Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshi_ta_kredit_90.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
730.62 Кб
Скачать

57. Валютна політика та валютне регулювання, їх особливості в Україні.

Важливим призначенням НВС є розроблення і реалізація державної валютної політики як сукупності організаційно-правових та економічних заходів у сфері міжнародних валютних відносин, спрямованих на досягнення визначених державою цілей. Кінцевими цілями валютної політики є стратегічні цілі монетарної політики - зростання зайнятості та виробництва ВВП, стабілізація цін.

Валютна політика має свої специфічні цілі: 1) лібералізація валютних відносин в Укр, 2) забезпечення збалансованості платіжного балансу та стабільних джерел надходж іноз вал на нац ринок, 3) забезпечення високого рівня конвертованості нац вал, 4) захист іноз та нац інвестицій у к-ні, 5) забезпечення стабільного курсу нац вал.

Валютне регулювання - це діяльність держави та уповноважених нею органів щодо регламентації валютних відносин ек суб'єктів та їх діяльності на валютному ринку. Така регламентація поширюється на: 1) процес курсоутворення, 2) виконання платіжної функції валютою на внутрішніх ринках країни, 3) діяльність комерційних банків та інших структур на валютному ринку, 4) здійснення міжнародних платежів за поточними операціями платіжного балансу, 5) здійснення міжнародних платежів за капітальними операціями платіжного балансу, 6) ввезення та вивезення валютних цінностей через державний кордон, 7) кредитні відносини резидентів з нерезидентами, 8) формування та використання золотовалютних резервів.

Найбільш жорсткими обмеженнями, що застосовувалися НБУ в його валютній політиці перехідного періоду , були: *введення обов'язкового продажу під-вами експортної виручки в інвалюті; заборона надання під-вами-резидентами комерційного кредиту контрагентам-нерезидентам; *заборона спекулятивних валютних операцій на ринку; *заборона резидентам, надавати грошові позички нерезидентам за рахунок ресурсів, мобілізованих усередині к-ни; *заборона вивозу валютних коштів юридичних осіб без дозволу НБУ та фізичним особам понад встановлену норму; *жорстка фіксація валютного курсу національної валюти.

58. Платіжний баланс: сутність, структура та роль в механізмі валютного регулювання.

Платіжний баланс - це співвідношення між валютними платежами ек суб'єктів даної к-ни за її ек-ми межами та валютними надходженнями їм від нерезидентів за певний період часу.

Структура платіжного балансу:

Розділ 1. Рахунок поточних операцій

Стаття "Баланс товарів": відображаються всі переміщення товарів через економічні межі країни з переходом права власності. Співвідношення обсягів надходження і платежів по цій статті наз торговим балансом.

По статті " Баланс послуг" враховується рух коштів у зв’язку з обміном між резидентами і нерезидентами різноманітними послугами.

По статті " Доходи" враховується рух коштів, пов'язаний з доходами фізичних осіб-резидентів, одержаними в оплату праці за кордоном, доходами від прямих інвестицій за кордоном, доходами від портфельних інвестицій, доходами від інших інвестицій.

По статті " Поточні трансферти" враховується рух коштів на без еквівалентних засадах.

Розділ 2 "Рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій".

Стаття "Капітальні трансферти": врахов всі операції, пов'язані з передачею права власності на основний капітал або анулювання боргів кредиторами, коли рух вартості здійснюється на еквівалентній основі.

У розділі" Фінансовий рахунок" показуються операції з купівлі-продажу та погашення фінансових вимог однієї країни до інших. При цьому відбувається зміна власності на фінансові активи або пасиви країни. Усі фінансові операції класифікуються в три групи: прямі інвестиції, портфельні інвестиції, інші інвестиції.

Розділ 3 "Резервні активи" відображається централізований золотовалютний запас країни.

Платіжний баланс відіграє важливу роль у розробленні та реалізації валютної політики. Як модель зовнішньоекономічних відносин країни він дає ґрунтовну інформаційну базу для оцінки стану та перспектив розвитку валютних відносин. Зокрема, рівень та динаміка його збалансованості за звітний рік дають можливість визначити причини погіршення кон’юнктури валютного ринку та курсу нац вал у відповідному році та ймовірну динаміку їх на перспективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]