Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 4. Економічні відносини власності

Де немає власності, там немає справедливості.

Д.Локк

Власність – це крадіжка

П. – Ж. Прудон

Питання

1.Економічний і юридичний зміст власності.

2.Суб єкти та об’єкти власності.

3. Визначте шляхи приватизації і роздержавлення.

Література: 1-4; 6-13; 15-19; 22- 29.

! Приступаючи до вивчення даної теми необхідно звернути увагу, що власність – це складна категорія, яка відображає сукупність суспільних відносин. Існуючі відносини власності закріплює та захищає держава. За допомогою законодавства встановлюються правові норми, які регламентують відносини власності між людьми та суспільстві в цілому. Внаслідок цього вони набувають юридичної форми, а суб’єкти власності наділяються правом власності.

Значення власності для економіки полягає в тому, що саме вона встановлює найважливішу частину правил поведінки суб’єктів господарювання; упорядковує економічну взаємодію, є важливим елементом її організації; створює, за певних умов конкретну зацікавленість в ефективному використанні обмежених ресурсів та життєвих благ; визначає мету виробництва та шляхи її досягнення.

Суб’єктами права власності виступають держава, громадяни, юридичні особи.

Об’єкти власності – людський капітал (здатність до праці), природні ресурси (земля та інше), майно (будинки, засоби виробництва, транспортні засоби), результати інтелектуальної праці.

Говорячи про зв’язок між суб’єктами та об’єктами власності, розрізняють відносини володіння, використання та розпорядження, які одночасно є економічними, правовими та юридичними категоріями.

Форма власності – це її вид, що характеризується за ознакою суб’єкта власності. Вона визначає належність суб’єктові різноманітних об’єктів власності.

Основою ринкової економіки, в тому числі і змішаної, виступає приватна власність з її різновидами. Вона зв’язана з товарним виробництвом та обміном, а також із свободою й рівністю приватних осіб як суб’єктів власності.

Закон України „Про власність” (1991р.) визначає можливість співіснування у вітчизняній економіці приватної, колективної та державної форми власності. Згідно з цим законом, суб’єктом права державної власності виступає держава в особі Верховної Ради України (загальнодержавна власність) та адміністративно – територіальні одиниці в особі Рад народних депутатів різних рівнів (комунальна власність). Об’єктами загальнодержавної власності є майно органів влади, Збройних сил, оборонні об’єкти, єдина енергосистема, системи транспорту загального користування, зв’язку та інформації, що мають загальнодержавне значення, Національний банк України, кошти державного бюджету, майно державних підприємств тощо.

До об’єктів комунальної власності належать, зокрема, майно, що забезпечує діяльність відповідних Рад, кошти місцевих бюджетів, об’єкти житлово – комунального господарства, майно закладів освіти, охорони здоров’я, культури, місцеві енергетичні системи, транспорт, системи зв’язку та інформації тощо.

Запитання для самоперевірки та завдання

1.Як в економічній науці відбувається процес еволюції визначення категорії „власність”?

2.Що таке суб’єкт і об’єкт власності?

3.Назвіть суб’єкти й об’єкти державної власності.

4.Що є первинним у взаємовідносинах: власність як економічна категорія чи як юридична категорія?

5.Розкрийте специфіку інтелектуальної власності.

6.Розкрийте зміст новітніх тенденцій у розвитку відносин власності?

7.Приватна й суспільна власність: антиподи чи єдність?

8.Розкрийте суть і основні відмінності понять роздержавлення і приватизація.