Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компютерні мережі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
442.37 Кб
Скачать

Моделі взаємодії відкритих систем

  1. Моделі відкритих систем ISO/OSI

  2. Інкапсуляція

  3. Моделі взаємодії ICP/IP

  4. Протокольні стеки

Для стандартизації комп’ютерних мереж та узагальнення відомостей було розроблено концептуальну модель взаємодії відкритих систем. ISO/OSI – описує передачу та обробку інформації між двома станціями локальних мереж. Весь процес передачі інформації поділяється на 7 етап або рівнів. Кожен рівень відповідає за попадання лише на нього функції. Кожен з рівнів взаємодіє лише з двома сусідніми рівнями. Схема взаємодії:

7. Прикладний

6. Представницький

5. Сеансовий

4. Транспортний

3. Мережений

2. Канальний

1. Фізичний


Рівні поділяються на нижній рівень – апаратно реалізований1,2,3, і верхній рівень які реалізовані програмою.

Фізичний – відповідає за передачу інформацію фізичного рівня. На цьому рівні описується параметри та форма оптичних сигналів, методи фізичного кодування інформації, параметри швидкості передачі інформації та затримки.

Канальний – відповідає за створення логічного каналу зв’язку і означає методи доступу та черговість передачі інформації.

Мережений – відповідає за створення маршруту передачі інформації, вибирає шлях для передачі інформації, та забезпечує виправлення помилок, що виникає на нижніх рівнях.

Транспортний – відповідає за створення транспортних пакетів, що передаються по каналах зв’язку.

Сеансовий – відповідає за створення логічного сеансу зв’язку та контролює весь процес передачі інформації.

Представницький – відповідає за перетворення інформації у необхідний формат, на цьому рівні визначається кодова таблиця, параметри шифрування інформації та формати пакетів, що передаються.

Прикладний рівень – реалізований у вигляді сукупності програмних додатків, що здійснюють обмін інформації через локальну мережу.

Інкапсуляція – це процес добавлення нової інформації на кожному з наступних рівнів моделі ISO/OSI. Будь-яка інформації, що передається повинна пройти через всі рівні. Схема процесу інкапсуляції:

7. Прикладний

6. Представницький

5. Сеансовий

4. Транспортний

3. Мережений

2. Канальний

1. Фізичний


Нехай відправив почтове повідомлення з одного вузла на інший. Прикладний рівень формує документ у вигляді поштового листа та відправляє його на представницький рівень. Представницький рівень наше повідомлення форматує у відповідності до кодової таблиці та застосовує до нього певний метод шифрування інформації.

Сеансовий рівень перевіряє доступність віддаленого комп’ютера та встановлює сеанс логічного зв’язку з ним. Інформація передається далі на транспортний рівень. Транспортний рівень нарізає інформацію на окремі транспортні сегменти. Кожному сегменту дається номер та вказується порт отримувача. З транспортного рівня інформація поступає в мережений рівень.

В мереженому рівні до сегменту додається IP адреса та адреси іншої додаткової інформації та створюється пакет. З мереженого рівня інформація поступає в канальний рівень.

В канальному рівні до інформації додається адреса, утворюється фрейм і передається далі.

На фізичному рівні фрейм перетворюється в окремі електричні сигнали і побітово передається далі. Отримавши це повідомлення віддалений комп’ютер здійснює ті самі операції в зворотньому порядку до тих пір поки не отримується повідомлення.

В кожному з рівнів моделі ISO/OSI кожен з рівень може взаємодіє тільки з відповідним до нього рівня.

Це інша модель взаємодії відкритих систем, яка була розроблена в 70-х р. вона стійка навіть при ядерній війні. Модель складається з 4 рівнів ICP/IP:

Прикладний

Транспортний

Інтернет

Мереженого доступу

Порівняння моделі:

Рівні мереженого доступу відповідають рівнів базової моделі. Інтернет рівень відповідає мереженому рівні базової моделі, транспортний – транспортного, а прикладний об’єднує в собі функції сеансового, представницького та прикладного. Модела спрощеної моделі дешевше в реалізації, вона забезпечується найбільш популярним протокольним стеком. 80% мережі Інтернет працюють за протокольним стеком.

Протокольні стеки – набір протоколів, що забезпечують функціонування певної моделі в реальному житті.

Model ISO/OSI

Model ICP/IP:

OSI

TCP/IP

IPX/SPX

Microsoft NetBui/SMB

Application

Application

x.400 x.500 VT,FTAM,JTAM

www,snmp,ftp,

telnrt,smtp,tftp,wais

SAP

NCP

NetBios

presentation

Pres. Port

Session

Session.pot

TCP

UPP

Transport

Transport

Transp. Prot

SPX

SMB

network

Network

ES-ES

IS-IS

IP,ICMP,RIP

IPX,RIP

NLSP

---

Data Link

Data

Acces

Ethernet Wi-Fi

Token, soving, artNet,FDDI, Wi-Fi

Fisical