Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виборча система екзамен..2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

83Особливості цивільної відповідальності у виборчому процесі

У виборчому процесі цивільна відповідальність – це установлена законом негативна реакція держави на цивільне правопорушення під час виборчого процесу, тягне за собою відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої учасникам виборчого процесу, та дисциплінарну відповідальність.

Під час виборчого процесу можуть відбуватися такі порушення виборчого законодавства, що тягнуть за собою наступну відповідальність:

- Правопорушення порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру, виборчих комісій, порядку складання та подання списків виборців та використання таких списків – тягне за собою накладення штрафу від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Правопорушення порядку ведення передвиборної агітації, які тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб’єкта виборчого процесу – накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Порушення права на користування приміщенням під час виборчої кампанії, що тягне за собою накладення штрафу від 80 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск – накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях – накладення штрафу від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії – накладення штрафу на громадян від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість – накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Ненадання копії виборчого протоколу – накладення штрафу на громадян від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов’язків або його безпідставне звільнення з роботи – накладення штрафу на громадян від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

©

101