Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 14. Світове господарство. Форми міжнародних економічних відносин

Мир – чеснота цивілізації,

війна – її злочин

Віктор Гюго

Питання

  1. Сутність світового господарства та основні віхи його розвитку.

  2. Класифікація країн світового господарства.

Література: 2-14; 16-19; 21-29.

! Розвиток національних економічних систем відбувається не ізольовано, а у тісному зв’язку і співробітництві з національними економіками інших країн. Формуються стійкі економічні зв’язки між окремими країнами, зростає взаємозалежність національних економік, відтворювальний процес виходить за національні межі. Економічний розвиток характеризується інтернаціоналізацією виробництва, яка проявляється у таких організаційно - економічних формах, які зв’язують виробництво одних країн з використанням його результатів іншими. Цей процес охоплює всі країни, незалежно від рівня розвитку. Передумови інтернаціоналізації господарського життя виникають в умовах переходу до великого машинного виробництва, коли національні рамки починають перешкоджати розвиткові продуктивних сил. Промислові революції у країнах Західної Європи привели до зростання обсягів готової продукції, для реалізації якої внутрішні ринки були недостатніми. Розширене відтворення у розвинених країнах об’єктивного вимагало розвитку міжнародної економічної взаємодії.

Результатом розвитку інтернаціоналізації виробництва стало формування на рубежі ХІХ – ХХ ст. світового господарства. Світове господарство виступає як сукупність національних економік окремих країн у їх взаємодії

Матеріальними основами всесвітнього господарства виступають:

  • система міжнародного поділу праці;

  • світова виробнича інфраструктура (транспорт, зв’язок тощо);

  • світова валютна система;

  • міжнародна міграція капіталів та робочої сили.

Формування цих матеріальних основ почалося у кінці ХІХ на початку ХХ ст., а їх розвиток і поглиблення відбувається постійно. Міжнародний поділ праці – це спеціалізація окремих країн у межах всесвітнього господарства на виробництві певної продукції та послуг, що зумовлює необхідність обміну на світовому ринку результатами різних видів діяльності (у вигляді товарів та послуг).

Світове господарство можна певним чином структурувати. У науковій літературі існує два підходи до поділу світового господарства на складові.

Перший підхід базується на виділенні груп країн. Найпоширеніший поділ – на розвинені індустріальні країни і країни, які не пройшли стадію індустріалізації (відповідно до теорії стадій економічного розвитку У. Ростоу). До першої групи належать такі країни, як США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія, країни Західної Європи. Для них характерні: сформована ринкова економіка, яка базується на потужному основному капіталі, передові технології, кваліфікована робоча сила, високі показники ВВП на одну особу, низькі, але стійкі темпи зростання ВВП –1-2%.

Друга група досить диференційована, країни які її утворюють перебувають на різних стадіях економічного розвитку. Їх у свою чергу можна поділити на такі складові: країни-експортери нафти (Саудівська Аравія, Кувейт, які не є індустріальними країнами, але мають досить високі показники ВВП на одну особу); нові індустріальні країни (Південна Корея, Тайвань, Гонконг, Сінгапур, Бразилія, Мексика із 70-х років ХХ ст. демонструють високі темпи зростання економіки та експорту промислових товарів, швидкі і кардинальні зрушення у структурі економіки і суспільства; пізніше до цієї групи стали додавати Туреччину, Індію, Малайзію, Аргентину, Таїланд, Індонезію, а також КНР); слаборозвинені й економічно відсталі країни (більшість країн Азії, Африки, Латинської Америки); особлива група – більшість країн Східної Європи, які переходять до ринкової економіки.

Інший підхід структурування світового господарства пов’язаний з виділенням груп світогосподарських відносин: міжнародна торгівля, рух капіталів і інвестицій, міграція робочої сили, міжнародне науково-технічне і виробниче співробітництво, валютно-кредитні відносини.

Запитання для самоперевірки та завдання

  1. Доведіть, що міжнародний поділ праці є основою розвитку світового господарства.

  2. Як ви розумієте цілісність світового господарства?

  3. У чому полягають зрушення у структурі світового господарства за останні десятиріччя?

  4. Які переваги дає країні участь у міжнародному поділі праці?

  5. Охарактеризуйте основні історичні етапи розвитку світового господарства.

  6. Назвіть країни, які входять до груп країн з перехідною економікою.

  7. Яка форма міжнародних економічних відносин є провідною?

  8. У чому відмінності між внутрішньою та зовнішньою торгівлею?

  9. Як впливає іноземний капітал на національний капітал України та її економіку в цілому.

  10. Сучасна європейська валютна система та її основні параметри.

  11. Що таке платіжний баланс і для чого він складається?

  12. Який стан міжнародного руху робочої сили і його наслідки для України?

13.Ефективність державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності України.