Добавил:
dasha.gromova93@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зачет литра.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
07.01.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

13. Романи Кретьєна де Труа: проблематика, специфіка концепції любові, поняття "авантюри", системи персонажів.

Поняття „авантюри”, концепція любові й образи героїв у романах Кретьєна де Труа

Кретьєн де Труа (північно-французький трувер, жив при дворі Марії Шампанської, написав 5 романів - 2 з них не завершені приблизно 60-80-ті рр. 12 ст.) не був творцем жанру лицарського роману. Він не був першим, хто почав писати про лицарів Круглого столу, Артурівської епохи. Не він затвердив правила поведінки для ідеального лицаря. Але саме Кретьєн де Труа показав, як складно поєднувати дві головні цінності, яким поклоняється лицар: васальне почуття зобов'язання і любов до прекрасної дами.

Важливою особливістю романів Кретьєна де Труа є їх атмосфера щасливої любові, що наповнює, підносить уявлення про подвиг. Осмислена любов і осмислений подвиг йдуть рука об руку, вони звеличують людину, утверджують її право на глибоко індивідуальний, неповторний внутрішній світ.

У своїх романах Кретьєн де Труа відмовляється від докладного викладу всього життя героя. Він вибирає з артурівського світу типового героя і яскравий епізод, якому і присвячує роман. Тому в романі завжди один герой (його ім'ям звичайно й названий роман) і один конфлікт, навколо якого і концентрується вся дія. Можна, звичайно, говорити не про одного героя, а про одну любовну пару, але жінки в романах займають все ж таки підлегле місце, хоча часом вони грають дуже значну роль. Сконцентрованість сюжету навколо одного епізоду, у якому діє молодий герой, приводить до того, що король Артур, уособлення і захисник справжнього лицарства, практично не бере участі в дії. Наскільки герой молодий, активний і здатний до саморозвитку, настільки король нескінченно мудрий, старий і, власне кажучи, статичний.

Твори Кретьєна де Труа належать до кращіх зразків куртуазного епосу. Він має власну концепцію світу і людини, власну стильову манеру. Поета хвилювали головним чином морально- етичні проблеми. Книги Кретьєна насичені кельтською фантастикою. У першому творі Кретьєн проявив себе новатором, його «Ерек та Еніда» є взірцем нового куртуазного роману, в якому велике місце відводиться «авантюрам» - пригодам і рицарським подвигам, а також світу інтимних почуттів. Автор прагне розкрити проблему ‑ чи сумісні любов, шлюб з доблестю і воєнським обов`язком рицаря? Перша частина роману сповнена світла, радості, щастя. Друга частина роману насичена авантюрами. Автор робить акцент на житті подружжя, питанні рівно прав`я, акцент на одязі, моді, але дуже захоплюється описанням любові, тому виникає загроза авантюрі.

Кретьєн де Труа також створює роман «Кліжес», «Ланселот або Лицар Воза», «Івейн або Лицар Лева». У романі «Персиваль» зображено світ короля Артура. Грааль-чудодійний камінь, який належить людині із універсальними якостями (мотив християнської віри). Цей роман був не завершеним Кретьєном де Труа, тому його продовжив Вольфрам фон Ешенбах, який робить світ Артура більш реалістичним, тільки королівство Грааля ставиться понад усе.