Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка монтаж РОЗДРУК.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
561.19 Кб
Скачать

4.4 Перевірка якості та комплектування готових вентиляційних виробів

Якість виробів перевіряють візуально і за допомогою вимірювальних інструментів (метр, кутник тощо). Піл час візуального огляду перевіряють якість зварених і фальцевих швів, набортування на дзеркало фланців, правильність геометричних форм тощо. За допомогою вимірювальних інструментів перевіряють геометричні розміри готових виробів.

Комплектність - повний набір всіх деталей, фасонних деталей, засобів кріплення, болтів та інших деталей, з яких складається вентиляційна система. Комплектність готової вентиляційної системи звіряють з бланком замовлення, а також перевіряють наявність всіх необхідних виробів (зонтів, дефлекторів тощо). Всі деталі маркіруються незмивною фарбою, що кольором відрізняється від грунту, або за допомогою точкового електрозварювання.

Укомплектовані веніиляційні металеві вироби на заводах складають і зберігають на відкритих майданчиках , що покриіі бетоном або шаром піску завтовшки 0,1...0,2 м. Майданчики повинні бути розташовані поблизу під'їзних шляхів і в зоні дії вантажопідіймального крана. Веніиляційні вироби, які виготовлені з вініпласту, не повинні потрапляти під вплив вологи і сонячних променів, тому їх складують і зберігають під навісами.

5.Монтаж систем вентиляції повітря

5.1. Матеріали і обладнання

У системах вентиляції (СВ) і кондиціювання повітря (СКП) використовуються вентилятори, кондиціонери, припливні камери (ПК), повітряні завіси, повітронагрівальники, опалювально-вентиляційні агрегати, обладнання для очищення повітря, повітропроводи і фасонні елементи для них, вентиляційні деталі, засоби кріплення, ущільнювальні та допоміжні матеріали.

Вентилятори класифікують за такими ознаками: конструкцією і принципом дії - на радіальні (відцентрові) та осьові; тиском, який вони створюють - низького тиску (до 1 кПа), середнього (1...3 кПа) і високого (3...15 кПа); конструкцією робочого колеса - одно- і двостороннього всмоктування; напрямком обертання робочого колеса (з боку всмоктувального патрубка) - правого (за годинниковою стрілкою) і лівого (проти годинникової стрілки) обертання; складом газоповітряного середовища, рух якого спонукають - для звичайних середовищ (повітря і неагресивні гази з температурою до 80 °С за відсутності липких речовин), корозійностійкі (агресивний газ), іскрозахищені (газоповітряні суміші, зокрема із зваженими частинками), теплостійкі (газ із температурою 80...200 °С, пилові (повітря і газоповітряні суміші, що містять пилоподібні та сипучі домішки); швидкохідністю - малої (n =11...30), середньої (n=30...60) і великої (n = 60...80) об/с швидкохідності.

Основні характеристики вентилятора - його тип і номер. Номер вентилятора відповідає діаметру робочого колеса в дециметрах. Вентилятори одного і того ж типу мають різні номери зі збереженням геометричної подібності, що забезпечує широкі межі їх продуктивності. Найчастіше використовують вентилятори з № 3,2 по № 20.

Найкращі монтажні властивості мають вентиляторні агрегати з відцентровими вентиляторами, які постачаються комплектно з повним приводом та віброізоляторами.

Кожухи радіальних вентиляторів можна встановлювати так, щоб положення вихідного патрубка забезпечувало зручність приєднання до повітропроводів і мінімальні втрати тиску. На рис. 4.1 наведені можливі розташування кожуха радіального вентилятора з боку вхідного патрубка.

Рис. 6. Схеми розташування кожухів радіальних вентиляторів правого (а) і лівого (б) обертання

За типом привода розрізняють вентилятори, в яких робоче колесо насаджене безпосередньо на вал електродвигуна (виконання 1); вал робочого колеса з’єднаний з електродвигуном муфтою і закріплений в одному або двох підшипниках (вик.2,3,5); вал робочого колеса сполучений з електродвигуном клинопасовою передачею і закріплений в одному або двох підшипниках (вик.2.)

У вітчизняній практиці в СВ і СКП найчастіше використовують радіальні вентилятори загального призначення типів В-Ц4-70, В-Ц14- 46, Ц4-76, пилові В-ЦП6-45, ЦП7-40, високого тиску В-ЦІ2-49 тощо.