Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро на екзамен.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
299.43 Кб
Скачать
  1. Вплив різноманітних ефектів(моди, снобу, доходу тощо) на ринковий попит та структуру споживання благ.

Зміни у споживчих вподобаннях, що викликані коливаннями моди, рекламою, появою товарів з новими можливостями, можуть викликати суттєві зрушення у попиті. Смаки і уподобання споживачів визначаються звичаями, рекламою, модою, освітою і здатні змінювати попит в обох напрямках за незмінної ціни та інших рівних умов.

Під впливом моди, реклами та інших факторів смаки споживачів змінюються з тією чи іншою швидкістю, що призводить до зміни попиту. Наприклад, виробництво одягу разом із популярною музикою відносяться до тих галузей, де смаки змінюються найшвидше, тому й попит у цих галузях дуже мінливий. Технологічні зміни у вигляді появи нового продукту теж можуть виступати одним із факторів зміни споживчих смаків.

Зміна доходів споживачів. Вплив цього фактора на зміну попиту дещо складніший. Із збільшенням доходів у споживачів виникатиме все більший попит на модний сучасний одяг, дорогі меблі, аудіо- та відеотехніку. Ці товари називають товарами вищої категорії, або нормальними товарами. Проте водночас із зростанням доходів споживачів знизиться попит на однокімнатні комунальні квартири, окремі продукти харчування (хліб, картопля, капуста, маргарин), ношений одяг та інші вживані речі тощо. Такі товари називають товарами нижчої категорії, або товарами Гіффена.

  1. Закон пропозиції та обґрунтування його дії.

Пропозиція S– це кількість продукту, яку виробники бажають і можуть постачати на ринок протягом певного проміжку часу. Обсяг (величина) пропозиції Qs – це кількість товару, яку виробник пропонує на продаж за кожним рівнем ціни в одиницю часу на певних умовах.

Пряма залежність між рівнем цін і кількістю товару, що пропонується на ринку, є, за інших рівних умов, досить стійким співвідношенням і зветься законом пропозиції. Цей закон відображає ситуацію, коли зі зміною ціни змінюється величина пропозиції при умові, що всі інші чинники залишаються незмінними. Закон: виробники виявляють бажання та здатність продавати більшу кількість товару за умови вищої ціни. Дію даного закону відображають графічно через криву пропозиції (S) – це крива, що показує, який обсяг товару можуть та бажають виготовити та продати виробники за різними цінами в даний час.

11.Аналіз змін у пропозиції і у величині (обсязі) пропозиції. Чинники пропозиції.

Пропозиція характеризує можливість і бажання продавця (виробника) пропонувати свої товари для реалізації її на ринку за певними цінами. Об'єм, величина пропозиції — це кількість продукту (товару, послуг), яку продавець (виробник) бажає, може і здатний у відповідності з наявністю або продуктивними можливостями запропонувати для продажу на ринку протягом деякого періоду часу за певної ціни.

Величина пропозиції залежить не тільки від ціни, але і від ряду нецінових чинників.

Ціна на продукт впливає на змінювання величини пропозиції – при зростанні ціни величина пропозиції також зростає, і навпаки. Пряма залежність між ціною і кількістю продукта , який пропонується, називається законом пропозиції.Рух відбувається вздовж кривої пропозиції.

Нецінові фактори спричиняють змінювання пропозиції – переміщення кривої пропозиції праворуч (при її збільшенні ) або ліворуч(при зменшенні). До них відносяться: ціни на ресурси (при їх зростанні вартість виробництва зростає і пропозиція зменшується), технологія виробництва(удосконалення технології призведе до зниження середніх витрат, а значить до збільшення пропозиції), цінові та дефіцитні очікування підприємців(при очікуванні зростання ціни виробники скорочують пропозицію, розраховуючи на айбутній продаж за вищою ціною), податки і дотації(збільшення податків – скорочення пропозиції і навпаки; зворотну дію мають дотації.), кількість вироьників на ринку(пряма залежність між змінюванням кількості виробників та змінюванням пропозиції), ціни на інші продукти (альтернативні), стабільність законодавства та визначеність правового поля, специфічні фактори(кліматичні фактори, зміна моди, психологічна мотивація, тощо) та ін.

Основний чинник, що впливає на рух кривої пропозиції — це витрати виробництва та технічний прогрес. Виробничі витрати — ключовий елемент довготривалої дії на «криву пропозиції».Коли витрати постачальників змінюються через чинники вказані вище, переміщається крива пропозиції.