Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Колесник 5 курс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
381.95 Кб
Скачать

1.3.2 Документи, необхідні при митному контролі

Особи, які здійснюють перевезення товарів через митний кордон України автомобільним транспортом, повинні мати відповідні документи, передбачені Митним кодексом, законами України та міжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку (ст. 145 МК 92-ІУ).

Перелік документів та відомостей, необхідних для здійснення митного контролю, порядок їх подання визначаються Кабінетом Міністрів України (ч. 2 ст. 45 МК 92-ІУ).

Підставою для здійснення митного контролює подання перевізником, експедитором або особою, уповноваженою на декларування, оригіналів таких документів:

  1. картки контролю автотранспорту відповідно до встановленого порядку (додаток );

  2. свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками і пломбами (додаток );

  3. автотранспортна накладна (додаток );

  4. рахунок-фактура (додаток );

  5. специфікація (додаток );

  6. пакувальний лист (додаток );

  7. вантажна митна декларація;

  8. довідка про проведення декларування валютних цінностей;

  9. облікова картка суб’єктів ЗЕД (додаток );

  10. зовнішньоекономічний контракт;

  11. гігієнічний висновок та свідоцтво про радіологічну безпеку;

  12. заява та акт спільного огляду транспортного засобу, товарів, інших предметів та речей;

  13. док-ти, які підтверджують сплату митних платежів;

  14. довідка-розрахунок митної вартості;

  15. сертифікат про походження товару;

  16. сертифікат відповідності [17].

1.3.3 Методи та технічні засоби митного контролю

Технічні засоби митного контролю - це набір технічних приладів, що їх використовують безпосередньо на оперативних ділянках митниць для митного контролю усіх видів перевезень через державний кордон, здійснення збору, передачі, обробки, відображення, збереження інформації, а також для виявлення матеріалів, предметів та речовин, заборонених для ввезення, виявлення помилкового або підробленого (фальшивого) оформлення митних документів.

Для здійснення митного контролю використовуються технічні,та спеціальні засоби, безпечні для життя та здоров’я людини, тварин і рослин, та такі, що не завдають шкоди транспортним засобам і громадянам.

Використання технічних засобів в митній справі знижує працевтрати і тривалість митного контролю пасажиро- і вантажопотоків, полегшує можливість контролю важкодоступних місць багажу і транспортних засобів.

Крім того, здійснюючи фізичний огляд консервованої цукрової кукурудзи і транспортних засобів, досить важко візуально знайти закамуфльовані в них конкретні види предметів контрабанди – вибухові і наркотичні речовини, зброю, дорогоцінні метали, культурні й історичні цінності та ін. Технічні засоби митного контролю дозволяють одержувати інформацію про наявність саме цих видів предметів і речовин у контрольованих об’єктах без розкриття транспортного упакування і демонтажу об’єктів дистанційно.

Отже, використання технічних засобів митного контролю суттєво збільшує питому вагу об’єктів, що фактично перевіряються під час переміщення через державний кордон, підвищує ефективність митного контролю і культуру процедур контролю і митного оформлення, зменшує можливість порушення митних правил.

Існують такі групи технічних засобів:

  • рентгенівські апарати;

  • металошукачі;

  • електронні детектори матеріалів;

  • пошукові засоби;

  • дозиметри;

  • спеціальні засоби та ін. [15].

Нижче приведені деякі з них, які використовуються при проходженні митного контролю.

Мобільні рентгенівські установки змонтовані на базі спеціальних автомобілів та причепів. Використовуються апарати «Linescan Auto van» (США), «Rapiscan trailer» (Англія), «Silhoette-Scan» (Німеччина).

Під час використання мобільних установок можна забезпечити великий обсяг виконаних перевірок і в результаті скоротити потік нелегальних товарів. Система установок забезпечує прискорену процедуру контролю вантажу без необхідності відкривати контейнер чи вантажну машину. Розміщення системи в автомобілі придає їй мобільність.

Тривалість монтажу або демонтажу мобільної рентгенівської установки «Silhoette-Scan» складає 1 год. Мобільна рентгенівська установка «Silhoette-Scan» дозволяє контролювати об'єкти з максимальними розмірами, мм: ширина — 2500, висота - 4000, довжина - 18000. Екран установки розподілений на 9 ділянок, він забезпечує 2-, 4-, 8-кратне збільшення об'єкта.

Переносний спектрометр «Х-МЕТ 880» (Фінляндія) вико­ристовується для рентгенорадіометричного флуоресцентного методу контролю матеріалів. Прилад має високу експресив­ність, універсальність, селективність і здатність проведення неруйнуючого аналізу зразка чи проби різних матеріалів.

Принцип дії спектрометра заснований на ідентифікації характеристичного випромінювання певних хімічних елемен­тів, яке збурюється за допомогою радіоізотопного джерела, і аналізі вторинного випромінювання від проби за допомогою детектора. Величина імпульсів на виході пропорційна енергії квантів випромінювання, що реєструється. В тих випадках, коли енергетичного розв'язання для виділення аналітичних ліній недостатньо, з метою поглиблення розв'язання та вибір­ковості аналізу використовують селективні й диференційні фільтри.

Прилад відрізняється портативністю й складається з основ­них функціональних блоків: джерела збурення випроміню­вання, фільтрів, детектора з передпідсилювачем, лічильно- реєструючого пристрою, блока живлення. Робочим елементом спектрометра є датчик, поєднаний за допомогою гнучкого кабелю з пультом управління.

Датчик дає можливість обстеження відкритої поверхні об'єкта: зразків гірничих порід, виробів, насипаних в плоскі кювети, порошків, розчинів.

Досвід використання рентгенорадіометричних спектроме­трів типу «Х-МЕТ 880» показав, що саме їх доцільно викори­стовувати для проведення аналізу в польових умовах. Ці апа­рати характеризуються універсальністю; вони менш громіздкі та дешевші, ніж кристалодифракційні апарати [15].

Портативний металодетек­тор «АКА 7202М» (Україна) призначений для виявлення схованих метале­вих предметів, в тому числі зброї, в будівельних конструкціях, багажі, одязі людини. Крім того, прилад може використовува­тися в якості освітлювального засобу під час огляду документів в темний час доби, а також для освітлювання номерів вузлів, агрегатів транспортних засобів у важкодоступних та затемне­них місцях завдяки наявності вбудованого ліхтаря.

Прилад «АКА 7202М» являє собою портативний вихро- струмовий металодетектор. Сигналізація виявлення метале­вих предметів здійснюється видачею сигналу на вмонтований п'єзоелектричний випромінювач. Видача звукового сигналу здійснюється тільки під час переміщення пошукової котушки приладу над металевим предметом.

Металодетектор має вбудовану систему автоматичного кон­тролю розрядження батареї. Під час розрядження батареї нижче припустимого рівня (7±0,4 В) на панелі приладу загоряється світлодіод «БАТ», який свідчить про необхідність заміни дже­рела живлення.

Оглядова гнучка трубка ТСГ призначена для неруйнуючого контролю багажу, окремих елементів його конструкцій тощо.

Оглядова гнучка трубка ТСГ складається з робочої частини, окуляра, гайки діоптрійного настроювання, світло­проводу, штуцера, ручок повороту дистального кінця, захис­них ковпачків.

Літерно-цифрове позначення трубки ТСГ 10.1000.0-60-07-Н складається з наступних класифікаційних ознак: 10 - діаметр робочої частини, мм; 1000- довжина робочої частини, мм; 0 - кут напрямку спостереження, град; 60 - кут поля зору, град; 07 - номер розробки; Н - нероз'ємний джгут підсвічування.

Робоча частина трубки ТСГ є гнучкою, за рахунок чого вона забезпечує доступ до важкодоступних об'єктів через вводні канали складної конфігурації. Гнучка частина виконується на базі оптичних волокон. Для зручності огляду дистальна части­на згинається в одній чи двох площинах у межах ± 90° (вверх, униз, праворуч, ліворуч).

В залежності від встановленого об'єктива трубки ТСГ мають різні кути поля зору - від 20° до 80°. Випускаються гнучкі ендоскопи з діаметром робочої частини від 6 до 12 мм, довжи­ною робочої частини - від 1000 до 2700 мм. Найменші розміри об'єктів, які контролюються за допомогою таких ендоскопів, становлять 0,1...0,2 мм.

Робоча частина трубки ТСГ на відстані не менше ніж 200 мм від торця виконується герметичною. За рахунок цього вона є стійкою до впливу бензину, гасу, дизпалива або автомастил. Для забезпечення необхідного освітлювання об'єкта, що досліджується, використовуються освітлювальні блоки або блоки підсвічування. Для зарядження акумуляторів ендоскопи комплектуються зарядними пристроями [15].

Ручне оглядове дзеркало «ОАД-5» призначене для проведення індивідуального візуального огляду важкодо­ступних та малоосвітлених місць в транспортних засобах, при­міщеннях та інших об'єктах.

Оглядове дзеркало має круглу форму, його діаметр складає 85 мм. Під час огляду дзеркало утримується в руці. Для освіт­лення зони огляду можна використовувати малогабаритний ліхтар.

Кут оберту дзеркала — довільний, маса приладу - 0,1 кг.

Комплект оглядових щупів «Трость» складається з трьох щупів різної довжини та діаметра. Довжина щупів складає 400, 600 та 700 мм; діаметр - відповідно 3,0; 3,5; 4,0 мм. Кінець кожного зі щупів загострений. Наприкінці щупи мають по 2 отвори для відбору проб сипких вантажів. Щупи зберігаються у футлярі та фіксуються в його верхній частині за допомогою нарізного з'єднання.

Ваги автомобільні електронні фірми «Bran+Liibbe» (Німеччина) призначені для контролю вантажу крупнотоннажних автомобілів та автопотягів. Ваги складаються із шести вагозамірювальних секцій довжиною 6 м і шириною 0,9 м кожна і чотирьох похилених паралелей для заїзду й виїзду автомобілів. Таким чином, повна довжина вагозамірювальної частини вагів складає 18 м, а повна довжина конструкції - 22 м.

Радіометр-рентгенометр ДП-5В призначений для вимірю­вання потужності експозиційної дози у-випромінювання. За допомогою приладу вимірюється рівень радіації на місцевості, ступінь забрудненості об'єктів радіоактивними речовинами та 3-забрудненість поверхонь різних об'єктів.

Потужність експозиційної дози у-випромінювання визнача­ється в мілірентгенах за годину або в рентгенах за годину для тієї точки простору, в якій розміщені блок детектування або зонд приладу. Діапазон вимірювань радіометра-рентгенометра розбитий на 6 піддіапазонів .

При вимірюванні потужності доз у-випромінювання й сумарного (З- і у-випромінювання в межах від 0,05 мР/год до 5000 мР/год відлік ведеться за верхньою шкалою з наступним множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону, а відлік величини потужності дози від 5 до 200 Р/год - за нижньою шкалою. Під час роботи на другому-шостому піддіапазонах прилад видає звукову індикацію, яка прослуховується за допо­могою телефонів. Звукова індикація необхідна при вимірюван­ні забрудненості різних об'єктів радіоактивними речовинами через велику інерційність реєструючої схеми приладу. Стрілка шкали за низьких значень рівня забрудненості встановлюється тільки через 10...15 с після початку реєстрування, в той час, як завдяки практично безінерційній звуковій індикації забрудне­ні ділянки виявляються дуже легко і швидко. Після виявлення такої забрудненої ділянки її зараженість вимірюють за допо­могою інерційного приладу.

Набір політестів «Сигма-М» призначений для попередньої ідентифікації наркотичних речовин природного та синтетично­го походження - опію, конопель, гашишу, марихуани, барбіту­ратів, морфіну, героїну, кокаїну, кодеїну, промедолу, амфета- мінів, лизергінової кислоти та її похідних, ефедріну, псевдоефе- дріну, фенциклидіну, метаквалону, фенадону, первитину.

Набір «Сигма-М» упакований в кейс. Він складається з 75 комплектів тестів. Тести являють собою ампули з хімічними реактивами, які знаходяться в реакційних пакетах. Кількість тестів для виявлення кожної наркотичної речовини в наборі ком­плектується у відповідності з вимогами замовника. Наприклад, на героїн - 5 тестів, на кокаїн - 7 тестів тощо.

Кожен комплект має інструкцію з використання, дві кольоро­ві таблиці, схему проведення аналізу за допомогою основних та додаткових тестів на різні види наркотиків, гумові рукавички, пакет для відходів, блокнот для записів, таблицю забарвлення реакційної суміші при перехресному використанні тестів для ідентифікації всіх груп наркотичних речовин, що досліджують­ся [15].