Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА №1 на печать.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
943.1 Кб
Скачать

26. Графічна модель ринку грошей.

Криві попиту (мд) і пропозиції (М1) перетинаються у точці А, якій адекватні маса грошей в обігу на суму 4,0 млрд грн та ставка очікуваного доходу (номінального процента) на рівні 8 %. Це означає, що економічні суб'єкти в цій економічній ситуації хочуть мати у своєму розпорядженні гроші на суму 4,0 млрд грн, а банківська система може на цьому ж рівні забезпечити пропозицію грошей, щоб урівноважити попит і пропозицію. За такої умови ставка процента (очікуваного доходу) стабілізується на рівні 8 %, який є рівноважною ставкою процента, що буде задовольняти вимоги обох сторін ринку. Подібна врівноваженість попиту і пропозиції неможлива за будь-якої іншої ставки процента.

Рівновага на ринку може порушуватися під впливом багатьох чинників. Підтримання рівноваги вимагає від держави виваженої грошово-кредитної політики.

Важливу роль у збалансуванні грошового обігу, а також попиту і пропозиції на грошовому ринку відіграють заощадження та інвестиції.

27. Попит і пропозиція на ринку капіталів. Проблеми трансформації заощаджень населення в інвестиції.

Оскільки капітал як чинник виробництва має природну властивість давати дохід, він користується попитом у ринковому господарстві. Суб'єктом попиту на капітал виступає бізнес. Підприємці потребують інвестицій, представлених машинами, устаткуванням, виробничими приміщеннями. Хоч реально інвестиційний попит може існувати у формі певної суми грошей, слід пам'ятати, що витрати цих грошових коштів мають чітко визначену мету — купівлю виробничих фондів, а не товарів народного споживання.

Суб'єктами пропозиції капіталу є домашні господарства. Вони мають можливість пропонувати тимчасово вільні кошти як позику для придбання капітальних благ. Однак суб'єкти, що пропонують капітал, відмовляються від можливості його використання у власному бізнесі, від придбання споживчих товарів тривалого користування, від можливості мати платну освіту та від інших альтернативних варіантів використання капіталу. Чим більша сума капіталу позичається, тим більші граничні витрати втрачених можливостей. багато проблем, пов’язаних з заощадженнями та інвестиціями в Україні досліджені недостатньо це, зокрема, стосується заощаджень населення, які роблять великий вплив на темпи економічного зростання в країні. Важливого значення набула необхідність у глибокій науковій розробці проблем, що накопичились в інвестиційній діяльності, пов’язаних з трансформацією заощаджень населення в інвестиційні ресурси. В останні роки відчутний значний недолік щодо недостатності висвітлення проблеми активізації заощаджень населення.

Завданням даного пункту роботи є аналіз заощаджень домашніх господарств як складової інвестиційних ресурсів, а також складання прогнозу інвестиційної активності.

Особливого значення інвестиційні процеси набувають на макроекономічному рівні, де держава повинна створити відповідний рівень інвестиційного клімату, стимулювати інвестиції у пріоритетні напрямки виробництва. Інвестиції стоять в центрі уваги вчених, які вивчають відтворення капіталу, економічне зростання.