Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на економ.історію.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
42.34 Кб
Скачать

36.Вплив континентальної блокади Англії, яку проводив Наполеон Бонапарт, на економіч­ний розвиток Франції

Континентальна блокада Англії, яку проводив Наполеон у 1806 р., закрила французький і європейський ринки для ан­глійських промислових товарів, створила великі економічні труднощі для Англії. Вона прискорила становлення і розви­ток деяких галузей французької промисловості (суконної, хі­мічної, металообробної). Проте ті галузі промисловості, які працювали на колоніальній сировині (бавовняна, цукрова), переживали занепад. У цілому прагнення Наполеона створи­ти умови для панування французької промисловості на континенті негативно позначилися на ході промислового розвит­ку. Франція на довгі роки була позбавлена англійських машин, металовиробів та вугілля, необхідних для механізації виробничих процесів. Сільське господарство Франції страждало через припинення експорту зерна, вин та інших продуктів. Континентальною блокадою були невдоволені союзники Наполеона.

61

Початком інтеграційних процесів в Європі було створення в 1951р.Європейського об»єднання вугілля і сталі.(6 держав входили в нього:Франція,Італія,Люксембург…)

1957р. було підписано Римський договір про створення Європейського економічного співтовариства та Європ.співробвтництва з атомної енергії(Євратому)

Мета ЄЕС:

-створення митного союзу

-усунення внутрішніх торговельних бар»єрів усередині співтовариства

-створення спільного ринка

У 1968р.завершилося об»єднання співтовариств і створення митного союзу ЄС

Головне завдання-створити єдиний внутрішній ринок

1997р.Шенгерська угода-про вільне пересування громадян у межах Евросоюзу

Спільний ринок(зона вільної торгівлі,митний союз)

Спільний ринок створено на підставі Римського договору.Вільний рух товарів.Кількісні обмеження торгівлі-були ліквідовані.Митні обмеження-ліквідовані 1968р.-створення зони вільної торгівлі

Митний союз-заброна встановлювати між державами учасницями імпортного і експортного мита.

Запроваджено однакові митні бар»єри для товарів що імпортується на територію Співтовариства з третіх країн.

-укладення торгівельних угод

Європе́йський Сою́з— союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄВС, ЄОВіС, Євратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р.

Мета ЄС

Створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (валюта (Екю), від 1999 року — Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.

66. Суть постіндустріального суспільства

Постіндустріальне суспільство-це нова,найрозвинутіша стадія людської цивілізації,початок якій поклала науково-технічна революція,що розгорнулась у друг.пол.ХХст. і поступово переросла в сучасну інформаційно-інтелектуальну революцію.У постіндуст.суспільстві домінують наука,принципово нові види технологій і техніки,інформатика.В суспільному вир-цтві на перший план висуваються інтелектуальний капітал,знання,сфера послуг.Для постіндустріального сус-ства характерним є поглиблення міжнародного поділу праці,посилення взаємозв»язків та взаємодії національних економік.Значного розвитку набуває світовий ринок товарів,капіталів,робочої сили,посилюється роль загальнолюдських інтересів та цінностей.

67

Світ сьогодні економічно інтегрується. Головна мета союзів держав, яких сьогодні є 20, — господарське зближення в ім'я прогресу. Наймогутніший з них — Європейський Союз. У 1949—1991 рр. діяла Рада Економічної Взаємодопомоги. В 1992 р. підписано угоду про створення "спільного рийку" між Аргентиною, Бразилією, Парагваєм та Уругваєм (МЕРКОСУЛ). У 90-х роках заснувалося Чорноморське економічне співтовариство (Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Туреччина, Україна). На початку 90-х років підписано угоду між урядами США, Канади, Мексики про північноамериканський "спільний ринок". Подібні інтеграції діють в Південно-Східній Азії, Африці та в інших регіонах планети.

Сучасні інтеграційні процеси відзначаються динамічністю. Якщо, наприклад, в 1997 р. до "Спільного ринку" входило 12 країн, то в 1998 р. — 15, а в 1999 р. — їх буде 20. У перші ж роки XXI століття майже вся Європа становитиме одне економічне ціле. Подібні явища відбуваються на всіх континентах земної кулі. Інтернаціоналізація господарського життя набирає глобального характеру.

71

1. На відміну від капіталістичного циклічного розвитку соціалізм рухається прямою висхідною траєкторією, уникаючи економічних криз.

2. Соціалізм виключає можливість безробіття і надає можливість використання трудових ресурсів суспільства по можливості максимально.

3. Соціалістичне планове господарство виключає пусту розтрату робочої сили, яка пов‘язана з конкуренцією та анархією виробництва, і надає можливість найбільш економно та ефективно використовувати всі ресурси.

4. Планомірне керівництво забезпечує плановий розвиток науки та техніки у відповідності до потреб народного господарства.

Планомірний розвиток народного господарства в соціалістичних державах не лише відкриває шлях до безперервного підйому виробництва в цих країнах і плідної економічної співпраці між ними

Соціалістична держава стає безпосереднім організатором суспільного виробництва, суб'єктом соціалістичного господарювання в масштабі суспільства, від імені суспільства і за його рахунок

Керівництво одержавленою соціалістичною економікою здійснюється шляхом планування і оперативного управління.

Ядром, системи форм соціалістичної власності є загальнонародна власність на засоби виробництва. Лише з її твердженням переборюється основне протиріччя капіталізму й присвоєння знаходить справді суспільний характер.