Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.питання_екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
251.37 Кб
Скачать

4. Принципи організації фінансової діяльності суб'єктів господарювання

Фінансова діяльність суб'єкта господарювання - це особливий вид діяльності персоналу підприємства по формуванню і використанню фінансових ресурсів. Фінансова діяльність суб'єкта господарювання повинна бути організована так, щоб рішення, що приймаються по управлінню фінансами були найбільш ефективні за наявних обмежень, якими є брак коштів у підприємства та особливості середовища бізнесу.

Управління фінансовою діяльністю - це організація практики вироблення рішень по регулюванню грошових потоків, яка здійснюється відповідно до структури фінансової служби підприємства.

Мета управління фінансовою діяльністю - домогтися оптимально-сті прийнятих у рамках фінансової діяльності рішень для максимізації грошового потоку підприємства.

Зміст управління фінансовою діяльністю полягає плануванні і контролі самої фінансової діяльності. Кожне підприємство створює власну регламентовану посадовими інструкціями схему фінансового планування, виконання планів та контролю за їх виконанням. Сучасні підходи до управлінської діяльності показали найбільшу ефективність менеджменту підприємства на основі системи контролінгу.

Фінансова діяльність підприємства передбачає роботу фінансових менеджерів за двома наведеними нижче напрямами і саме обсяги роботи за кожним із них впливають на організаційну структуру фінансової служби. 1. Конкретні дії зі щоденного управління коштами в рамках короткострокового планування фінансів (бюджетне планування). Необхідно регулярно забезпечувати підприємство коштами для раціонального оснащення (капітальні вкладення) і нормальної поточної господарської діяльності в необхідний час, із мінімальними витратами та без загрози втрати незалежності підприємства стосовно третіх осіб (кредиторів). 2. Дослідницькі дії з аналізу і підготовки перспективних фінансових рішень для стратегічного планування фінансів.

Під організацією фінансової діяльності розуміють визначення структури фінансової служби підприємства, посадових інструкцій фінансових менеджерів, побудову інформаційного забезпечення фінансової діяльності та системи руху фінансової інформації всередині підприємства, а також її постачання у зовнішнє оточення бізнесу.

Організація фінансової діяльності окремого підприємства визначається залежно від таких чинників: - визначеного власником ступеня керованості фінансовою діяльністю, тобто до якої міри власники підприємства беруть, участь у виробленні фінансових рішень; - чисельності керованих напрямів фінансової діяльності (складу робіт) на підприємстві (рис. 4). - виду підприємства (просте, або складне) та його організаційної структури, що визначає чисельність фінансових підрозділів та їх функції; - масштабу підприємницької діяльності, від якої залежить чисельність працівників, які формують та використовують фінансову інформацію. У повному обсязі зміст робіт, що утворюють фінансову діяльність і визначають організацію фінансової діяльності у всіх її складових, наведений на рис. 4.

Типова схема організації фінансової служби підприємства відсутня, що пояснюється особливостями підприємництва різних форм і масштабів.

Структура фінансової служби підприємства обумовлена такими чинниками, як: - діяльності, який потребує або не потребує виділення у самостійні відділи виконання окремих видів робіт (відділи стратегічного планування, контролю за управлінням, інформатики і т.); - структура підприємства (централізована або децентралізована) визначає вибір між функціональною або дивізійною структурою фінансової служби; - галузь, до якої належить підприємство, диктує різні потреби у фінансовій області і відповідно в службах, які ці потреби обслуговують (наприклад, оптова торгівля широко використовує комерційні кредити, що обумовлює необхідність окремих підрозділів з управління дебіторською та кредиторською заборгованістю); - ступінь юридичної свободи підприємства (самостійне підприємство, дочірнє підприємство, філія з окремим балансом або без балансу) обумовлює повноту функцій, які виконує фінансова служба, а відтак і чисельність фінансових підрозділів з різними функціями. Враховуючи вказані вище чинники фінансова служба малого підприємства не виокремлює бухгалтерію та відділи фінансового менеджменту (рис. 5). Працівниками бухгалтерії, а найчастіше саме головним бухгалтером, виконуються функції фінансового менеджера, які на малому підприємстві є значно звуженими з огляду на обсяги і нечисленні напрямки його діяльності, а також на спрощену схему фінансування діяльності. Директор малого підприємства також частково виконує функції фінансового менеджера, приймаючи рішення про залучення та використання фінансових ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]