Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар №11.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Валютне регулювання

Провідний орган валютної системи країни - Державне управління валютного контролю (ГУВК), що діє в системі НБК. Діє єдиний міжбанківський валютний ринок. Уповноваженим банкам (цей статус мають практично всі зареєстровані в КНР банки) дано право купувати і продавати на ньому інвалюту.

Підприємства зобов'язані продавати уповноваженим банкам валютну виручку і купувати у них валюту для оплати витрат за ринковим курсом.

У свою чергу НБК встановлює для уповноважених банків (за винятком інобанків) ліміт відкритої валютної позиції, при перевищенні якого вони зобов'язані продати надлишок ВКВ Центробанку.

Виключення зроблено лише для підприємств, що мають регулярні витрати у ВКВ, а також для СП. Цим категоріям підприємств може бути надано право мати поточний валютний рахунок. Ліміт відкритої валютної позиції встановлюється для них ГУВК з урахуванням специфіки господарської діяльності кожного підприємства.

Система валютного регулювання КНР знаходиться на перехідному етапі. З середини 1996 СП отримали право купівлі-продажу ВКВ в уповноважених банках нарівні з китайськими підприємствами. Разом з тим ті СП, які не хочуть скористатися їм, або не пройшли аудиторську перевірку з валютних операцій (умовою її проходження є наявність позитивного сальдо валютних розрахунків) можуть, як і раніше, здійснювати купівлю-продаж ВКВ у спеціально створених центрах валютного арбітражу (до операцій в них допускаються тільки СП і уповноважені банки). У цьому випадку СП звільняються від обов'язкового продажу валютної виручки.

Щоб відкрити інвалютний рахунок у закордонному банку, СП має отримати дозвіл ГУВК або його відділення, інформувати його про свої інвалютних надходження та витрати, представляти банківські рахунки.

Філія СП, створений за кордоном, зміг відкрити рахунок у найближчому місцевому відділенні Банку Китаю. Він зобов'язаний щорічно інформувати ГУВК через СП про стан своїх активів і пасивів.

Соціальні питання

У кожній ВЕЗ діють державні бюро з працевлаштування і госпрозрахункові компанії трудових послуг. Адміністрація СП повідомляє їм про свої потреби в кадрах або самостійно здійснює їх підбір в будь-якому районі Китаю, або запрошує працівників з-за кордону. Будь-яке китайське установа та підприємство зобов'язане перевести на роботу в СП необхідних останньому фахівців, але на практиці це часто не дотримується.

При наймі на роботу в СП працівник проходить кваліфікаційний іспит та укладає контракт, спочатку "випробувальний" на півроку, потім, за згодою сторін, офіційний - на 3 - 4 роки. Підприємство має право звільнити працівника, не відповідного вимогам контракту, проте на це необхідний дозвіл місцевих органів праці. При звільненні працівника СП виплачує йому компенсацію у відповідності з відпрацьованим терміном.

Заробітна плата. Основна (зарплата за розрядами) - близько 31% загальної суми;

з займаної посади - близько 37%; "плаваюча", що залежить від підсумків господарської діяльності підприємства і трудового вкладу працівника, - близько 22%; надбавки за роботу в СП у прикордонних районах, антиінфляційні дотації - близько 10%.