Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компютерні мережі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
442.37 Кб
Скачать

Міжмережевий обмін на основі протоколів стеків tcp/ip

Для передачі інформації використовуються 2 види:

  • фізична адресація

  • логічна адресація за протоколом ІР

В заголовку кадру канального рівня міститься МАК адреса. В заголовку пакету мереженого рівня міститься ІР адреса. Для коректної передачі інформації необхідність представлення двох незалежних величин. Цю задачу виконує протокол ARP (Adress Resolution Protocol). Цей протокол використовується під час відправки пакетів в момент формування пакету канального та мереженого рівня. Цей протокол був створений в 83 році. В його основі лежить робота арк-модуля, який працює на кожній станції. Аркмодуль створює підтримання таблицю відповідностей фізичної та логічної адреси.

Арк. Таблиця.

ІР адреса

МАК адреса

…..

При передачі інформації ІР адреса є відомою. Для коректного створення повідомлення постає задача визначення відповідної МАК адреси. Будь-який програмний додаток, що має інформацію для передачі запитує модуля необхідну МАК адресу. Якщо МАК адреса є в таблиці Арк. модуль повертає її в додаток. Якщо необхідні дані відсутні, арк. модуль відправляє в мережу мовний запит для визначення МАК адреси, вузол, який має відповідну адресу повертає у відповідь свою МАК адресу, яка додається далі в таблицю та повертається додаток. Після чого формується відповідний пакет мереженого рівня і повідомлення відправляється.

В комп’ютерних мережах в деяких випадках необхідно зробити зворотне перетворення. Для цього використовується протокол RAR. На відміну від попереднього протоколу, він є клієнт серверним, тобто потребує додаткового програмного забезпечення та сервера.

Протокол DNS(Domen Name System) – це протокол прикладного рівня, був розроблений в 93 році, для полегшення пошуку інформації в мережі Інтернет. Цей протокол дає бітове представлення Інтернет адреси. Кожна адреса в мережі Інтернет може мати відповідну назву. Назва з доменним ім’ям, символьне представлення до ,254 яке може мати 127 вкладень і 63 символів на кожне вкладення.

Система починається з кореневого домена, потім ідуть домени першого рівня (домени з автоматичний призначенням, або з географічним положенням). Другий рівень – можуть бути зарегістровані в будь-якому домені першого рівня. Домени третього рівня – є структурними одиницями доменів другого рівня.

Схема роботи DNS. DNS – це клієнт серверний протокол, який створює та підтримує таблицю доменів імен та відповідних ІР адрес.

За цим протоколом одна ІР адреса може мати декілька домених імен. При виконанні запитів в браузері для доступу до відповідного ресурсу посилається запит DNS сервер. DNS сервер проглядає всю таблицю, та повертає клієнту відповідну ІР адресу. За цією ІР адреси клієнт отримує дані. У випадку, що цей домен відсутній в цій таблиці, DNS сервер подає запит наступному DNS серверу. Так відбувається до тих пір поки відповідний ресурс не буде знайдений.

Протокол WINS (windows Intertnet /// Server) – цей протокол призначений для створення відповідностей між ІР адресою та ім’ям комп’ютера за протоколом NetBios. Це ім’я довжиною до 40 символів, яке лишилося з перших комп’ютерних мереж. Його підтримка здійснюється для забезпечення сумісності. При роботі в локальних мережах більшість запитів здійснюються за ім’ям робочої станції. Наприклад: \\комп1\\вася... Для отримання доступу до цього ресурсу необхідно здійснити перетворення короткого імені ІР адреси. Цю задачу здійснює протокол Bins. Протокол є реалізований лише в серверних операційних системах. У випадку робочої групи використовується спрощена версія цього протоколу, яка працює за схемою клієнт-клієнт, NBT. Схема роботи протоколу NBT схожа на протокол ART.

Протокол DHCР(Dyname Hoost Control Protocol) – протокол динамічного керування вузлами. Це клієнт серверний протокол, який призначений для автоматичної настройки базових параметрів робочої станції. Цей протокол є покращення протоколу Botp, який використовувався для без дискових робочих станціях. Протокол в мережі знаходиться сервер, в задачі якого входить автоматична настройка базових параметрів. Станція, яка хоче отримати автоматичні настройки посилає широкомовний запит в мережу, сервер отримавши цей запит повертає у відповідь базові параметри, такі як:

  1. ІР адреса

  2. МАК

  3. шлюз

  4. DNS

Діаграма за протоколом DNCP

Протокол може працювати за 3 різними схемами:

  1. … за цим методом кожній МАК адресі доставляється у відповідність відповідну ІР адресу.

  2. автоматичний статичний розподіл – кожній робочій станції видається певна ІР адреса, яка в подальшому не міняється.

  3. автоматичний динамічний розподіл – ІР адреса видається автоматично, але лише на певний проміжок часу.

Схема взаємодії за протокольним стеком ТСР/ІР