Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.Виробниче середовище і його вплив на люд....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Вентиляція легень

  • в стані спокою ― 6-8- літрів повітря на хв.

  • під час важкої фізичної роботи може доходити до 100 і більше літрів на хв.

За характером роботи м’язів фізична робота поділяється на динамічну та статичну.

  • Динамічна робота здійснюється при переміщенні тіла людини, її рук, ніг, пальців у просторі.

  • Статична – при утриманні вантажу, при виконанні роботи стоячи, або сидячи.

Розумова діяльність людини в основному визначається участю в трудовому процесі центральної нервової системи та органів чуття.

При розумовій роботі уповільнюється частота серцевих скорочень, підвищується кров'яний тиск, послаблюються обмінні процеси, зменшується кровопостачання кінцівок черевної порожнини, водночас збільшується кровопостачання мозку (у 8-10 разів порівняно зі станом спокою). Розумова діяльність дуже тісно пов'язана з роботою органів чуття, в першу чергу органів зору та слуху. Порівняно з фізичною діяльністю напруженість органів чуття зростає в 6-10 разів.

Процес праці — це фізіологічний процес витрачання людської енергії. При інтенсивній та довготривалій роботі може настати втома, для якої характерним є зниження працездатності.

Під працездатністю розуміють потенційну можливість людини виконувати протягом заданого часу і з достатньою ефективністю роботу визначеного обсягу і якості. Під впливом безлічі факторів працездатність (А) змінюється в часі й умовно підрозділяється на наступні фази (рис. 1):

перша фаза – фаза “впрацьованості”, у цей період підвищується активність центральної нервової системи, зростає рівень обмінних процесів, підсилюється діяльність серцево-судинної системи, що приводить до наростання працездатності;

друга фазафаза стійкої працездатності, у цей період відзначається оптимальний рівень функціонування ЦНС, ефективність праці максимальна;

третя фазафаза зниження працездатності, зв'язана з розвитком стомлення.

Тривалість кожної з цих фаз залежить як від індивідуальних особливостей ЦНС, так і від умов середовища, у яких виконується робота, від виду і характеру діяльності, від емоційного і фізичного стану організму. Наприклад, у студентів I-II курсів вищих навчальних закладів відповідно до біологічних ритмів “пік” працездатності приходиться на 11 годину ранку; фаза стійкої працездатності спостерігається приблизно до 16 години, а потім починається третя фаза – зниження працездатності. 

Рис. 1. Графік динаміки працездатності студента. А – працездатність, Т – час доби.

 

 

Втома (стомлення) – це зниження працездатності, що настає в процесі роботи. Якщо в роботі переважає розумова напруга, стомлення характеризується зниженням уваги, продуктивності розумової праці, збільшенням кількості помилок, що допускаються в роботі, стомленням аналізаторів. Якщо переважають у роботі фізичні зусилля, стомлення виявляється в зниженні м'язової сили.

Втома є захисною реакцією, яка спрямована проти виснаження функціонального потенціалу організму людини. Після відпочинку втома зникає, а працездатність поновлюється. Важливо, щоб втома, накопичуючись, не перейшла в перевтому, оскільки – це патологічний стан – хвороба, що не зникає після звичайного відпочинку, вимагає спеціального лікування.