Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління персоналом (завдання на семінари).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
55.01 Кб
Скачать

«Управління персоналом» плани та завдання до семінарських та практичних занять

Плани семінарсько-практичних занять укладено відповідно до нормативної навчальної програми курсу «Управління персоналом».

Плани семінарсько-практичних занять з дисципліни містять перелік питань, практичних завдань, список рекомендованої літератури, а також питання і завдання для обговорення та самоконтролю.

Семінарське заняття – вид навчального заняття, спрямований на поглиблене вивчення програмного матеріалу та контроль рівня його засвоєння.

Організація семінарського заняття здійснюється у формі підготовки та обговорення рефератів, доповідей, виступів та дискусії за темами дисципліни, у перебігу яких викладачем виявляється та оцінюється творча активність студентів, їх вміння формувати теоретичні положення, давати їм власну інтерпретацію та визначати свою позицію. Оцінки рівня підготовленості студента з кожного семінарського заняття вносяться викладачем у відповідний журнал і слугують основою для визначення зваженої загальної (підсумкової) оцінки рівня опанування студентом програмного матеріалу з даної навчальної дисципліни.

Практичне заняття - вид навчального заняття, спрямований на детальний аналіз студентами під керівництвом викладача окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формування вмінь і навичок студентів до їх практичного застосування шляхом виконання практичних завдань та розв'язання певних ситуацій. Проведення практичного заняття ґрунтується на попередньо підготовленому методичному матеріалі - тестах (для виявлення рівня засвоєння студентами теоретичних положень) та завданнях різної складності (для оцінки вмінь і навичок студентів до практичного використання програмного матеріалу дисципліни).

У перебігу практичного заняття здійснюється: попередній контроль знань, умінь і навичок студентів; постановка загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, вирішення завдань з їх обговоренням; розв'язування контрольних завдань, їх перевірка та оцінювання.

Студенти згідно з тематичним планом проведення практичних занять самостійно опрацьовують лекційний матеріал та рекомендовану літературу з відповідної теми, готують, при потребі, необхідні дидактичні матеріали та виконують домашні завдання.

Якість підготовки студентів до заняття та їх участь у розв'язуванні практичних завдань оцінюються викладачем і враховуються при виставленні підсумкової оцінки з цієї навчальної дисципліни.

Модуль і. Основи управління персоналом (заняття 1-7)

Тема 1. Управління персоналом в системі менеджменту організації

Заняття 1 (семінар)

Тема: Управління персоналом як наука і мистецтво

Форма проведення – реферати, дискусія.

Питання.

  1. Історія становлення, суть та значення управління персоналом.

  2. Наукові основи управління персоналом.

Завдання на підготовку.

  1. Розкрийте поняття “менеджмент”, “управління”, “керівництво”.

  2. Проаналізуйте еволюцію менеджменту у ХХ столітті. Якими були основні школи і тенденції розвитку управлінської думки?

  3. Дайте визначення понять “персонал”, “управління персоналом”. Коли і чому управління персоналом стало провідним видом менеджменту?

  4. Чому це найскладніший вид менеджменту? В чому це виявляється?

  5. Що значить “управління персоналом як наука”? А як мистецтво? Взаємозалежність цих понять.

  6. Розкрийте суть процесного, системного і ситуаційного підходів в управління персоналом.

  7. В чому полягають закономірності розвитку організації? Хто реалізує ці закономірності – науковці, менеджери, персонал чи всі разом? Доведіть свою точку зору.

Теми рефератів:

  1. Еволюція менеджменту в ХХІ ст.

  2. Особливості і складність управління персоналом.

Література: 1,9,11,12,14,17,19,24,26,30,32,33,43,51.

Заняття 2 (семінар)