Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро на екзамен.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
299.43 Кб
Скачать

46.Поняття і види монополій.

Монополія являє собою ринкову структуру, яка хар-ся наявністю одного продавця та багатьох покупців, відсутністю близьких замінників для даного товару, існуванням бар»єрів для входу конкурентів на ринок. Відповідно підприємство в умовах монополії зветься монополістом, а ринок, на якому діє монополіст, — монопольним ринком.

В умовах чистої монополії галузь складається з одного підприємства, тобто поняття «підпр-во» і «галузь» стають тотожними. Крива попиту на продукт «чистого монополіста» є одночасно кривою ринкового попиту, що завжди має від»ємний тангенс кута нахилу.

Існують деякі різновиди монополій. Чиста монополія— мономолія, за якої на ринку існує єдиний продавець товару, в якого немає близьких замінників. Природна мономолія— мономолія, яка існує у галузях, де економія, зумовлена збільшенням масштабу вир-ва, особливо значна. Проста мономолія — мономолія, за якої встановлюються однакові ціни на той самий товар для всії покупців. Дискримінаційна мономолія — мономолія, за якої встановлюються різні ціни на той самий товар для різних покупців, причому різниця в цінах не обумовлена різницею у витратах. Закрита мономолія — мономолія, захищена від конкуренції ч/з юридичні обмеження. Відкрита мономолія— мономолія, за якої одне підприємство на деякий час стає єдиним виробником продукції, але не має спеціального захисту від конкуренції. Адміністративна мономолія — мономолія, яка виникає в умовах адмін.-командної системи і базується на на держ власності на засоби вир-ва, діє в умовах значно обмеженого ринку, для неї характерний прямий розподіл ресурсів.

47.Ринкова (монопольна) влада товаровиробників: поняття, джерела, методи діагностування та стримування.

Ринкова (монопольна) влада — можливість підпр-ва одноосібно визначати ціну свого товару, регулюючи обсяг продукції, який воно готове продати.

Ринкова (монопольна) влада - здатність суб'єкта господарювання (групи суб'єктів господарювання) визначати чи суттєво впливати на умови обороту товару на ринку, не допускати, усувати, обмежувати конкуренцію, зокрема підвищувати ціну та підтримувати її понад рівень ціни, що існував би за умов значної конкуренції.

48.Вибір підприємством-монополістом ціни та обсягу виробництва.

Монополіст є «шукачем ціни», оскільки він приймає ринкову лінію попиту як задану, а сам встановлює ціну та обсяг вир-ва, бо має дуже сильну ринкову владу.

Монополіст максимізує приб, випускаючи таку к-сть продукції, за якої граничний виторг = гран витратам(MR=MC). А ціна визначається висотою кривої попиту в точці випуску, що дає макс приб. Така ціна завжди вища за гран витрати (Р>MC)

Еластичність попиту на продукт (навіть коли на ринку діє лише 1 продавець цього продукту) впливає на ціну монополіста.

Порівн з доскоч. Конкуренцією монополіст максимізуючи прибуток, намагається виробити менший обсяг продукції і встановити вищу ціну на свій товар. Шкоду від монополії складають чисті втрати сусп.-ва від того, що монополіст не досягає ефективного обсягу випуску. Крім того, монополіст перерозподіляє частину доходу споживачів на свою користь.

Якщо монополія встановлює різну ціну для кожного покупця, то це означає що вона здійснює досконалу цінову дискримінацію, або впроваджує ідеальну диверсифікацію цін.

Отже, в умоваї мономолії об»активно існує тенденція до обмеження обсягів вир-ва і до підвищення цін. Одночасно, монополізація завжди пов»язана з масштабами вир-ва, що приводить до зниження середніх витрат у цілому і до економії ресурсів.