Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

10. Přebytek spotřebitele a přebytek výrobce

O bdélník 0 Q´1 E P1 odpovídá celkovému příjmu výrobců, resp. celkovým výdajů spotřebitelů. Jeho plocha je totiž Q´1 x P1 tj množství statku, které se prodalo na trhu, násobené jeho cenou.

Čtyřúhelník 0 Q´1 E PS vyjadřuje celkové náklady všech výrobců.

Trojúhelník PS E P1 potom vyjadřuje dodatečný příjem výrobců, tj. přebytek výrobců. Každý výrobce, který nabízí na trhu určitý výrobek, jemuž odpovídá některý bod na úsečce Ps E, by byl schopen a ochoten – tak aby si pokryl všechny náklady včetně nákladů příležitosti – prodat tento výrobek za nižší cenu.

Trojúhelník P1 E PD vyjadřuje přebytek spotřebitelů. Každý spotřebitel, který poptává na trhu určitý výrobek, jemuž odpovídá některý bod na úsečce PD E, by byl schopen a ochoten koupit tento výrobek za vyšší cenu.

Přebytek spotřebitele můžeme obecně definovat jako rozdíl mezi cenou, za kterou je spotřebitel ochoten si koupit danou jednotku statku, a cenou, za kterou si ji ve skutku kupuje.

Přebytek výrobce lze potom definovat jako rozdíl mezi cenou, za kterou je výrobce ochoten vyrobit danou jednotku statku, a cenou, za kterou ji vskutku prodává.

11. Vymezení a specifika trhu výrobních faktorů

Výrobními faktory (VF) je obecně vše, co slouží k produkci statků. Tedy jsou to vstupy, které používáme k produkci výstupu.

Standardní hrubé dělení: práce, kapitál (kapitálové statky), půda

Trh výrobních faktorů je místem, kde se střetává nabídka a poptávka po výrobních faktorech. Zde v roli poptávajícího stojí firmy a v roli nabízejícího spotřebitelé neboli domácnosti. Domácnosti nabízejí výrobní faktory za jejich cenu a firmy si je kupují. Oproti trhu výrobků a služeb, kde se kupující snaží maximalizovat užitek, zde se snaží firmy maximalizovat zisk.

Cenou výrobního faktoru - se rozumí cena, která je spojená se službou tohoto faktoru, tzn. s jeho pronájmem. V případě půdy se platí pachtovné a cenou je sazba pozemkové renty, za práci se platí mzda a cenou práce je mzdová sazba, u kapitálu se platí úrok a cenou kapitálu je úroková sazba.

Formy cen výrobních faktorů

Pozemková renta – je cenou výrobního faktoru půdy. Je stanovena ve výši, kde se střetnou křivky nabídky a poptávky po půdě. Protože, nabídka půdy je fixní, určuje výši převážně poptávka.

Mzdová sazba – je cenou výrobního faktoru práce. Cenu také určuje střet nabídky a poptávky po práci.

Úroková sazba – je cenou výrobního faktoru kapitálu. Také ona je stanovena na základě střetu nabídky s poptávkou po kapitálu.

Rovnováha na trhu VF

Rovnováha na trhu VF nastává v bodě, kde se protíná tržní nabídková křivka VF s tržní poptávkovou křivkou VF. V tomto bodě je použito rovnovážné množství VF za rovnovážnou cenu.

Pokud je P vyšší než rovnovážná = přebytek na trhu VF, některé jednotky VF jsou ochotny nechat se použít za nižší cenu, takže P klesá a klesá i nabízené množství VF.

Pokud je P nižší než rovnovážná = nedostatek na trhu VF, některé firmy nabízejí za použití VF vyšší cenu, takže P roste a roste i nabízené množství VF.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]