Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар №11.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Земельні відносини

Надання СП права користування землею знаходиться в компетенції місцевих народних урядів. Процедура виділення ділянки лягає на китайського партнера, а грошова оцінка землі входить в його пай.

У СЕЗ існують різні пільги при обчисленні плати за користування землею. Так, у Шеньчжені підприємства з високою технологією звільняються від неї в перші 5 років, а в наступні 5 сплачують лише 50%. У Чжухаї СП, що використовують високу технологію, або малоприбуткові підприємства від неї звільняються. У Сямень плата за землю скорочена вдвічі на кошторисний період будівництва, а для зарубіжних китайців - на весь його термін.

Іноземним інвесторам на Хайнань надаються знижки у наступних випадках: при оренді гірських і неосвоєних ділянок (5 - 10%); при здійсненні високотехнологічних проектів (5 - 10%); при будівництво транспортної інфраструктури, вугільних шахт, що електростанцій, водосховищ, закладів освіти та культури (10 - 15%); на здійснення сільськогосподарських проектів при оренді гірських і неосвоєних ділянок (10 - 15%). Інвесторам з Гонконгу, Макао і Тайваню надаються додаткові пільги..Крім надання земельних ділянок для створення СП, в останні роки почала практикуватися здача землі іноземним інвесторам в оренду (підряд) для комплексного освоєння. Визначено максимальні строки оренди: для будівництва житла - до 70 років; для промислового використання - до 50 років; для будівництва об'єктів науки, охорони здоров'я, освіти, культури, спорту -- до 50 років; для об'єктів торгівлі, туризму, розваг - до 40 років; для комплексного використання - до 50 років. Після закінчення строку контракт може бути продовжений. Земельні ділянки можуть здаватися в оренду як на основі двосторонньої угоди, так і з аукціону. Ставки оренди коливаються в залежності від місця розташування ділянки та її призначення від 20 - 30 до 4000 - 5000 юанів за 1 кв. м. Як правило, ставки за землю, що виділяється під промислові підприємства, у 8 - 10 разів нижче, ніж під підприємства торгівлі та будівництво комерційного житла.

Порядок видачі підряду

Місцевий народний уряд готує пропозицію (або первинного варіанту ТЕО). При розмірі ділянки до 66 га ріллі або до 132 га інших земель пропозицію розглядається народним урядом рівня СЕЗ. Якщо ділянка більше або в випадку, коли кошторисні витрати на освоєння перевищують повноваження уряду провінції, воно входить з пропозицією в Держплан, а той - у Держрада КНР. Для освоєння ділянки може створюватися компанія з участю іноземного капіталу. Вона не володіє адміністративною владою на ділянці.

Після отримання дозволу народний уряд підписує контракт на освоєння ділянки, де обумовлюються площа, мети використання, термін контракту, розмір плати і т. д. Потім складається докладний план освоєння ділянки і ТЕО, які затверджуються відповідними органами провінційного рівня.

Ділянки, знаходяться у веденні адміністрації СЕЗ, можуть передаватися за плату іншим власникам з реєстрацією в місцевому земельному управлінні і внесенням реєстраційного збору (6 %).

Діяльність банків

Міжнародними операціями займаються переважно дві установи - Банк Китаю і Сітіком (Китайська міжнародна трастової-інвестиційна компанія). Однак право ведення валютних розрахунків надано й іншим, як чисто китайських, так і іноземним і змішаним банкам.

Банк Китаю -- зовнішньоторговельний банк. Він здійснює основну масу розрахунків по зовнішній торгівлю, веде рахунки у валюті, надає кредити в юанях й інвалюті (в т. ч. пільгові для експортного виробництва), обслуговує СП, випускає кредитні картки, привертає експортні та інші кредити з-за кордону.

Сітіком нагадує інвестиційний банк: основна її завдання - залучення іноземних капіталів в Китай і капіталовкладення. Сітіком отримала права Міністерства і часто діє за прямими вказівками Держради КНР, разом з Банком Китаю здійснює валютні операції. До складу компанії входить власне банківська установа -- Промисловий банк (CITIC Industrial Bank).

Всі розташовані на території СЕЗ банки мають право здійснювати операції з депозитами, акціями та іншими цінними паперами в інвалюті, можуть створювати ринки інвалюти. Їм дозволяється займати або давати в борг інвалюту іншим СЕЗ КНР.

Свої особливості в статусі мають відділення спеціалізованих банків КНР (Торгово-промислового, сільськогосподарського, будівельного та ін) у ВЕЗ.

Інакше здійснюється і планування їх діяльності. Якщо у відділення в інших районах країни план надходить по вертикалі - від їх вищестоящих контор, то у ВЕЗ - По горизонталі - від місцевого відділення Народного банку Китаю (НБК), до Центрального банку країни. Від місцевого відділення НБК вони також можуть отримувати кредити. (В кредитному плані НБК СЕЗ виділені разом з Шанхаєм окремими рядками слідом за спецбанкамі.)

У СЕЗ, де ступінь універсальності функцій спецбанков вище, раніше, ніж в інших районах, почалася конкуренція між ними. Відділення спецбанков у ВЕЗ мають право залучати депозити тільки що знаходяться там підприємств і організацій (серед яких чимало філій іногородніх держпідприємств), а кредити можуть отримувати із усього Китаю. Вони платять центральним відділенням більш низькі податки. Відсутню суму до бюджету за них вносять головні відділення. У КНР створені також 9 акціонерних комерційних банків, два з яких знаходяться в Шеньчжені.

Іноземним банкам дозволено, крім представництв, відкривати відділення СЕЗ. Найбільш широко представлені гонконгський "Hongkong and Shanghai Bank", англійська "Standard Chartered Bank", японська "Bank of Tokyo ". Іноземні банки орієнтовані на міжнародний бізнес, обслуговують іноземні та спільні підприємства. Круг дозволені ним операцій щодо вузький, хоча в останні роки вжито заходів щодо його розширення. Як правило, інобанків заборонені операції в китайських юанях (за винятком відкриття рахунків трансферних при здійсненні купівлі-продажу ВКВ за дорученням клієнтів). С 1997 банкам з іноземним капіталом, зареєстрованим у Пудун, дозволено обмежене коло операцій з китайськими юанями. Іноземним банкам дозволено, хоча і з обмеженнями, обслуговувати китайські підприємства і організації. Загальний нагляд здійснюється Народним банком Китаю (за валютними операціями - Держуправлінням валютного контролю, також підпорядковується НБК). Тарифи та умови по більшості операцій іноземних банків, включаючи акредитиви, облік векселів, гарантії, перекази за кордон, встановлюються Банком Китаю. Іноземні громадяни, які в'їжджають в Китай з Гонконгу і Макао, звільняються від проходження митниці на підставі в'їзної візи, виданої китайськими установами на відвідування відповідної СЕЗ. Особам, яка регулярно відвідує СЕЗ (інвесторам і т. п.), надається багаторазова віза на 1 рік. Процентні ставки і тарифи за послуги визначаються Асоціацією банкірів або відповідно до положення на світовому кредитному ринку і затверджуються НБК.