Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_dlya_PR_z_Reg_on_ekonom_ki_05-06.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Складові формули індексу Бойса

Ri

1

0,1

0,1

0

1

0,1

0,1

0

1

0,1

0,1

0

n

0,1

0,1

0

Другий етап роботи з ймовірним обласним центром виконується таким чином:

1. На тій же самій кальці, де намальована конфігурація території області (регіону) в першій частині роботи, дійсний обласний центр умовно переноситься в середину конфігурації і позначається другим пунсоном, як ймовірний центр (Мал.3).

2. Від ймовірного центру, проводиться така ж сама кількість радіусів і в ті ж самі точки контуру, як і на першому етапі, нові радіуси позначаються або пунктиром, або іншим кольором (Мал..3.).

R1

Мал.3. Конфігурація території дослідження з ймовірним обласним центром і новими проведеними радіусами (приклад).

3. Виконуються такі ж самі розрахунки за формулою в новій таблиці 2, яка дзеркальне відображення таблиці 1.

n

Ri

4. Отриманий другий результат індексу Бойса порівнюється з першим результатом і пишеться висновок, враховуючи критерії індексу Бойса, а також надається пропозиція щодо місцеположення дійсного обласного центру та можливого його змінення.

Практична робота №3. Розрахунок демографічного потенціалу для оцінки споживацького попиту.

Виробнича ситуація. Ваша фірма, яка виробляє і реалізує продукти харчування, освоює нові ринки на території іншої країни. Крім загально-географічних даних Ви не маєте спеціальної інформації. Попит на Вашу продукцію значною мірою буде залежати від демографічного потенціалу, тобто кількості і “ваги” населених пунктів, що знаходяться на території країни. Вам необхідно визначити демографічний, а, отже, споживацький потенціал території, встановивши при цьому ієрархічну підпорядкованість системи населених місць.

Дидактичне забезпечення: карти адміністративних одиниць (областей) України (або іншої країни), калька, олівці, лінійки, калькулятори.

Завдання. Оцінити споживчий попит на вашу продукцію з урахуванням кількості населення в окремих місцеположеннях, для чого:

  1. На карті адміністративної області, надану викладачем, визначити обласний та районні центри і згідно легенди карти порахувати кількість населення в них.

  2. Виміряти лінійкою відстань у сантиметрах від і - го населеного пункту до інших населених пунктів, згідно з формулою в п.3. Значення перевести у кілометри згідно з масштабом карти.

  3. Користуючись формулою ; в якій використана гравітаційна модель, обчислити значення демографічного потенціалу, де Vi – демографічний потенціал і - го населеного пункту; j – кількість населених пунктів; Р і – кількість населення в і-му населеному пункті; d ij – відстань від і до j - го населеного пункту. Дані розрахунків занести до таблиці 1.

Таблиця 1. Розрахунок демографічного потенціалу (на прикладі) Дніпропетровської області.

Назва населеного пункту

1

2

3

4

5

Vi

п/п

1

Дніпропетровськ

Р1/d1,2

Р1/d1,3

Р1/d1,4

..

V1

2

Кривий Ріг

Р2/d2,1

Р2/d2,3

Р2/d2,4

..

V2

3

Нікополь

Р3/d3,1

Р3/d3,2

Р3/d3,4

..

V3

4

Апостолове

Р4/d4,1

Р4/d4,2

Р4/d4,3

……

V4

5

…………….

..

..

..

..

  1. На кальку нанести кордони області, обласний та всі районні центри. Написати поруч з населеними пунктами значення їхнього демографічного потенціалу.

  2. Побудувати статистичну поверхню території адміністративної області за методом ізоліній, для чого вибрати цілі проміжні значення демографічного потенціалу і з’єднати їх ізолініями. Наприклад: – 15 –; – 10 – (Мал.1).

Мал.1. Приклад побудови статистичної поверхні.

6. Зробити письмовий аналіз демографічного потенціалу, визначивши в ньому ієрархічну підпорядкованість населених пунктів. На статистичній поверхні виділити та проаналізувати зони з високими, середніми, низькими показниками демографічного потенціалу, з визначенням певного інтервалу цих показників (наприклад Мал.1: від 15 до 25; від 10 до 14; від 5 до 9).