Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Автобіографія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Автобіографія.

1) Автобіографія (з гр. Аутос — сам, біос — життя, графо - пишу) — документ, у якому особа у хронологічному порядку власноручно викладає стис­лий опис свого життя та діяльності.

Автобіографія характеризується незначним рівнем стандартизації. Основні вимоги — вичерпність потрібних відомостей і лаконізм викладу. Документ скла­дається в довільній формі, однак окремі складники та реквізити в ньому мають бути обов'язково. Автобіографія оформляється від руки на чистому аркуші па­перу або на лінованому чи трафаретному бланку (під час влаштування на робо­ту чи вступу на навчання). Вона є обов'язковим документом особової справи.

В автобіографії всі відомості про себе слід викладати у розповідній формі від 1-ї особи, у хронологічній послідовності (із зазначенням місця і року) і таким чином, щоб можна було скласти уявлення про життєвий шлях, квалі­фікацію автора.

Реквізити: ● назва документа;

  • текст, що містить: прізвище, ім'я по батькові теперішні і колишні, якщо були змінені (у називному відмінку), дата народження: число, місяць (лі­терами), рік; місце народження: село, селище, місто (у називному відмін­ку), район (у родовому відмінку), край, країна (якщо за межами України, у називному відмінку), усі дані про місце народження пишуться так, як вони зазначені у свідоцтві про народження; відомості про навчання (повне най­менування навчальних закладів, як вони називалися на час навчання), на­зву спеціальностей, які отримали; перебування на військовій службі, у міс­цях позбавлення волі; відомості про трудову діяльність (повне наймену­вання місць роботи та посад); нагороди, стягнення, заохочення; відомості про громадську роботу; короткі відомості про склад сім'ї (якщо неодруже­ні — батько, мати (їхні прізвища, ім'я по батькові, роки народження, місце роботи, посада), сестри, брати (якщо не мають своєї сім'ї, прізвища, ім'я по батькові, роки народження, посада, місце роботи); якщо одружені — дру­жина, чоловік, діти (прізвища, ім'я по батькові, роки народження, місце роботи, навчання, посада); повна домашня адреса, номер телефону. ●дата укладання (ліворуч); ● підпис укладача (праворуч).

Заголовок АВТОБІОГРАФІЯ пишеться посередині рядка, трохи нижче за верхнє поле. Кожне нове повідомлення слід починати з нового рядка.

Заголовок документа може бути з одного слова АВТОБІОГРАФІЯ, яке записується посередині, тоді документ слід починати словами: "Я, Семененко Ігор Володимирович, народився...". Рідше зустрічається варіант АВТОБІО­ГРАФІЯ РАДЧЕНКА ОЛЕКСІЯ МИКОЛАЙОВИЧА, тоді перший рядок буде таким: "Я народився..."

Цей документ один з небагатьох, що складається від 1-ї особи, але не слід зловживати

займенником "я". Граматичне значення 1-ї особи передається за допомогою особових закінчень дієслів. Основну увагу слід приділити фактам. Надійний спосіб уникнення емоційності— відмова від прикметників, що ви­ражають оцінку. Об'єктивності розповіді сприяють вичерпність і лаконізм.

Види автобіографії ▼ автобіографія-розповідь (подають в описовій формі), ▼ автобіографія-документ (точний виклад фактів),

▼ автобіографія спеціального призначення (детальний виклад фактів та ді­яльності укладача і його родичів).