Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 1.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
2.19 Mб
Скачать

2 Етап. Розставляння міток.

На етапі розставляння міток складається таблиця, число рядків якої дорівнює числу отриманих кон’юнкцій функції. Число стовпців співпадає з числом кон’юнкцій ДДНФ. Якщо в деяку кон’юнкцію ДДНФ входить яка-небудь із кон’юнкцій отриманої ДНФ, то на перерізі відповідного стовпця й рядка ставиться мітка (див. таблицю 1.25).

Таблиця 1.25

3 Етап. Знаходження суттєвих доданків.

Якщо в якому-небудь із стовпців складеної таблиці існує тільки одна мітка, то добуток – кон’юнкція , що стоїть у відповідному рядку, називається суттєвою. Це означає, що відповідна кон’юнкція ДДНФ поглинається тільки даною кон’юнкцією ДНФ. Суттєва кон’юнкція не може бути вилучена з правої частини остаточною формули, оскільки без неї не буде отримане покриття всієї множині доданків даної функції. Тому з таблиці міток виключаються рядки, відповідні суттєвим кон’юнкціям, і стовпці кон’юнкцій ДДНФ, що покриваються цими суттєвими кон’юнкціями. Всі суттєві кон’юнкції увійдуть в кінцеву скорочену ДНФ.

Для нашої функції суттєвою кон’юнкцією є: . Вона покриває доданки ДДНФ , , , (тобто поглинає їх). При переході до наступного етапу вони мають бути викреслені.

4 Етап. Викреслювання зайвих стовпців.

Досліджується таблиця, отримана після 3-го етапу. (у нашому прикладі таблиця 1.26) Якщо в ній існують 2 стовпці, в яких існують мітки в однакових рядках, то один із них викреслюється.

У даному прикладі однакових стовпців немає.

Таблиця 1.26

5 етап. Викреслювання зайвих кон’юнкцій скороченої ДНФ. Якщо після викидання деяких зайвих стовпців на 4-ому етапі в таблиці з’являються рядки, в яких немає жодної мітки, то дані кон’юнкції, відповідні цим рядкам, виключаються з подальших розглядів. В нашому прикладі таких рядків немає.

6 етап. Вибір мінімального покриття. Досліджується отримана таблиця. Вибирається така сукупність кон’юнкцій ДНФ, яка включає мітки у всіх стовпцях (принаймні одну мітку в кожному стовпці). При декількох можливих варіантах такого вибору віддається перевага варіанту покриття з мінімальним сумарним числом літер у кон’юнкціях ДНФ.

Для функції, що розглядається, вибираємо покриття з кон’юнкцій і , оскільки вони спільно покривають всі ті мінтерми, що залишилися після 4-го етапу. Додаємо суттєву кон’юнкцію . Скорочена ДНФ для цієї функції має кінцевий вигляд:

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]