Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.Виробниче середовище і його вплив на люд....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

2. Виробниче середовище: сутність і основні чинники

Виробниче середовище — це середовище, де людина здійснює свою трудову діяльність. Воно характеризується, передусім, параметрами, які є специфічними для кожного виробництва і визначаються його призначенням.

Відповідно до рекомендацій МОП (Міжнародна організація праці, створена в 1919 р. на Паризькій мирній конференції) визначають такі основні чинники виробничого середовища, що впливають на працездатність людини в процесі виробництва:

- фізичне зусилля (переміщення вантажів певної ваги в робочій зоні, зусилля, пов’язані з утриманням вантажів, натисканням на предмет праці або важіль управління механізмом протягом певного часу);

- нервове напруження (складність розрахунків, особливості вимоги до якості продукції, складність управління механізмом, апаратом, приладдям, небезпека для життя і здоров’я людей під час виконання робіт, особлива точність виконання);

- робоча поза (положення тіла людини і його органів відповідно до засобів виробництва);

- монотонність роботи (багаторазове повторення одноманітних, короткочасних варіацій, дій, циклів);

- температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

- забруднення повітря;

- виробничий шум;

- вібрація, обертання, поштовхи;

- освітленість у робочій зоні.

Всі ці чинники впливають на здоров’я і працездатність людини. Тому необхідна комплексна оцінка факторів виробничого середовища та характеру праці.

Для оцінки працездатності застосовуються три групи показників: виробничі, фізіологічні і психологічні показники, які характеризують: результати виробничої діяльності, фізіологічні зрушення і зміни у психічних функціях людини в процесі праці.

3. Предмет і завдання «Охорони праці». Взаємозв’язок її із суміжними дисциплінами.

Предметом охорони праці є умови праці, а об’єктом її дослідження виступає виробнича система, яка включає людину, машину (виробниче устаткування) та середовище, в якому здійснюється виробничий процес.

Основною метою охорони праці є створення безпечних умов трудової діяльності людини, забезпечення її високої та ефективної працездатності.

Основним завданням охорони праці є гуманізація праці. Під гуманізацією праці розуміють профілактику перевтоми, професійних захворювань, запобігання виробничому травматизму, підвищення змістовності праці, створення умов для всебічного розвитку особистості.

Наука про охорону праці тісно пов’язана з іншими науками, вона широко використовує найновіші досягнення науки і техніки, базується на теоретичних розробках з фізики, хімії, математики, електроніки, медицини, економіки та інших наук.

Охорона праці – це комплексна наукова дисципліна, яка тісно пов'язана з гігієною та фізіологією праці, антропометрією, науковою організацією праці, інженерною психологією, ергономікою

Гігієна праці це комплекс заходів та засобів щодо збереження здоров'я працівників, профілактики несприятливих впливів виробничого середовища та трудового процесу.

Фізіологія працівивчає функції організму людини в умовах її трудової діяльності з метою забезпечення високого рівня працездатності та здоров'я

Антропометрія це сукупність методів та прийомів оцінки морфологічних особливостей тіла людини: вимірювання зросту, ваги, форм, та розмірів окремих елементів тіла людини, а також низки функціональних показників (сили м'язів, життєвої ємкості легень тощо)

Наукова організація праці – займається розробкою та впровадженням в практику раціональної побудови трудового процесу, науково обґрунтованих режимів праці та відпочинку при яких забезпечується висока продуктивність праці і водночас створюються умови для збереження здоров'я працівників та збільшення періоду їх трудової діяльності

Інженерна психологіявивчає взаємодію людини з новою технікою і встановлює функціональні можливості людини в трудових процесах з метою створення таких умов праці, при яких зберігаються високі психофізіологічні можливості людини.

Ергономіка наука, яка досліджує, розробляє та дає рекомендації щодо конструювання, виготовлення та експлуатації технічних засобів, які забезпечують людині в процесі праці необхідні зручності, зберігають її сили, працездатність та здоров'я.

Технічна естетика вивчає закономірності художнього проектування виробничих приміщень і обладнання.