Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 5. Форми організації суспільного виробництва

Для людини немає нічого природнішого за працю, людина народжена для неї, як пташка для польоту і риба для плавання.

Ф. Петрарка

Питання

  1. Сутність і структура суспільного виробництва. Матеріальне і нематеріальне виробництво.

  2. Дайте аналіз товару як економічної категорії.

Література: 2-4; 6-13; 15-19; 22- 29.

! Матеріальну основу економіки становить виробництво. Його призначення - задовольнити потреби людини і суспільства. Мета теми: розкрити суть виробництва, з’ясувати відмінності між товарною та натуральною формами виробництва, показати роль обміну в умовах товарної форми економічної діяльності.

Основним джерелом одержання благ, необхідних для задоволення людських потреб, є виробництво. У процесі виробництва відбувається перетворення ресурсів з використанням людської праці та створення продукту. Воно охоплює величезну кількість взаємопов’язаних виробництв, що утворюють ланцюг від видобутку вихідної сировини до випуску кінцевої продукції.

Створення продукту, в процесі якого перетворюються ресурси і використовується людська праця, - і є виробництвом.

Залежно від призначення вироблюваної продукції виділяють: виробництво засобів виробництва, тобто засобів, які використовуються у самому виробництві, та виробництво предметів споживання, що використовуються кінцевими споживачами.

Виходячи з виду виробленої продукції, виробництво поділяється на матеріальне, інформаційне та виробництво послуг.

Виділяють також галузеву (характеризує частку окремих галузей у загальному обсязі виробництва) та територіальну (показує, які галузі та види виробництв зосереджені на даній території) структури виробництва.

Розрізняють два рівні виробництва: індивідуальний і суспільний.

Історія розвитку суспільства знає дві форми суспільного виробництва – натуральну і товарну. Історично першою виникла натуральна форма організації економічного життя – тип господарства, в якому виробництво спрямоване безпосередньо на задоволення власних потреб виробника. Натуральне виробництво було малоефективним, консервативним, забезпечувало дуже повільний розвиток економіки, тому його витіснило товарне, яке домінує зараз в усіх індустріально розвинутих країнах.

Товарне виробництва – така форма суспільного виробництва, за якою продукти виробляються не для власного споживання, а для обміну шляхом купівлі – продажу на ринку.

Загальна риса товарного виробництва – існування ринку, тобто особливої сфери, в якій відбувається обмін товарів, погодження інтересів виробників і споживачів.

Продукт в умовах товарного виробництва набуває товарної форми. Товар має дві властивості: споживчу вартість та вартість.

Вартість належить до фундаментальних, вихідних категорій економічної науки. Існує кілька теорій вартості: факторів (витрат) виробництва, попиту і пропозиції, трудової вартості, граничної корисності.

Сучасній економіці, в окремі періоди її розвитку, властива натуралізація виробництва, яка негативно впливає на загальну ефективність економіки, гальмує її розвиток. Це вимагає усунення причин, які її викликають.

Запитання для самоперевірки та завдання

1.Дайте визначення й покажіть відмінності між матеріальним і нематеріальним виробництвом.

2.Охарактерезуйте основні риси натурального і товарного виробництва.

3.Які умови виникнення товарного виробництва?

4.Як ви розумієте економічну відокремленість товаровиробників?

5.Які загальні риси і відмінності простого й розвинутого товарного виробництва?

6.Назвіть основні фактори виробництва і розкрийте їхній взаємозв’язок?

7.Обгрунтуйте суть теорії трудової вартості.