Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вся філософія 1-72.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
646.66 Кб
Скачать

4.Концептуальність філософії. Основне питання філософії.

Питання про відношення мислення до буття, свідомості до матерії, природи. О. п. ф. включає в себе дві сторони: 1) що є первинним — мислення чи буття, природа чи дух, що кого породжує і визначає; 2) "як відносяться наші думки про світ, що нас оточує, до самого цього світу? Чи спроможне наше числення пізнавати дійсний світ, чи можемо ми в наших уявленнях і поняттях про дійсний світ діставати вірне відображення дійсності?" (Маркс К. і Енгельс Ф Твори, г. 21. с. 271). Обидва аспекти тісно пов'язані між собою. Залежно від розв'язання О. п. ф. в історії філософії виділяються дві осн. лінії, два осн. табори — матеріалізм який первинним вважав природу, буття, матерію, га ідеалізм, що первоначало вбачає в дусі свідомості. Матеріалісти визнають свідомість властивістю високоорганізованої матерії, сутність якої полягає у відображенні дійсності в ідеальній формі, стверджують пізнаванність світу. З ідеалізмом пов'язане заперечення пізнаванності світу — агностицизм. Якщо ж окремі ідеалісти і визнають пізнаванність світу, то розуміють під цим не відображення об'єктивної реальності, а пізнання людиною абсолютної ідеї, світової волі тощо (об'єктивний ідеалізм) або ж пізнання самої людської свідомості через аналіз відчуттів, понять, мови тощо (суб'єктивний ідеалізм). Та чи ін. відповідь на О. п. ф. становить вихідний принцип розв'язання всіх без винятку філос. проблем і тим самим утворює філософсько-теор. основу світогляду, вихідний пункт філос. осмислення різних аспектів відношення людини до світу.

Історичні концепції предмету філ.:1.Антична.Арістотель вперше визначив філ..як науку про перші роди сушого.Предметом філ. Стає космос.2.Середньовіччя(Фома Аквінський)вказує на те що треба розглядати самого творця космосу-Бога.(Бог).3.Нового часу:а)нігілістична-філ.розпорошиться на окремі науки і зникне як самостійна дисципліна.б)філософська-існуватиме в статусі ПІСЛЯ.Підсумовуватиме здобутки усіх наук.в)методологічна:існуватиме в статусі ДО.Розробляє загальні рекомендації для розвитку окремих наук.4.Діалктичну концепцію розробляє Гегель вважає що розглядати космос з точки зору який він і хто його створив не так важливо як питання:як все виникає?.5.Постмодерністська:основним якраз намір цивілізації вивільнити людину від необхідної праці для вільного творчого розвитку.

5.Основні функції філософії

Функції філософії: Виховна – прищеплює інтерес до самовиховання, сприяє потягу людини до самовдосконалення, пошуку життєвих сенсів. Рефлексивна – пояснення загальних ідей, які зумовлюють культурні, універсальні принципи, форми організації та реалізації суспільно-історичної діяльності. Онтологічна – визначення схем побудови дійсності і використання фундаментальних гіпотез існування. Пізнавальна – завдяки дослідженню загальних проблем пізнання філософія наділяє людину орієнтирами та ознаками правильного руху на шляху до пізнання достовірних знань. Інтегративна – узагальнена та понятійна реконструкція різноманітності соціальної практики та багатства культури. Світоглядна – філософія допомагає людині знайти та обґрунтувати життєві орієнтири, цінності, з’ясувати їх зміст. Прогностична – формує гіпотези про загальні тенденції розвитку буття і свідомості людини і суспільства. Критична – аналіз дійсності з метою визначення істини. Аксіологічна – дає можливість визначити соціальні, моральні, етичні, естетичні, ідеологічні цінності.