Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ аналіз.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
361.47 Кб
Скачать

25.Міжнародна організація праці

Міжнародну організацію праці (МОП) заснували у 1919 році уряди різних країн для того, щоб підтримувати міжнародне співробітництво у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшити соціальну несправедливість за рахунок поліпшення умов праці.

Характерною рисою структури МОП є те, що в її роботі спільно беруть участь як представники роботодавців й організацій трудящих, так і представники урядових структур. У 1946 році МОП стала першою спеціалізованою установою ООН. Сьогодні членами МОП є 170 країн.

МОП активно працює в Україні з початку 90-х років. МОП вже здійснила проекти пов'язані з аналізом стану соціальної політики (спільно з ПРООН і Світовим банком), кризового стану ринку праці в Україні (1995 рік), розвитком соціального партнерства. Протягом усього часу МОП надавала і продовжує надавати допомогу Урядові в експертній оцінці законопроектів, ознайомленні урядовців, представників профспілок і роботодавців з міжнародними стандартами статистики праці та її національною систематизацією.

Нині МОП спільно з ПРООН та іншими агенціями здійснює в Україні важливі проекти, які пов'язані з розробкою моделі соціального бюджету, ринком праці та професійним навчанням безробітних, розвитком малого та середнього підприємництва, соціального партнерства і діалогу.

Основні цілі, які поставила МОП перед собою це - сприяти забезпеченню повсюди соціальної справедливості для трудящих; розробляти міжнародну політику і програми, спрямовані на поліпшення умов праці і життя; встановлювати міжнародні світові стандарти, які покликані слугувати в якості керівних принципів для національних властей при проведенні цієї політики; здійснювати широку програму технічного співробітництва з метою надання допомоги урядам в ефективному проведенні такої політики на практиці; здійснювати професіональну підготовку і навчання та проводити дослідницьку роботу з метою сприяння успіху цих умов.

Основними завданнями МОП виходячи з її мети є: Розробка міжнародної політики і програм, спрямованих на розв’язання соціально-трудових проблем; Створення і прийняття міжнародних трудових норм у вигляді конвенцій і рекомендацій з метою здійснення такої політики; Допомога країнам-учасницям в розв’язанні соціально-трудових проблем; Захист прав людини; Боротьба з бідністю за покращення життєвого рівня трудящих, розвиток соціального забезпечення; Розробка програм поліпшення умов праці та виробничого середовища техніки безпеки і гігієни праці, охорона і відновлення навколишнього середовища; Сприяння організаціям трудящих і підприємців у їхній роботі спільно з урядами щодо врегулювання соціально-трудових відносин; Розробка заходів щодо захисту найбільшвразливих верств населення: жінок, молоді, інвалідів, людей похилого віку, трудящих- мігрантів.

Керівними органами МОП являються:

1) Міжнародна конференція праці (МКП) - це вищий орган, що збирається раз на рік. Один раз на три роки на Генеральній конференції проводяться вибори нової Адміністративної ради. МКП визначає загалом напрями роботи МОП, обговорює проблеми соціального стану в світі праці, розробляє ї затверджує міжнародні норми праці у вигляді конвенцій і рекомендацій, приймає резолюції з окремих питань діяльності МОП. Кошти МОп формуються в основному за рахунок членських внесків держав-членів.

2) Адміністративна рада - головний виконавчий орган, який обирається на Генерельній конференції на трирічний термін. Вона спрямовує роботу МОП у період між конференціями, проводить у життя її рішення, завчасно визначає порядок денний Конференції та інших нарад, скеровує діяльність Міжнародного бюро праці (МБП), а також різних комітетів, які створюються при адміністративний раді. У складі контрольного механізму МОП.

3) Міжнародне бюро праці, штаб-квартира якого знаходиться в Женеві, є постійно діючим секретаріатом МОП, її адміністративним і виконавчим органом, дослідницьким і інформаційним центром.

Основними сферами діяльності МОП є зайнятість та безробіття, професійна підготовка й перепідготовка кадрів, права людини, умови праці та гігієна праці, виробниче навколишнє середовище, заробітна плата, соціальне забезпечення, окремі категорії трудящих, подання допомоги країнам.