Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 6. Гроші. Товарно-грошові відносини

Гроші всюди присутні і, якщо порушити грошовий обіг, порушиться нормальне функціонування усього господарського організму.

М. Фрідмен

Гроші зачаровують людей. Заради них вони страждають, задля них вони працюють. Вони вигадують усілякі способи одержати їх та усілякі способи витратити їх. Гроші –це єдиний товар, котрий не можна використати інакше, як звільнившись від нього. Вони не нагодують вас, не одягнуть, не нададуть притулку і не розважать вас доти, доки ви не витратите або не інвестуєте їх. Люди майже все зроблять задля грошей, і гроші майже все зроблять для людей. Гроші – це принадлива загадка, що повторюється і міняє маски”

Макконнелл К.Р., Брю С.Л. « Экономикс»

Питання

1. Грошовий обіг і його закони.

2. Визначте фактори формування і суб єкти попиту на гроші.

Література: 2-4; 6- 13;15-19;22-29.

! Вивчення даної теми слід розпочати із визначення грошей та історії їх походження. Гроші виступають загальновизнаним засобом здійснення обмінних операцій. У теорії грошей розрізняють кілька напрямків, які у той чи інший період домінували в економічній науці. Так, у ХVІ – ХVІІІ ст. виникає кількісна теорія грошей, яка ґрунтується на встановленні залежності рівня товарних цін від кількості грошей в обігу. Найповніше у класичній політичній економії цю теоретичну концепцію розкрив Д.Рікардо. У період первісного нагромадження капіталу набуває поширення металістична теорія грошей, відповідно до якої гроші та дорогоцінні метали ототожнювалися. Подібні погляди розділяли меркантилісти В.Стаффорд, Т. Мен, А.Монкретьєн.

Роль грошей в економічній системі проявляється у тих функціях, які вони виконують.

Гроші як засіб обігу товарів виступають посередником у процесі реального товарного обміну. Цей процес можна описати формулою:

Т1 – Г – Т2

Ця функція виконується грошима тоді, коли купують чи продають певні товари. Саме цю функцію гроші виконують найчастіше. Тривалий час вважалося, що для її виконання гроші завжди повинні бути наявними, реальними, а не уявними. Однак широке застосування останнім часом т. зв. електронних грошей у вигляді банківських карток, з яких їхній власник може проводити оплату товарів та послуг через спеціальні розрахункові системи, змінило уявлення про гроші як засіб обігу. Значна частка розрахунків проводиться без участі готівки, у т. зв. безготівковій формі, що прискорює розрахунки, скорочує витрати банків, торговельних установ тощо.

Гроші як міра цінності товару виступають у якості загальноприйнятої міри або одиниці обліку цінності товарів. У цій функції гроші дозволяють виразити цінність того чи іншого товару у національних грошових одиницях.

Гроші як засіб збереження цінності або заощадження вчені розуміють як здатність грошей протягом певного часу зберігати відповідну вартість того, що було продано (товарів, послуг), з метою майбутніх покупок. Ця функція пов’язана з такою особливістю грошей, як ліквідність, тобто здатність одного товару перетворюватися в інший товар.

Сучасні уявлення про сутність грошей зводяться до того, що гроші визначаються як товар, який здатний функціонувати як засіб обігу, міра цінності та засіб збереження цінності.

Грошовий обіг – це рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.

Обіг грошей здійснюється на основі притаманних йому законів.

Одним з найважливіших є закон, який визначає кількість грошей необхідних для обігу.

Закон грошового обігу передбачає, що протягом певного періоду в обігу має бути певна, об’єктивно зумовлена грошова маса. Він з’ясовує внутрішні зв’язки між кількістю грошей в обігу і масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

Порушення цього закону призводить до інфляції – знецінення паперових грошей, яке проявляється в зростанні цін.

Інфляція може набувати різноманітних форм:

а) інфляція попиту, інфляція пропозиції;

б)повзуча, галопуюча, гіперінфляція;

в)відкрита, прихована;

г)збалансована, незбалансована;

д)очікувана, неочікувана.

Інфляція – це тяжка хвороба економіки з глибокими соціально – економічними наслідками, і для боротьби з нею держава проводить антиінфляційну політику.

Запитання для самоперевірки та завдання

  1. Охарактеризуйте основні теорії виникнення грошей.

  2. У чому полягає суть грошей?

  3. Розкрийте співвідношення основних функцій грошей.

  4. Що таке ліквідність грошей?

  5. Сформулюйте закон грошового обігу.

  6. Що таке валютний курс і якими методами він визначається?

  7. Які причини інфляції?

  8. У чому суть інфляції? Назвіть її основні типи.

  9. Перелічіть основні шляхи подолання інфляції.