Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на економ.історію.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
42.34 Кб
Скачать

1.Формаційний та цивілізаційний підходи до історії розвитку людського суспільства

Формаційний підхід був розроблений К.Марксом і його послідовниками.Формаційний підхід передбачає,що розвиток людського сус-ства відбувається як послідовна зміна одного способу вир-цтва іншим:

-первіснообщинний

-рабовласницький

-феодальний

-капіталістичний

-комуністичний

Формаційний підхід виходить з того,що вирішальна роль у суспільному розвитку належить процесу вир-цтва,відносина власності,а його головною рушійною силою є протиріччя між продуктивними силами й виробничими відносинами і загострення класової боротьби у сус-стві.

Але ця періодизація розвитку сус-ства не має всеохоплюючого значення.

На відміну від формаційного,цивілізаційний підхід пов»язаний з концепцією соціальної боротьби як загального закону історії і розглядає цивілізацію як динамічні утворення еволюційного типу,як етап розвитку людства.Найважливішою рисою цивілізації є її гуманістична спрямованість.Людина виступає головним суб»єктом вир-цтва та цивілізації в цілому.Тобто в основі цивілізації знаходиться людина,сім»я з її потребами.Кожна цивілізація має свій життєвий цикл,що складається з фаз:виникнення,зростання,надлому і розпаду під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів.Зміна цивілізацій-це прогресивний,поступальний саморозвиток сус-ства.В основу цивілізаційного підходу покладено принципи посилення ролі людського фактора у суспільному розвитку,природної еволюційної поступовості історичного процесу.

5 стадій економічного розвитку У.Ростоу

-традиційне сус-ство

-перехідне сус-ство

-стадія зрушення

-стадія зрілості

-стадія високого рівня масовго споживання

2.Предмет,методи дослідження економічних процесів. Система економічних категорій

Методи дослідження

Діалектика-базується на використанні законів і принципів філософії,сутність яких полягає у пізнанні економічних явищ і процесів у їхньому взаємозв»язку та взаємозалежності.

Наукова абстракція-полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом виокремлення найсуттєвіших сталих сторін певного явища.

Аналіз-при ньому об»єкт дослідження розкладається на складові частини,кожна з яких вивчається окремо

Синтез-об»єднання різних елементів в єдине ціле з урахуванням взаємозв»язків між ними.

Індукція-метод пізнання від окремого до загального.

Дедукція-метод пізнання від загального до одиничного.

Історичний метод вивчає процеси у тій історичній послідовності,в якій вони виникали,розвивалися.

Логічний метод досліджує економічні процеси в їхній логічній послідовності,прямуючи від простого до складного.

Економічне моделювання-формалізований опис і кількісний вираз економічних процесів,структура якого абстрактно відтворює реальну картину економічного життя.

Економічна категорія — теоретичне вираження, мислена форма виробничих відносин, економічних явищ і процесів, які реально існують.

Вони теоретично відображають не лише окрему сторону системи виробничих відносин, а й її зв'язок з відповідною стороною системи продуктивних сил. Змістом останніх є відношення людини до природи, їх взаємодія. Речовим змістом економічної категорії є окрема сторона такого відношення до природи. Економічні категорії виражають суттєві властивості економічних явищ і процесів.Наприклад:товар,власність,капітал,прибуток,ринок,попит,заробітна плата…

Економічні категорії рухливіші, мінливіші, ніж економічні закони.