Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
27_35.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
47.85 Кб
Скачать

32. Рівні методологічного знання

У сучасній методології і логіку науки виділяється наступна загальна схема рівнів методології:  рівень філософської методології;  рівень методології загальнонаукових принципів дослідження;  рівень конкретно-наукової методології;  рівень методик і технік дослідження. Зміст першого, вищого філософського рівня методології становлять загальні принципи пізнання і категоріальний лад науки в цілому. Методологічні функції виконує вся система філософського знання. Другий рівень - загальнонаукова методологія - є теоретичні концепції, застосовні до всіх або до більшості наукових дисциплін. Третій рівень - конкретно-наукова методологія, тобто сукупність методів, принципів дослідження і процедур, що застосовуються в тій чи іншій спеціальній науковій дисципліні. Методологія конкретної науки включає в себе як проблеми, специфічні для наукового пізнання в цій галузі, так і питання, висунуті на більш високих рівнях методології, такі, наприклад, як проблеми системного підходу або моделювання в педагогічних дослідженнях. Четвертий рівень - технологічна методологія - складають методика і техніка дослідження, тобто набір процедур, забезпечує отримання достовірного емпіричного матеріалу і його первинну обробку, після якої він може включатися в масив наукового знання. На цьому рівні методологічне знання носить чітко виражений нормативний характер.

У сучасній науці успішно "працює" багаторівнева концепція методологічного знання: методи наукового пізнання можуть бути розділені на такі основні групи (за ступенем спільності та широті їх застосування).

1. Філософські методи, серед яких найбільш давніми є діалектичний і метафізичний.

2. Загальнонаукові підходи і методи дослідження, що ніби виступають в якості своєрідної "проміжної методології" між філософією та фундаментальними теоретико-методологічними положеннями спеціальних наук. До загальнонаукових понять найчастіше відносять такі поняття, як "інформація", "модель", "структура", "функція", "система", "елемент", "оптимальність", "ймовірність" та ін. Характерними рисами загальнонаукових понять є, по-перше, "сплавленого" в їх змісті окремих властивостей, ознак, понять низки приватних наук і філософських категорій, По-друге, можливість (на відміну від останніх) формалізації, уточнення засобами математичної теорії, символічної логіки.

3. Приватно-наукові методи - сукупність способів, принципів пізнання, дослідницьких прийомів і процедур, що застосовуються в тій чи іншій науці. Це методи механіки, фізики, хімії, біології та соціально-гуманітарних наук. Методи психолого-педагогічного дослідження, про які далі йтиметься, відносяться до приватно-наукових методів.

4. Дисциплінарні методи - система прийомів, що застосовуються в тій або іншій науковій дисципліні, що входить в яку-небудь галузь науки або виникає на стиках наук. Кожна фундаментальна наука представляє собою комплекс дисциплін, які мають свій специфічний предмет і свої методи дослідження.

5. Методи міждисциплінарного дослідження - сукупність ряду синтетичних,інтегративних способів (що виникли як результат поєднання елементів різних рівнів методології), націлених головним чином на стики наукових дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]