Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.питання_екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
251.37 Кб
Скачать

9,11,12,13. Фінансова діяльність господарських товариств

До господарських товариств відносяться акціонерні, повні, командитні товариства, товариства з додатковою та обмеженою відповідальністю. Акціонерні товариства (АТ) Акціонерне товариство – господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вар-тості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями. Акці-онери не відповідають за зобов’язаннями товариства, але несуть ризик збитків, пов’язаний з діяльністю товариства, тільки в ме-жах належних їм акцій. Кількісний склад акціонерів приватного АТ не може пере-вищувати 100 акціонерів. До акціонерних товариств належать: публічне акціонерне товариство, акції якого можуть розповсюджуватися публічно та приватно; приватне (закрите) акціонерне товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розпо-всюджуватися публічно, тобто купуватися та продаватися на бі-ржі.

Засновники несуть солідарну відповідальністьза зобов’язаннями, що виникли до реєстрації акціонерного товариства. Публічне акціонерне товариство зобов’язане мати власну веб-сторінку в мережі Інтернет, на якій розміщується інформація, що підлягає оприлюдненню відповідно до законодавства. Солідарна відповідальність характеризується тим, що в разі її застосу-вання суб’єкт вправі притягти до відповідальності як усіх боржників разом, так і кожного з них окремо, причому як повністю, так і в частині боргу.

Фінансування акціонерного това-риства може здійснюватися за рахунок надходження коштів від емісії акцій (простих і привілейованих), випуску облігацій, цін-них паперів, що конвертуються в акції (конвертовані облігації), опціонів на придбання акцій. Окрім цього, джерелом поповнення капіталу може бути тезаврований прибуток, банківські та комер-ційні позички.Пе-редача права власності відбувається на фондовій біржі за посере-дництвом андеррайтерів.Акціонерні товариства сплачують усі податки, передбачені законодавством

Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний (складений) капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Максимальна кіль-кість учасників ТОВ може досягати 10 осіб. Учасники товариства несуть відповідальність у межах їх вкладів. Учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов’язаннями у межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників.Фінансування товариства може здійснюватися на основі додаткових внесків учасників, тезаврації прибутку, залучення банківських і комерційних позичок, у т. ч. шляхом емісії облігацій (за певних обставин). У разі, якщо кре-дитоспроможність товариства та його активи є недостатніми для залучення необхідних розмірів кредитних ресурсів, окремі учас-ники ТОВ можуть надавати поручительства чи інші види кредит-ного забезпечення під позички, які виділяються цьому товарист-ву. Завдяки цьому розширюються можливості фінансування підприємства. У такому разі відповідальність учасників за зо-бов’язаннями ТОВ не обмежується їхніми вкладами у статутний капітал, а додатково поширюється на майно, надане у кредитне забезпечення.

Командитні товариства Командит-ним товариством визнається товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства під-приємницьку діяльність і несуть відповідальність за зо-бов’язаннями товариства всім своїм майном (комплементарії), є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкла-дом у майні товариства (вкладників), та які не беруть участі у ді-яльності товариства. Якщо у командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність за боргами товариства. Особа може бути повним учасником тільки в одному командитному то-варистві. Повний учасник командитного товариства не може бути учасником повного товариства. Повний учасник командитного това-риства не може бути вкладником цього самого товариства. Фінансування товариства може здійснюватися на основі додаткових внесків учасників, тезаврації прибутку, залучення банківських і комерційних позичок, у т. ч. шляхом емісії облігацій (за певних обставин).

Повні товариства Повним ви-знається таке товариство, всі учасники якого займаються спіль-ною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповіда-льність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном. Особа може бути учасником тільки одного повного товариства.Ведення справ повного товариства здійснюється за загальною згодою всіх учасників. Ведення справ товариства може здійснюватися або всіма учасниками, або одним чи кількома з них, які виступають від імені товариства. В остан-ньому випадку обсяг повноважень учасників визначається дору-ченням, яке повинно бути підписано рештою учасників товарист-ва. Можливості фінансування. Аналогічні як і для акціонерних товариств.

Товариство з додатковою відповідальністю Товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний (складений) капітал якого поділений на частки визначених уста-новчими документами розмірів. Учасники такого товариства від- повідають за його боргами своїми внесками до статутного (скла-деного) капіталу, а при недостатності цих сум – додатково нале-жним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному роз-мірі до внеска кожного учасника. Механізм фінансування аналогіч-ний ТОВ. Умови передачі права власності та правонаступництво ана-логічні ТОВ. Умови оподаткування аналогічні АТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]