Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро на екзамен.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
299.43 Кб
Скачать
  1. Цінова еластичність попиту: поняття, методи обчислення та сфери застосування.

Еластичність попиту відносно ціни (цінова еластичність) показує, наскільки змінюється обсяг попиту залежно від зміни ціни. При зміні еластичності попиту практичне значення мають не абсолютні величини, а відносні. Коефіцієнт еластичності попиту за ціною показує, на скільки процентів зміниться обсяг попиту при зміні ціни товару на 1%. У загальному випадку: Ер=зміна обсягу попиту,%/зміна ціни,%. Оскільки обсяг попиту знаходиться в обрененій залежності від ціни, то то коефіцієнт цінової еластичності – величина відємна. Якщо зміна ціни на 1% викликає зміну обсягу попиту більшу, ніж 1%, - маємо еластичний попит, (ЕDP >1). Якщо зміна ціни на 1% призводить до зміни в обсязі попиту меншої, , ніж 1%, - маємо нееластичний попит, (ЕDP<1). Попит одинично-еластичний, коли (ЕDP=1) - це означає, що попит зростає (спадає) відповідно до зміни ціни. На відмінності в еластичності попиту впливає низка факторів: наявність товарів замінників (чим ближче замінник до споживчих властивостей даного товару, тим еластичніший попит); наявність товарів взаємодоповнюючих (супутники більш значних товарів будуть мати низьку еластичність); яку частку витрати на даний товар займають у бюджеті споживача (якщо ця частка мала – еластичність низька); чинник часу (у короткостроковому періоді попит менш еластичний ніж у довго); важливість товару для споживача (предмети розкошу- ел., хліб – неел). Формула для обчислення: Ер=(дельтаQ/дельтаР)*(Р/Q).

  1. Вплив цінової еластичності попиту на виторг виробника.

Цінова еластичність попиту впливає на обсяг загального виторгу від реалізації товару. Сукупний виторг у будь-якій точці кривої попиту, можна визначити у вигляді площі прямокутника, утвореного перпендикулярами від точки з обома осями. За умов різної еластичності попиту зміна ціни викликає відповідну реакцію покупців на зміну обсягу покупок і сукупного виторгу. Так, при зниженні ціни за еластичного попиту обсяг покупок різко зростає, зростає і сукупний виторг. При зниженні ціни за нееластичного попиту попит зростає дуже повільно, а сукупний виторг. За одиничної еластичності площі прямокутників однакові, оскільки зміни висот і основ компенсують одна одну. Існує загальне правило: якщо попит нееластичний, то сукупний виторг продавця змінюється в тому ж напряму, що й ціна. За еластичного попиту напрями зміни цих величин протилежні. Тобто, при еластичному(ціна зростає-обсяг виторгу зменшується, ціна спадає-обсяг збільшується); при нееластичному(ціна зростає-обсяг збільшується, ціна спадає –обсяг зменшується); при одиничній еластичності(обсяг не змінюється не дивлячись на ціни).

  1. Еластичність попиту за доходом та перехресна еластичність попиту: поняття, методи обчислення та сфери використання.

Еластичність попиту по доходу (Edr) – це відношення відсотка зміни запитуваної кількості товару до відсотка зміни дохода споживача. Вона показує, на скільки процентів зміниться обсяг попиту на товар за зміни доходу споживача на 1%. Якщо Edr>1, то це нормальний товар підвищеної якості, якщо <1, то це товар більш низької якості(тобто при підвищенні доходу скорочується попит). «Закон Енгеля»: із зростанням доходу сімї питома вага низько еластичних товарів(продукти харчування) знижується, а високо еластичних (культурні потреби)-збільшуються. Перехресна еластичність попиту визначається як відношення відсоткової зміни попиту на даний товар х до відсоткової зміни ціни на інший товар у. Коефіцієнт перехресної еластичності попиту (EXY) характеризує міру реакції обсягу попиту на один товар (Х) на зміну ціни іншого товару (Y). EXY показує, на скільки процентів зміниться обсяг попиту на товар Х за зміни ціни товару Y на 1%. Для незалежних товарів EXY = 0, для замінників EXY > 0, для взаємодоповнюючих товарів EXY < 0.