням з санітарно-епідеміологічним органами державного контролю.

В основному порядок митного контролю й оформлення консервованої цукрової кукурудзи із застосуванням ВМД передбачає процедури:

Прийняття ВМД до оформлення, зокрема:

  • перевірка повноважень декларанта;

  • перевірка дотримання строків подання ВМД митному органу призначення;

  • перевірка виконання особою, що здійснює перевезення, зобов’язання щодо доставки товарів у митний орган призначення;

  • перевірка наявності вірусів на магнітному носії;

  • за допомогою програмного забезпечення перевірка правильності заповнення декларантом ВМД;

  • перевірка відповідності відомостей, унесених до всіх граф електронної копії ВМД, відомостям, що містяться у відповідних графах ВМД на паперовому носії;

  • перевірка комплектності отриманих від декларанта документів і їх відповідності даним, зазначеним у ВМД;

  • прийняття ВМД до оформлення. Підтвердження прийняття до оформлення ВМД митницею є реєстрація ВМД та проставлення на всіх її аркушах, комерційних, товаросупровідних документах відбитків штампа «Під митним контролем», що має застережно-заборонний характер. У разі прийняття ВМД для митного оформлення їй присвоюється реєстраційний номер та проводиться реєстрація в журналі обліку ВМД. Реєстраційний номер ВМД (291006/8/559873) заноситься до графи 7 «Довідковий номер» декларації посадовою особою митного органу. Це означає, що вантаж або транспортний засіб, узятий під митний контроль, і будь-яке розпорядження ним (переміщення, перевезення, навантаження, розвантаження та ін.) без дозволу митниці забороняється.

Завершення митного контролю та митного оформлення.

Видача оформлених документів декларанту відбувається таким чином:

  • проставляється відбиток особистої номерної печатки, засвідченої особистим підписом митного інспектора на всіх аркушах ВМД та товаросупровідних документах;

  • видається оформлені документи декларанту.

Після закінчення митного оформлення декларант одержує примірник оформленої ВМД «Для декларанта».