Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компютерні мережі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
442.37 Кб
Скачать

Транспортний та сеансовий рівень моделі iso/osi

Транспортний рівень відповідає за достовірну передачу інформації, виправляє помилки та відновлює втрачені пакети.

Сеансовий рівень відповідає за створення зв’язку між двома програмними додатками, створює процес передачі інформації, ініціює процес подальшого зв’язку.

На транспортному рівні використовується адресація для позначення окремого додатку, що здійснює процес передачі інформації. Адресую є число довжиною 16 біт, яке називається портом призначення. кожний програмний додаток, що здійснює передачу інформації має свій номер. Номера портів поділяються на 3 класи:

  1. загальновідомі порти 1-1024.

  2. зарегістровані порти

  3. динамічні порти 1024 – 6556.

Приклади, зарегістрованих портів: 22.21 FTP; 23 Inthernet; 25 SMTP; 20 HTTP; 110 POP3;

Комбінація ІР адреси та номер порта називається сонетом 192.108.17.5 : 80

Протоколи TCP ІР у відповідності до протокольних стеків TCP IP на транспортному рівні існує 2 протоколи для передачі інформації:

ТСР (Transport ) – призначений для достовірної доставки інформації, всі втрачені пакети за цим протоколом відновлюються. В процесі передачі використовується метод встановлення зв’язку. Метод всановлення зв’язку за цим протоколом називається методом трьохкратного стискання. діаграма встановлення зв’язку:

Передача інформації може відбуватися з підтвердженням відповідності передачі кожного пакету, такий метод буде надійним але не продуктивним. Для підвищення продуктивності протоколу ТСР використовується метод ковзуючого вікна. Для кожного процесу передачі інформації призначається кількість пакетів, які можуть бути передані без підтвердження та підтвердження отримається загальною для всіх цих пакетів.

Кількість пакетів, які можуть бути передані без підтвердженням називають вікном. В разі успішної передачі всіх пакетів з вікна, вікно зсувається далі і передається наступне вікно (порція). Якщо в процесі передачі один з пакетів був втрачений, вікно повертається назад та здійснюється відправка всіх пакетів всього вікна.

UDP (User ) – це протокол швидкої та ненадійної доставки повідомлення. За цим протоколом пакети передаються без встановлення зв’язку та відсутній контроль достовірності передачі інформації. За протоколом UDP втрачені пакети не відновлюються. Відновлення пакетів попадаються на додаткові верхні рівні.

За термінологією інформаційні повідомлення протоколу ТСР називаються сегментом. Інформаційні повідомлення UDP називаються дельтаграмою.

Використання кожних з цих протоколів залежить від протоколів верхніх рівнів.

Формати сегментів транспортного рівня.

Source port

destination

Sequence number

Number

HLEN

resurse

flags

Windows size

TCP conection

Urgent point

options

data

UDP

Source post

Restation port

UDP port

chekston

data