Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshi_ta_kredit_90.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
730.62 Кб
Скачать

85. Поняття, призначення та класифікація комерційних банків.

Комерційні банки - кред. установи, що здійснюють універсальні банківські операції для підприємств, установ і населення головним чином за рах. грошових коштів, залучених у вигляді внесків і депозитів. Комерційні банки здійснюють на договірних умовах кредитне, розрахунково-касове та ін. банківське обслуговування юр. і фіз. осіб.

Класифікація:

*за формою власності: унітарні (мають одного власника в особі держави чи приватної особи, їх в Укр. 2 - Ощадбанк і Ексімбанк) і колективні (частка капіталу кожного засновника обмежена - 35% статутного фонду банку).

*За організаційною формою : комерційні банки з колективною формою власності представлені на банківському ринку акціонерними товариствами відкритого i закритого типу “акціонерні банки” (84% від загальної к-ті; стійкі і надійні), та товариствами з обмеженою відповідальністю “пайові банки”(16% від загальної к-ті; банк не є власником капіталу).

*За розміром активів : малі, середні (активи понад 10млн грн.; їх найбільше) і найбільші (активи понад 1млрд грн. "Промінвестбанк").

*За філійною мережею: багатофілійні (Ощадбанк 15тис одиниць, колишній АКБ "Україна" 500 одиниць, "Аваль" 200), малофілійні, безфілійні. Більшість банків у Україні мало- і безфілійні.

*За діапазоном операцій і сектором ринку: універсальні (виконують широкий спектр операцій і надають різні послуги - їх більшість), банки з клієнтською спеціалізацією (засновники і переважні клієнти є кооперативи: Правексбанк, Олбанк, "Альянс"), банки з галузевою спеціалізацією (обсл. переважно юр. та фіз. осіб у межах певної галузі госп-ва: колишній АКБ "Україна", Промінвестбанк, "Надра") , банки з функціональною спеціалізацією (виконують вузьке коло спеціалізованих операцій - інвестиційні, інноваційні, ощадні, іпотечні банки. Укрінбанк, Ощадбанк, Ексімбанк).

86. Особливості становлення та розвитку комерційних банків в Україні.

Створення нац-ної дворівневої банківської системи незал. Укр. почалося після прийняття у березні 1991р. З-ну Укр. "Про банки і банківську д-ть". Цим законом визначено: І рівень банк. системи представляє НБУ, ІІ рівень комерційні банки різних форм власності. Реєстрація ком. банків здійснювалась Нацбанком держави. Переважна кількість комерційних банків - це акціонерні товариства (85,2%): 72% - відкриті і 28% - закриті. Товариства з обмежаною відповідальністю лише 14% від загальної кількості. З 1994 р. в Укр. з’явились ком. банки з участю іноземного капіталу (до поч. 2000р. їх кількості 30).

За розміром активів укр. комерційні банки поділяються на найбільші (активи >1млрд грн.), великі (>100млн грн.), середні (>10 млн грн.), малі (<10млн грн.).

Чималої шкоди процесу накопичення банк. капіталу завдає девальвація гривні. У структурі зобов’язань комерційних банків 64% займають депозитні зобов’язання. Домінуючим видом зобов’язань є депозити до запитання, причому переважно в іноз. валюті. Зростають суми депозитів населення, більшість з яких ком. банки. Збільш. питома вага кредитів на інвест. д-ть.

Відбувається поступовий розвиток кредит-ня насел., воно займає незначне місце в кред. операціях. Як позитивне явище: зміни в асортименті кредитних послуг банків. З’явилися такі кредити ринкового типу, як за врахованими векселями, за факторинговими операціями, за експортно-імпортними операціями. Гострими проблемами розвитку комерційних банків України є недост-ть у багатьох капіталу і неякісна структура активів. Це призводить, що кожний третій комерційний банк переведений НБУ на режим фінансового оздоровлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]