Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право України готовий іспит 2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать
  1. Здійснення прав і виконання обов’язків, що виникають із сімейних відносин.

Здійснення суб'єктивних сімейних прав і виконання обов'язків підпорядковується загальним принципам, які діють в праві (наприклад, використання громадянами прав і свобод не повинно заподіювати шкоду інтересам суспільства і держави, правам інших осіб (ст.61 КпШС України)).

В сімейному праві є і свої особливості здійснення суб'єктивних прав виконання обов'язків.

Одна із особливостей в тому, що суб'єктивні сімейні права і обов'язки існують в зв'язку з сім'єю. Їх прояв відображається на сім'ї.

При здійсненні прав і виконанні обов'язків громадяни повинні додержуватись законів, поважати загальнолюдські принципи, всебічно сприяти зміцненню сім'ї.

Здійснюючи свої сімейні права в протиріччі з їх призначенням або виконуючи обов'язки з порушенням законів, громадяни не можуть розраховувати на задоволення їх вимог і на позитивне відношення до них суду і громадськості.

Так, протирічить природі права на аліменти позов дружини до чоловіка, з яким вона сумісно виховує дитину, про стягнення коштів на її утримання, що був пред'явлений з однією метою — добитись зменшення розміру аліментів, які виплачує відповідач на дітей від іншої матері.

Здійснення суб'єктивних сімейних прав і виконання обов'язків

можливо шляхом дії і бездіяльності. Наприклад, при здійсненні одним з подружжя його особистих прав (вибір професії), обов'язком іншого з подружжя є утримання від дій, що перешкоджають реалізації цього права.

Деякі сімейні права можуть бути реалізовані тільки шляхом дій. До їх числа перш за все відноситься реалізація права на виховання, для чого необхідні активні дії (направлення дитини до школи, перевірка знань, допомога їй та інше).

Захист прав, що виникають із шлюбних та сімейних відносин, здійснюється судом, органами опіки і піклування та органами ЗАГСу. Крім цього, у певних випадках, які встановлюються законодавством, захист прав, що виникають із шлюбних і сімейних відносин, здійснюється також товариськими судами, трудовими колективами, профспілковими та іншими громадськими організаціями.

Наслідки неправомірної поведінки в сфері сімейних правовідносин різноманітні: громадський вплив на правопорушника, застосування сімейно-правових санкцій, використання інших способів охорони і захисту сімейних прав і інтересів, які передбачені законодавством про шлюб і сім'ю.

Громадський вплив на правопорушника — це засудження неправомірної поведінки винної особи в трудовому колективі, профспілковій та іншій громадській організації, порушення справи про нього в товариському суді. Громадський вплив виступає як важливий профілактичний засіб.

Сімейно-правові санкції — це наслідки протиправної і винної поведінки, які встановлені законодавством

про шлюб і сім'ю. До них відносяться: позбавлення батьківських прав, відібрання дитини без позбавлення батьківських прав, визнання шлюбу недійсним, визнання недійсним усиновлення, звільнення дітей від обов'язку утримання своїх батьків та інше.'

Забезпечення правового захисту сімейних прав досягається й іншими законодавчими засобами. Так, сімейні права і інтереси охороняються цивільним законодавством. Зокрема, ст. 15 Цивільного кодексу України допускає обмеження дієздатності громадян, які внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами ставлять свою сім'ю в тяжке матеріальне становище.

Трудове законодавство містить норми, які забороняють безпідставно відмовляти вагітним жінкам або жінкам, які мають дітей, в прийомі на роботу, а також звільнення їх з роботи (ст.184 Кодексу законів працю України).

Адміністративне законодавство охороняє законні інтереси осіб при укладенні шлюбу, зокрема, згідно з ст.212' Кодексу України про адміністративні правопорушення «утаювання обставин, що перешкоджають одруженню або повідомлення неправдивих відомостей органам ЗАГСу, тягне за собою накладення штрафу».