Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 3. Економічна система суспільства

Питання

  1. Типи й еволюція економічних систем.

  2. Визначте структуру суспільного виробництва.

Літеретура: 2-4; 6-13; 15-19; 22- 29.

! Тема “Економічна система” є логічним продовженням теми, присвяченої проблемі вибору. В умовах обмеженості економічних ресурсів, а отже, і виробничих можливостей, безмежності потреб, суспільству необхідно вибирати та вирішувати, що виробляти, а від чого відмовитися, куди спрямувати економічні ресурси, як розподіляти виготовлені товари. Обмеженість та проблема вибору змушує кожне суспільство формувати таку економічну систему, яка забезпечує вирішення питань: що? як? і для кого виробляти?

Отже, причиною існування економічної системи є так званий закон відносної обмеженості (рідкості) ресурсів. Універсальність, тобто всезагальність цього закону полягає у тому, що він діє в усіх формаціях і буде діяти завжди, хоч би яким великим був прогрес виробництва.

Жодна економічна система ніколи не може остаточно вирішити проблему рідкості. Економічна система включає в себе різноманітні шляхи, якими люди вирішують завдання використання ресурсів для задоволення своїх потреб.

Важливою характеристикою економічної системи є визначення її структурних елементів. Вона складається з трьох основних ланок: продуктивних сил, виробничих відносин і механізму господарювання.

Економічна система функціонує за допомогою таких економічних інститутів, як власність, грошова система, урядові органи, податки, гроші, дохід, профспілки, планування. До організаційних механізмів економічної системи належать законодавча система, норми моралі, національні звичаї тощо.

Можна виділити два головні критерії, за якими розрізняють економічні системи: форма власності та спосіб прийняття рішення.

Головна господарська проблема у всіх системах одна – це проблема розподілу ресурсів. А ось способи її розв’язання можуть бути різними. Звідси і виникає можливість існування різних економічних систем.

Економічна наука виділяє такі типи економічних систем: традиційна економіка; система вільного, або чистого ринку; централізовано – планова, або командна економіка; змішана економіка.

Традиційна економічна система існує в слаборозвинутих країнах. Виробляється тут мало, більшість людей перебувають на межі виживання. Економічне становище людей визначається спадковістю, клановістю та кастовою приналежністю. Традиції в такій системі передаються із покоління до покоління і визначають, які товари і послуги, як та для чого виробляти.

Ринкова економічна система. У системі даного типу ринок виступає регулятором економічного прогресу. За допомогою таких основних елементів, як попит, пропозиція, ціна та взаємодії багатьох окремих покупців і продавців ринок вирішує питання, що виробляти, як виробляти та для кого виробляти.

Командна економічна система. У центрі такої системи перебуває держава. Панує централізоване планування. Всі фактори виробництва та природні ресурси охоплені, в основному, державною формою власності. Для вирішення питань „що”, „як” і „для чого” центральні планові органи консультують політичних лідерів, які й створюють плани для системи з централізованою економікою.

Чистої ринкової економіки ніде ніколи не існувало. Суспільства з різними культурними носіями та звичаями використовують різні комбінації економічних систем, тому є сенс говорити про змішану економічну систему. В такій системі, економічні рішення з використання факторів виробництва приймають приватні особи, але держава виконує функції, з якими ринок взагалі не може впоратися, або робить це погано.

Основним критерієм для зарахування певної країни до тієї чи іншої системи є місце, яке у ній займає інститут власності.

Запитання для самоперевірки та завдання

1.Учому полягає сутність економічної системи?

2.Які визначення економічної системи існують в економічній науці?

3.Якими критеріями визначається тип економічної системи?

4.Назвіть структурні елементи економічної системи і розкрийте їхній взаємозв’язок.

5.Розкрийте зміст поняття „ринкова економіка”

6. Розкрийте зміст поняття „командна економіка”

7. Розкрийте зміст поняття „змішана економіка”

8.Покажіть схематично структуру продуктивних сил

9.Визначте структуру суспільного виробництва.